dilluns, 31 de desembre del 2018

Acabem l'annus Horribilis de Bombers

Arribem a l'últim dia de 2018, i toca fer resum de l'any. Només té un qualificatiu: ANNUS HORRIBILIS.

És l'any en que finalment hem pogut saber (en realitat confirmar) que no només ens manca personal, vehicles, renovar parcs, comprar nou vestuari (per renovació i per millora de la roba actual), sinó que a més hem sabut que no s'havia fet per manca de recursos i segurament per mala gestió. Ja que si has de fer tot això has de dedicar alguna partida pressupostària a fer-ho, però és que no n'hi havia cap! Tot el que hi havia era xapa i pintura. Res, quatre engrunes per a fer una mica de manteniment de parcs i de vehicles, que un cop arribats a l'estiu s'havia acabat el pressupost i quedava tot aturat.
La nova direcció s'ha trobat en que ni hi ha ni pot haver-n'hi. No s'han invertit els més de 200 milions d'Euros promesos, per no sabem qui, per tal de posar al dia els recursos del Cos. A dia d'avui seguim sense aquests 200 milions. I no només això, el pla 2025 pretén millorar l'organigrama, millorar la dotació de vehicles, millorar la estructura de suport als serveis (USLOs, PTs,...) millorar i crear àrees de suport tècnic, i sobretot "donar múscul" al Cos de bombers. I clar donar múscul, vol dir augmentar les plantilles dels parcs. No posar-les al dia (cobrir jubilacions) sinó millorar-les per a poder tenir tres tipologies de parcs: parcs de 5, parcs de 7 i parcs de 9. Això vol dir que els parc de Girona, que son un grapat han d'augmentar la dotació diària:
Amer(3), Banyoles(3), Calonge(3), Cassa S(3), La jonquera(3), Llança(3), Lloret(4), Maçanet(4), Olot(4), Palafrugell(4), Ripoll(3), Roses(3), Hostalric(3), Sta. coloma de F.(3), Torroella de M(3), Vall d'Aro(3), La Pera(3) han de passar de 3-4 bombers/guàrdia a 5!!!!
Girona(6) ha d'augmentar a 7, i Figueres(5) es quedaria igual.
A la REG mancarien un total de 30 bombers/dia. Amb el nou Pla 2025 la REG necessita per ella sola 120 bombers nous!!!!

No ho tenim difícil, ho tenim magre!
Recapitulem el que estem fent els pobrebombers fins ara:

  • En aquest moment el no fer hores comporta tancar parcs, sortir a la tele i articles gairebé diaris a premsa. És així. Abans del 10 no passava.
  • No és fàcil. A alguns la manca dels diners de les HE els comporta arribar molt just a fi de més. Però estem lluitant per significar el nostre sou, el de tots. La mesura costa, però pagarà la pena si el final és bo.
  • La DG no és enemic fàcil. Tots saben de la precarietat i els recursos econòmics depenen de pressupostos, acords entre conselleries, etc. I juguen amb això.
  • Els nostres màxims comandaments operatius també pateixen de la manca de recursos (i tant), però els paguen per jugar amb les peces que tenen (nosaltres) i això fan. Ells compren vehicles, arreglen parcs, compren ERAs només si tenen diners, i ara encara no els tenen.
  • Hem de seguir lluitant en una batalla on l'enemic té varis caps: La DG d'Emergències, Interior, Economia, el pressupost de la Generalitat, el de l'estat espanyol...

Per això tot el que estem fent no serà ni curt ni fàcil. Ens hi hem de posar tots. Tots és tots. I durarà fins l'estiu.

Tancarem parcs, perdrem diners, farem guàrdies des de La Seu a Lleida, de Llançà a Lloret, de punta a punta de cada Regió. Ho poden fer i ho haurem de fer. És la nostra obligació com a bombers estar al servei de la casa, i ella mourà les poques fitxes que tindrà. Però quan arribin els serveis importants es trobarà en fora de joc. Quan hi hagi el primer incendi forestal i necessiti enviar 50 camions de bombers els podrà enviar, però no tindrà gent per mantenir els 50 parcs de bombers oberts. Aquell dia tancaran 50 parcs de bombers. Aquest dia haurem guanyat. Paciència.

L'enemic no és la gent, no és el nostre sots-director operatiu, el nostre enemic és el POLÍTIC de torn, els de la nostra conselleria i el de les altres, també ho son els de Madrid que ens tenen l'aixeta tancada. Uns perquè no amplien els pressupostos i els altres perquè els veten al Senat. El nostre és un problema que té una dimensió molt més gran de la que ens pensem. Ningú podrà enviar camions des de València o des de Saragossa a apagar focs de cuina ni a excarcerar vehicles a la carretera. Això no és factible. Per tant el dia que el polític vegi que ell també està desprotegit i li va la vida (que no el sou) aquell dia s'adonarà que necessita dels bombers. Els bombers no els pot tenir per una mútua privada ni per una UME de mentida "aparcats" en una trista caserna. Els problemes reals de cada dia es solucionen amb els bombers i aquesta és la nostra carta guanyadora.
I una mica d'al·lè a tots: El que estem fent ho fem molt bé!
Qui vulgui aportar que ho faci allí on pertoca (assemblees i grups específics de treball). La resta seguirem el camí que ens marquen els companys que hi dediquen moltes hores cada dia.

Som bombers i treballem en equip.

Salut i lluita