dilluns, 10 de maig del 2021

La baula més dèbil

Des que vaig entrar a bombers, i d'això fa molts i molts anys, que qualsevol actuació que tenim sempre, i dic sempre, passa per les mans del personal de "control". Control és el nom que vaig escoltar per primera vegada i que ha perdurat durant tots aquests anys. Són el personal de "control".
Després algú va voler donar-los un nom semblant al dels Mossos, i se'ls va començar a dir "sala". Quin nom més lleig i horrorós. Què significa "sala"? És un despatx? Una habitació diàfana, d'aquestes modernes on un munt de gent hi té el despatx sense cap mena de separació amb la taula del costat? Això és una "sala" de bombers? Gent impersonal, en un lloc impersonal que fa una feina efímera que pot fer qualsevol? Això és la "sala" de bombers?

El "control" de bombers és molt més que això. Són els ulls, són les orelles, i són les mans que escriuen. I per sobre de tot, són el REGISTRE de tot el que passa als serveis. Aquí és on queda registre de quan s'activa el servei, de quan s'avisa a cada parc, de quan surt cada vehicle, de qui va a cada vehicle, de qui arriba primer i què diu, es fa el traspàs d'informació als tècnics que són els que prioritzen i dimensionen els mitjans que hi han d'actuar, és on queda registrat tot el que es diu per emissora del servei (a més de quedar-se gravat, però que després caldria transcriure). Per tant el que és bàsic, els 6 "controls" són el centre neuràlgic de la guàrdia de Bombers.

I a més, per sobre hi ha la "sala" (ara sí) central de Bombers. Aquesta és la que acaba coordinant les diferents regions. És la que sap (o hauria de saber) què passa a tot Catalunya en quant a resposta global. És la que sap si hi ha helicòpters a l'aire, si hi ha un incendi forestal a la Garrotxa i per tant caldrà estirar recursos d'una altra regió, i decidirà de quina estira recursos en funció de l'estat de feina d'aquestes. També és la que sap si els gossos de recerca estan a Lleida o a Vic, si el responsable del GREC (estructures col·lapsades) està de guàrdia per Girona o per Tarragona, si el personal del GROS activable son uns o uns altres, la previsió meteo arreu, la coordinació amb altres cossos d'emergència per la previsió de recursos a grans serveis, etc, etc, etc.
La feina que es fa en aquests centres de treball és molt important. MOLT. I mireu si ho és, que cada vegada els Caps de Guàrdia surten menys als serveis, perquè entenen que la seva feina, la de coordinació i gestió dels recursos de cada Regió d'Emergències és importantíssima. I no només això. A cada Control de regió hi ha un sots-inspector o inspector associat com a responsable del seu funcionament. És un centre logístic de primer ordre. Ordinadors, emissores, pantalles de televisió i monitors de múltiples dades. Llistats de personal, d'ajuntaments, d'entitats, i també de tots els recursos interns.

Un control de regió (i la SCB) és el lloc on t'avisa al parc que hi ha un servei. Segons com et donen l'avís, la veu, com et van actualitzant la info de camí al servei (quan es pot, quan n'hi ha) afecta positivament o negativament a com els bombers afrontem la sortida al servei. Un operador de control (ara TEOC) és qui et posa el cor a 100 quan t'avisa d'un servei, però també és qui et dóna confiança quan et diu que hi ha altres recursos que també van al servei. Escolta quan demanes ajuda per a resoldre problemes sobrevinguts dels serveis i que la gestió de l'emergència sense la seva ajuda se'ns faria molt més complicada o impossible.
Un TEOC com diu l'acrònim és un Tècnic Especialista Operador de Control. Veus com no és una "sala"!!!! Donem-los la importància que realment tenen. 

Necessitem que els nostres TEOC tinguin el reconeixement necessari, la formació necessària, un lloc de treball en condicions, la seguretat laboral com qualsevol altra persona que treballa en emergències a primera línia. Necessitem que els nostres TEOC segueixin sent això, els nostres TEOC de confiança. Sense ells, molta de la nostra feina seria gairebé impossible.

Ànims TEOC, la vostra lluita també és nostra.

3 comentaris:

SÍLVIA ha dit...

Gairebé em fas plorar i tot, Alfons. Tant de bo tothom pensés així i ens tingués amb tanta consideració com demostren aquestes paraules. Moltes gràcies.
Sílvia, tècnica especialista operadora de control de control de bombers de la Centre. Amb totes les lletres.

Miquel ha dit...

Molt encertat, i moltes gràcies, un TEOC de Girona

Anònim ha dit...

Moltíssimes gràcies Alfons! :-)
Mónica Rabadán. TEOC de la Sud