dilluns, 10 d’octubre del 2022

A la recerca del temps perdut

Començaré fent una puntualització al post de fa un parell de setmanes sobre els nous polos (polos si i polos no). Finalment m'ha caigut un quadradet d'un dels polos nous. Aquest només l'havia rentat un sol cop. A 30ºC. Sembla que la ciència aquestes últimes setmanes fallí més que un experiment amb Nitrogen a la UdG. L'última guàrdia tothom em deia que em quedava una rentada menys, fent un símil amb la peli Jumanji2 i les marques als avantbraços, que indicaven el nombre de vides. En aquest cas, les vides son les rentades que podrem fer als nous polos. De fet, ja hi ha polos on hi posa "Bomber_" o també "Bom_ers", a més dels quadradets que poden semblar simbologia binària (el meu és 1110 -binari-, que és el 14, doncs em deuen quedar 14 rentades...). També em diuen que hi ha qui ha posat el seu número de bomber als quadradets... Això portarà cua. Anem amb polos nous i ja cauen les lletres. Algú porta el control i el seguiment per a poder fer la reclamació o la millora en la propera partida de compra? Haurem de fer una estampació extra com la que es va fer a les jaquetes forestals que no anaven logotipades i ningú sabia si érem bombers o treballadors de carreteres?

I anant a l'actualitat, diumenge per la tarda em van avisar que l'avi de 82 anys que es buscava a la zona de Molins de Rei el van trobar viu. 👏👏👏👏

Aquest és de ben segur el resultat de dedicar molt esforç i mitjans a trobar aquesta persona. Com ell molts altres s'han perdut els últims anys. Hi ha diferents raons, persones que es volen suïcidar (no són difícils de trobar), els que per malaltia es desorienten (l'Alzheimer) que sovint no saben ni que s'han perdut, i finalment els estacionals (caçadors de bolets, però també muntanyencs, caminadors i passejadors que pateixen diferent tipus accident o incidència.

Són situacions que cada dia produeixen l'activació de Bombers, Mossos, Ambulàncies, Agents Rurals i altres organismes que es coordinen per a la recerca d'una o varies persones en entorns extensos i sovint complicats. Curiosament el ciutadà desconeix la gran quantitat de persones que es perden fent activitats "normals". Per tant tothom va a la muntanya a buscar bolets ignorant que potser son ells qui acaben sent buscats. Ara és el moment de tenir campanyes a tots els mitjans de comunicació de que és època de buscar bolets i també de buscar boletaires perduts! Cada dia hauríem d'escoltar, només obrir la tele a primera hora, o en obrir el diari, quines son les pautes a tenir present quan entres al bosc. Aquesta última setmana vaig veure la notícia sobre el resum de la Campanya Forestal. I la Campanya dels boletaires on és? Ningú a Protecció Civil pot començar una campanya informativa? Voleu dir que no val la pena evitar unes quantes recerques i operatius de recerca a canvi de dedicar unes hores a fer difusió dels perills del bosc? De consignes a fer en cas que et perdis. De sistemes d'avís. De coneixement de les diferents APP dels mòbils. Etc, etc, etc.... Segur que alguna cosa es pot fer. Millor dit, alguna cosa cal fer.

A Bombers, des de fa força temps, es dediquen molts esforços en organitzar i registrar cadascun dels nostres passos per tal d'assegurar que no deixem ni un pam de terreny sense rastrejar. Hi ha APPs, tracks de GPS, dossiers online, mapes digitals i la utilització d'un vehicle especialitzat amb tot de tecnologia aplicada per a coordinar les recerques.  I segurament, el coneixement o desconeixement d'aquest recurs ha estat determinant en la resolució d'aquestes actuacions.

Una cosa és el control de l'operatiu i l'altra el "centre de dades". Sovint el responsable de l'operatiu s'ha vist capacitat de portar el control de les persones i vehicles, dirigint-los ara cap aquí, ara cap allí i posteriorment anar dibuixant a mà sobre un mapa. No tots s'han adaptat a la digitalització ni als coneixements digitals. Per tant l'eina "màquina de pensar" no l'han utilitzat més que com a taula, cadira, ordinador i impressora. El primer que et demanen a la recerca és treure mapes. Mapes? Amb el GoogleMaps a tots els mòbils? Mapes que tens en directe a la pantalla de l'ordinador?

Avui amb un mòbil tens el registre de tot allò que has fet. Programes per crear tracks, d'enviament de posicions o la posició via Whatsapp son habilitats tecnològiques que tot bomber (i resta d'equips de rescat) hauríem de conèixer. També tots aquells que coordinen els diferents operatius. Manar és fàcil, però tenir control i anàlisi de tota la informació és algo que m'he trobat ben poques vegades.

Per sort tot això va canviant. Ara fa menys d'un any a la REL es feia un curs (passada l'època de caçar boletaires) sobre eines tecnològiques aplicades a la recerca de persones. I a inicis d'aquest any es va fer una edició aplicada a incendis forestals (per allò de tenir control de tots els equips i vehicles i poder-los organitzar de forma "organitzada").

I tornant a la recerca exitosa de l'home de 82 anys. Desconec les dades. Però estic segur que durant l'últim any l'estadística ens dona valors favorables. Estic segur que la mitjana en el temps de recerca de les persones perdudes (grup dels boletaires) ha millorat respecte anys anteriors. Avui a les recerques, a més de l'helicòpter (o helicòpters de bombers) hi participa els Grup Caní de Recerca, bombers de diferents especialitats, diferents unitats especialitzades de  muntanya de mossos i d'agents rurals i alhora utilitzem tota aquella tecnologia que comencem a dominar per a millorar en control i anàlisis de la situació. Tot d'informació real a l'instant, com als Incendis Forestals.