dilluns, 10 d’octubre del 2016

Emergències


Avui us parlaré del nou programa de la tele3, "emergències". Us he de confessar la meva por inicial, ja que coneixent la casa imaginava que el tema propaganda institucional seria ben fart.

Certament m'ha sorprès. Evidentment hi ha una carrega propagandística, segur que no hi ha cap (o gairebé cap) imatge en que els cossos d'emergències surtin compromesos... però he de dir que el programa, fins ara he vist els 3 primers es força bo.
Em recorda, pel seu format, la pel·lícula dedicada als GRAF "el gran silenci", combinant imatges reals amb entrevistes als seus protagonistes. Suposo que deu ser el format de moda a la telecomunicació actual.

El començament va ser molt impactant. Potser els que no esteu avesats al món de les emergències no ho heu sabut captar, pera recordo perfectament les primeres imatges. Una persona en una llitera sent atesa i intentant que tornes a la vida. Un començament molt dur, moltíssim, però es l'essencial de la nostra feina. Situacions crítiques en que la vida de la gent està sovint en joc.
Mes endavant tenim les imatges dedicades a bombers, en aquest cas Bombers Barcelona. Jo sempre m'havia pensat que entre Bombers de la Generalitat i els de Barcelona hi havia una millor complicitat. Però en aquest primer capítol alguna cosa m'ha sonat estranya. Per una banda el comandament de Barcelona defensant la seva posició respecte l'atac inicial i posteriorment el de Generalitat dient que segurament s'ha fet tard (però volent dir com que la resposta ha arribat tard, no perquè el desenvolupament de l'incendi hagi anat així). Si més no, ha estat sorprenent. No he estat l'únic que ho ha vist així, altres companys del parc han coincidit.

El segon capítol ha entrat més en la part humana del personal d'emergències. Alguns ploren, altres criden, altres comparteixen riures i somriures entre companys... és així, a tots els parcs on he estat sempre hi ha lloc per un somriure i una broma, per molt dificultosa i calamitosa que sigui la situació que acabem de viure.
Als parcs més metropolitans també hi ha serveis al metro o als túnels del Ferrocat, però puc entendre que sigui un servei més exclusiu de Bombers Barcelona. De tota manera a la via hi hem treballat tots, per incendis, trens avariats o accidentats i també per persones que hi han anat a parar (volguda o accidentalment).
Molts bombers no coneixem la feina dels GRAE dins les coves, és d'admirar la feina de rescat d'algú en un lloc tant inverossímil. No m'agrada l'espeleo, quedar-se dins una cova a les fosques ha de ser complicat. Certament un rescat d'aquestes característiques és, més que mai, una feina d'equip.

El tercer capítol, de moment el més polèmic de tots. No el vaig veure en directe, però aviat em van arribar missatges i es van difondre comentaris a algunes xarxes sobre els ADF.

Quan vaig poder veure'l em va sorprendre que haguessin triat aquelles imatges. El dia (bombers) i la nit (ADF). No és perquè ara vulgui quedar be, ni molt menys, però ni tots els bombers anem amb la torxa de cremar fotent foc en llocs estratègics ni tots els ADF van a "pecho descubierto", ni trencant tot el que es troben al seu pas.

Aquí és on segurament a algú l'ha traït l'objectivitat. Ei, que bombers cada cop som més tècnics. No puc negar, perquè diria mentida que bombers als incendis forestals es fa un treball molt i molt important d'anàlisi. És així. Cada dia s'analitzen les dades meteo, cada dia es penja a la intranet aquestes dades i algunes de les situacions que fàcilment ens podem trobar en cas d'incendi. El Marc, el Moi i molta alta gent treballen per a conèixer com evolucionarà cadascun dels incendis... hi ha molta feina darrera. I segurament algun dels capítols d'aquest programa en farà esment.
Segurament no és cert (tot i que de vegades ho podem pensar) que les ADF siguin tant "apagesades" com la imatge que se'ls ha donat en aquest capítol. Una de les queixes que els bombers tenim és que precisament les ADF actualment tenen cascos, jaquetes, botes, emissores i molts diners invertits en ells quan a bombers que som els qui realment hem d'apagar els incendis ens manquen molts recursos. I per això sorprèn que els únics ADF que es veuen vagin amb samarreta i pantaló curt.

ADF tenen un vehicle de telecomunicacions, semblant als 6 o 7 de bombers, porten emissores també de la xarxa rescat (com mossos, bombers, ambulàncies i també policies locals). No van amb una mà davant i una darrera. Si mireu a les xarxes socials els perfils d'algunes ADF i també la del seu secretariat veureu que tenen vehicles i camions espectaculars i que poc han d'envejar als de bombers.
No criticaré a ningú per tenir una mala tarda, a bombers tots hem tingut comandaments que passaven per sobre lleis i tenien idees pròpies. L'únic que trobo be de que sortís a la llum aquella situació concreta és que es demostra que tot l'operatiu de bombers (i també d'ADF) ha d'anar coordinat, i que hem de treballar per a que sigui així. Que algú posi foc o algú trenqui una infraestructura dependrà que tot estigui controlat i analitzat, no per una persona, ni per dos, sinó per les persones i equips que tenen els coneixements tècnics, de la situació especifica i de tot el que hi ha en joc en aquell moment. Contrafocs, cremes i moltes animalades sense control es van fer el 98 al Bages i al Berguedà i el foc no va parar fins que ell va voler...
A nivell bomberil el 4t sol ha destacat pel gos del Xavi. realment sorprenent el que fa el seu gos. Els dels gossos son d'una pasta especial. Jo tinc a l'Ernest al torn, amb la Lila i la Inde, son dos "bitxos" que m'encanten per tot el que fan. La resta, neteja de façana o l'olla al foc, res d'especial. Per cert, busqueu que "olla al foc" és un post que vaig escriure ja fa temps.

2 comentaris:

Pol Ràfols ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Pol Ràfols ha dit...

Com a membre de una ADF dintre de les ADF Penedès Garraf, em vaig sentir malament de veure la imatge que van donar els ADF del programa, sincerament, vaig veure una falta de coordinació massa gran.
almenys en les ADF Penedès Garraf no som així, nosaltres tenim un vehicle de coordinació tal i com dius al post, sempre sabem on esta tothom emplaçat, cadascú sabent el que ha de fer, i sempre equipats, es més, tenim com a norma baixar dels vehicles amb el jaquetó i casc posats, estem formats en el que hem de fer (tenim clarissim que no podem fer contrafocs, mes faltaria).
no se si es poden adjuntar imatges, en cas que es pugui, us podria adjuntar alguna foto del incendi de la pobla de montornès per exemple, per demostrar del que parlo.
m'agraden els teus blocs, segueix aixi!

pd. el comentari que habia posat abans es igual que aquest, l'habia esborrat per error