dilluns, 12 de setembre del 2022

Polos si i polos no

Avui va de polos. Una cosa tant senzilla com la de canviar les camises, que pràcticament ja no fa anar ningú (només per compromís, quan vas a Regió, a Cerdanyola o en actes externs), perquè hem generalitzat el fet d'anar amb la samarreta pel parc (i el folre per sobre a l'hivern), s'està tornant les últimes setmanes en un dels principals temes de tertúlia al banc del si no fos i als briefings del matí. Uns que si no els renteu que es fan malbé, altres que s'encongeixen un munt, altres que si amb la temperatura els logos cauen i mil i una opinió de si els hem de rentar nosaltres o hauria de ser la casa qui ho fes...

Jo, com a quadriculat que sóc i també persona que sempre ha fet ciències (i hi creu) durant les últimes setmanes he fet la prova. Els imputs han estat els següents: La roba s'encongeix i els logos cauen... Doncs ja tinc objectiu, és o no és cert? Avui us trec de dubtes.

Per començar us he de dir que mai em poso una roba que no he rentat abans, així que només arribar a casa el polo curt (i també un de llarg) van passar per la rentadora. A la simbologia hi posa que cal rentar a màxim 30º i sense poder utilitzar l'assecadora (a veure a Lleida i altres zones de boira com ho fem a l'hivern...). Després de la primera rentada (sense ús) vaig deixar el polo a la meva taquilla de vestidor, a disposició dels companys de torn per si volien provar la talla "L" amb una rentada i evitar agafar innecessàriament la XL o assegurar que la M podia ser útil a algun d'ells. I al final de la guàrdia se l'havia emprovat més de 10 persones... així que altra cop cap a casa a rentar el polo. I ja en van dos.

El color, textura i logotips no han sofert canvis amb 3 rentades

La següent guàrdia, després d'anar altra cop tot el dia amb la samarreta i també de fer-hi esport, vaig voler provar el tacte del nou polo (el de dues rentades) per a l'hora de sopar i també dormir-hi. Així que fins i tot pel matí tenia un parell de taques. Altra cop cap a casa i aquest cop amb producte anti-taques previ a la rentada de 30º de rigor. Doncs ja tinc un polo de màniga curta amb 3 restades a 30º, a Lleida on l'aire no ha baixat dels 30º en el que portem d'agost i setembre...

Ara és quan us hauria de dir que tot és una porqueria i que el polo està per a fer-hi draps, però no. El polo talla "L" amb 3 rentades té el mateix color que un sense cap rentada i amb els logos totalment intactes. I la mida, doncs s'ha encongit un centímetre per cada costat i també per dalt i baix. Això si, encongeix.

Dos polos superposats (1cm per cada costat)
Però quants de vosaltres no teniu polos que s'han de rentar de forma encara més curosa que aquestos i que tenyeixen, destenyeixen, s'encongeixen un munt o simplement és millor no provar de rentar-los? Quants teniu mitjons rosa que abans eren blancs? Certament la roba de cotó encongeix, com qualsevol altra peça de roba de certa qualitat. O preferim un polo de poliamida al que mitja plantilla en sigui al·lèrgic i li provoqui picors? El meu polo quan encara tenia dues rentades va ser el meu "pijama" la nit que vaig descansar al costat del telèfon i va ser prou còmode, molt més que la camisa i la samarreta de "nomex".

Les precaucions que si us he de dir que cal tenir-hi son:

  • Rentar-lo a la temperatura que toca 0-30º
  • Planxar-lo amb poca temperatura
  • Planxar específicament el coll, altrament queda molt recargolat.
  • Compte els qui teniu animals a casa. El pel blanc de gat sobre fons fosc es veu molt, per molta cura que es tingui.
I si voleu podem parlar de qui ha de rentar què. Aquest últim any he pogut estar al parc de Zona Franca de Bombers de Barcelona. Allí els hi renten tot. Pel matí només cal agafar els pantalons i polo de la teva mida i també el vestit d'intervenció (si necessitaves rentar-lo). Allí res és de ningú. A nivell personal crec que és molt més pràctic que el tenir 70 rentadores i 70 assecadores als parcs de bombers professionals.  Però també és cert que la nostra plantilla és molt més àmplia i dispersa que la seva. Personalment rento els pantalons, camisa i samarreta a casa, separats de la resta de roba, amb un programa de rentat llarg, on tinc el meu sabó amb l'olor que a mi m'agrada. Potser porto la "porqueria" a casa, però només és fum i fang, la part gruixuda es queda al jaquetó que si que me'l renta l'empresa encarregada del servei.

Aquesta setmana ja teniu dades per parlar i comparar les fotos que corren per alguns whatsapp amb polos amb la meitat de quadradets al logo del polo nou i sobre qui ha de rentar la roba de bombers.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Alfons!
A Bercelona, ja fa força temps que gastem aquets polos, tant els de maniga llarga com els de maniga curta. Recalcar que la roba és tota personal, cadascú te la seva! Tant la d’intervenció com de parc.
El que sí ens fan és rentar la roba una empresa externa. Com et pots imaginar els rentats no són amb la cura que et fas tu a casa si no que deuen ser temperatures més altes i amb menys cura.
Al principi el mateix que esta passa t ara a la Gene, tot dubtes i problemes on NO n’hi ha, ara a la llarga tot-hom acostumat i ni gú es queixa! Tot-hom sap que s’encongeig i tot-hom ja ha trobat la talla que millor se li adapta! Cap problema! Sóm animals de costums, i a la que ens toquen algo ens queixem sí o sí.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari