dilluns, 7 de juny del 2021

La diversitat d'un país trinxada per 92 talabartos

Doncs un any més podem donar per inaugurada la Campanya Forestal. Que novament us torno a dir que hi ha gent que pensa que no comença, que continua. Però els dos helicòpters ja estan aquí i ja volen a fer descàrregues. Els forestalillos també han començat i segueixen sent els mateixos que els últims anys. Que esperem que aprovin ja d'una vegada per totes les opos, que ens els apreciem, però que ja els toca fer un pas amunt. I la resta tot igual.

Per cert, seguim amb les bosses de "menjar de supervivència" per incendi forestal caducades. I aquest cop no és perquè no n'hi hagi de reposició. Que jo ja he vist la caixa nova. Però sempre hi ha qui pensa que les coses és millor guardar-les, en lloc de repartir-les, per si es gasten. I clar al final ningú les gasta i acaba tot caducat. Com sempre.

M'he estat mirant el camió nou amb carinyo... ufff, li has de posar molt carinyo, eh. Ho sento per tota la feina que hi ha al darrera, però el camió a un parc com el nostre fa nosa. I l'equipament que porta està col·locat com un Tetris. Avui hi he descobert un rodet allargador de cable elèctric amagat en un forat lateral d'un armari a dalt de tot. Que si no t'hi enfiles no saps que hi ha el forat. I també hi havia algo més, però és que a aquelles altures prefereixo agafar-me que posar la mà a un forat per ves tu a saber què hi trobaràs.


I clar, quan et mires un camió amb "carinyo" sempre hi apareix gent per si pot pescar alguna cosa. I al final tots acabem coincidint que hi ha massa coses amagades, embotides o que depenen de si treus un altra element. El camió? Bo, és potent, te bona acceleració, Es deixa conduir sense dificultat. Però el dia que se'l posi en "apuros" en algun caminot forestal ja veurem. I aquí és quan surt que tota la caixa de darrera és d'una sola peça. A veure què passa en aquests mateixos incendis. Camins rebregats, pedres sota la roda i batzagades per tot arreu.

Però clar, és un camió fet a mida per la gent de la REG. Allí no tenen BUPs ni camions específics. I els anirà força bé. Quan tornin d'un incendi d'habitatge podran anar a un accident i després a foc forestal. Clar, amb 3 per parc això ho pots fer. Als parcs grans, com hi ha més gent, hi ha més camions. Un per a cada cosa. Així tens millor material, més específic i acabes tenint més opcions per a aconseguir una millor resolució dels serveis. Iep! Que a Girona es treballa molt bé també! Tinc molt bon record d'aquell reten, quan el Gloria ens va portar a cobrir Girona.

Però cada dia ho tinc més clar. Un camió que són  pràcticament 92 vehicles iguals no pot ser mai un bon vehicle. Amb la diferència tant gran de serveis, orografia i configuració de les comarques que tenim, el que tocava era fer 4-5 agrupacions de camions. Uns més complerts, altres amb un equipament més urbà, altres més rurals, altres més de rescat. I així acabar donant servei a la diversitat de situacions que tenim. Perquè ni Manresa serà mai com Lleida, ni Cadaqués serà com Mora, ni Berga serà com l'Ametlla de Mar. Ni tampoc el que passa a la REMN passa a la resta de regions. Així que per molt que es vulgui homogeneïtzar és impossible aconseguir-ho. Ah, al parc de Lleida tothom coincideix que aquest camió no hi fa res a incendi forestal. Llavors?

A la RETE hi dominen els incendis forestals i de vegetació durant tota l'època de primavera a estiu. Al Pirineu hi ha els incendis de teulats i de fusta. On les motoserres i radials que necessiten no són com les que han de portar un parc del sud. Com tampoc hauria de ser igual el Folre Polar que han de tenir a Pont de Suert, La Seu o Guardiola de Berguedà respecte al fred que fa a Amposta on el dia de Nadal segurament encara pots anar  pel carrer sense un abric.

Per tant la conclusió seria. Si us plau, que algú comenci a planificar ja el 2025 (que les licitacions s'han de fer amb temps) perquè tinguem als parcs la diversitat real que hi pertoca. El "cafè para todos" ja sabem que no va ser bo. No l'apliquem a Can Bombers. Que repetir-lo seria una nova pifiada (i ja en portem moltes) de la casa.

Oi que no hi ha dos parcs iguals? Doncs què hi fan 92 camions iguals? Us heu begut l'enteniment.