dilluns, 17 de maig del 2021

Preparats per la foto

Fa algunes setmanes que miro per la finestra. Alguns matins hi veig un sol que comença escalfar ben aviat i penso que he de sortir abans a treure el gos per a evitar-li arribar a casa amb la llengua fora. Altres però fa fred, i toca agafar una jaqueta una mica més gruixuda, o complementar-la amb el paraigües. Simplement és un senyal que estem en plena primavera i que cada dia el temps és una sorpresa. Com també ho és la previsió meteo dels últims dies. No podem dir encara que ens espera un estiu calorós o humit, ni ventós ni sec. Però que serà un estiu és evident.

I com cada estiu cal estar preparat. Tot i la veu que ens diu que "lo maligne" sempre està preparat, com a qualsevol batalla, hi ha dies en que l'enemic (o nosaltres) està més ben preparat per donar batalla. En conseqüència, la primavera és l'època en que s'obren les diferents borses i seleccions de personal per a la "campanya d'estiu", que no ens enganyem, és el centre de la Campanya Forestal.

Ja fa setmanes que han començat les seves guàrdies els primers reforços. Re-col·locació i re-numeració d'helicòpters, tècnics del Taller Ràdio, llistats de conductors, forestals i TEOC (aix els TEOC). No ens enganyem, l'1 de juny està al caure. I l'1 de juny comença tot. Fins i tot l'Honorable senyor conseller (No sé si aquest any arribarà a temps. Un altra que plega abans que jo) surt davant la premsa ensenyant tot l'operatiu de la Campanya. Si és que no anem a una... Campanya Forestal d'Estiu. (Ho sé, m'agrada posar el dit a la nafra).

I com us deia amb el helicòpters. Per fi unifiquen colors. Tots els helicòpters de Bombers seran GROCS! Com sempre, com quan només n'hi havia 3. Aquells ara ja vells Bolkow i el BK117, que eren grocs i sabies que eren els teus. Després va venir un de blau (Mossos) i un de vers (Agents Rurals). Però que poc a poc s'han anat incorporant altres aeronaus de colors diversos, que de forma temporal han format part dels operatius estiuencs. I de moment els han pintat el número com si fossin una bola de billar.

Sembla, perquè fa molts anys que està sobre la taula, que algun dia ens arriben polos i altra roba diferent a la tradicional camisa de bomber. Fa un temps vaig estar a Madrid amb altres bombers d'arreu de la península, i tots al·lucinàvem perquè jo era l'únic amb camisa. Però tots també coincidien que era un punt de personalitat i diferenciació de Bombers de la Generalitat. I com us deia, sembla, perquè no arriben mai. De fet aquesta setmana passada vaig haver de canviar una samarreta interior. I la nova ja no és ni ignífuga ni EPI. És de cotó amb algun altra material amb poliamida, però sense tenir una caracterització específica (o registre) de protecció al foc, temperatura o altra propietat en favor del bomber que es posa sota la radiació i calor de l'incendi. Això comença a semblar l'època en que havies de plorar per uns pantalons. Quan no eren massa llargs, no hi havia la teva talla. Ara li toca a les samarretes. Uix, quants anys fa que no teniu unes esportives mig decents per l'esport al parc? Les últimes van camí de les "ionquis" blanques de fa no gaire anys,,, He vist en algun lloc (de la intranet?) els dissenys dels futurs polos. A primer cop d'ull sembla que és el mateix teixit i model que ja porten els TEOC, Tallar Radio, i GRAE. Quan l'any que ve arribin (fa anys que ho diuen) en podrem parlar més detingudament.

Doncs això, de moment pocs canvis reals. Els de cada any, més helicòpters disponibles, reforços als Controls de Bombers, als parcs i les ja tradicionals guàrdies d'estiu. Bueno, i a la RELL sembla que aquest any la UCM funcionarà amb un mínim de garanties de qualitat, que ja tocava. Doncs res, a esperar a la inauguració oficial de la Campanya Forestal de 2021. Tallaran cinta aquest any? O posaran el camions en filera índia per la foto amb mitjans de comunicació? Va, una mica de màrqueting, per favort.