dilluns, 24 de maig del 2021

jugant al tetris fent el triler


De vegades sembla que les coses no arribin o no hagin d'arribar mai. Sense anar més lluny, el 2019 parlàvem que mancaven camions, que les cotxeres se'ns començaven a omplir de xatarra. I avui, en ple maig de 2021 hi ha cotxeres que ja tenen els Scania nous. Evidentment només són unes 8 unitats les que han arribat (de 92), però algo és algo.

A les fotos dels serveis que es veuen al Twiter ja apareixen. I en els propers dies ja seran operatius 2 vehicles més a la RELL, que és on jo estic. I ja en seran 3. Que bé. Llàstima però que amb aquests 8-10 vehicles que poc a poc anem tenint, es van visualitzant cada cop més les errades i mancances que tenen. Si, són vehicles nous, molt esperats, però no són perfectes. I no perquè s'hagin buscat malament, al contrari, s'han volgut tant i tant complerts, que el fet que portin de tot ha exigit al fabricant i carrosser que haguessin de muntar un "tetris" a dins els armaris per a encabir-hi tot. Ara és quan podem veure i comprovar que aquella "tonteria" que era haver d'apartar una màquina per poder treure uns "latiguillos" hidràulics, cal fer-ho sempre, perquè d'altra forma no és possible arribar-hi. Si, és una "xorrada" important, que fa que hagis de carregar tot el pes d'una màquina per a treure un petit tub. I això passarà als 92 camions.

Com també ens trobarem que cada cop que hi hagi una errada elèctrica no sapiguem si és del fabricant del vehicle o del que l'ha carrossat. Perquè són dues empreses diferents. una fabrica el camió i l'altra fa la transformació a camió de bombers. I això què comporta? Que a l'interior de la cabina hi hagi la majoria de tecles del taulell anul·lades i s'hagi muntat tot un sinòptic a la part superior amb els interruptors dels pirulos, sirenes, engravat de la bomba, sistemes de seguretat exteriors, etc... En el fons, és un nyap.

Per sort, no tot són aquests camions. Per sort la casa el que millor té, són les persones que hi treballen. I només cal donar una volta per les diferents regions. Per tot arreu on vas, et trobes grans bombers i bons companys. Cada Regió té el seu tarannà. Però t'acullen, et tracten com qualsevol altra bomber del seu parc. I el que no et dona unes galetes, et deixa una tovallola o t'obre la taquilla per poder agafar el sabó.

I com que el que vull és parlar de persones, crec que és la gran mancança de la casa. Als serveis els bombers fem per a que els serveis tirin endavant. Entrem a les indústries, altres pensen i organitzen com trobar la solució a aquell problema o simplement fer que el servei tingui la menor afectació possible. Però la casa, aix la casa. Sempre pensa que el bomber fa poc.

Per la casa, sembla que el bomber és algú que només vol anar al parc a passar un dia de guàrdia sense fer res. I si mirem les estadístiques, cada dia hi ha un grapat de serveis. I cada dia els bombers fem sortides. I cada dia els bombers vivim en primera persona els problemes de vegades molt greus de les persones. Però la casa només busca com rendibilitzar més i més al bomber. Les guàrdies les últimes setmanes són un no parar.

Des que va entrar en vigor fer pràctiques per la tarda, a més del briefing del matí, la practica del matí, les revisions vàries dels vehicles i equips, el camió nou, el material nou que ha arribat amb aquest, altra material que també arriba. Cal fer el dinar (no només de truites a la francesa viu el bomber), una estona de descans (aix no, que això no ho pot fer un bomber que s'ha llevat a 2/4 de 6 del matí), la pràctica de la tarda, després una mica d'esport... dutxa i sopar.

Aix, calla, que em descuidava que també es fan serveis. A Lleida en fem un grapat al llarg del dia i també de la nit. Igual que a Granollers, Cerdanyola, Badalona, Terrassa, Tarragona, Reus, Girona i a un bon grapat de parcs de bombers. Però això a la casa no li importa. Els bombers som aquells que estem tot el dia sentats al sofà mirant la tele, el futbol i fent paelles per dinar. Doncs no. Els bombers n'estem una mica farts de que ens tractin com a números. 24h d'una guàrdia donen per moltes coses. Però no per a fer un "tetris" del nostre temps. De la mateixa manera que els camions nous porten massa material i no son pràctics, els bombers comencem a portar massa càrrega de treball en el dia a dia. Potser que la casa s'ho comenci a plantejar. O en poc temps hi haurà cua per anar a parcs com Pont de Suert o Llançà,