diumenge, 2 de gener del 2022

El pitjor 2021 en molts anys

Feliç any 2022 !!!

Recordeu l'últim, post? Urbanisme nadalenc Doncs apa, el matí del dia 31/12 vàrem tenir incendi al carrer comercial més llarg d'Europa, a la part del carrer Sant Antoni. I fot-li, primer buscar per on entrar (aquests dies tot és ple de casetes, decoracions i muntatges varis), després a l'arribar a l'entrada del carrer, tots a baixar dels camions per treure els testos de plantes. Sort que els companys de l'última promoció estan molt forts i van fer-los volar. I aquí us deixo el resultat.

De tota manera, un cop acabat el servei, els problemes són per sortir (sort que no va aparèixer cap altra urgència). Primer calia tirar marxa enrere, perquè per davant quedava tapat per les casetes de la placeta de la catedral. Trobar un espai per intentar donar la volta als camions va ser una autèntica "odisea".

Doncs anem a pams. Ja estem al 2022!







Coses bones:

El GRCR ja són operatius. Reconec que he perdut un bon amic i gran company de torn, però les guàrdies dels especialistes amb gossos són una aposta per la qualitat i la determinació de que hi ha molt bons actius a la casa, tot en pro a millorar les actuacions on hi ha persones sensibles involucrades.

Els helicòpters i mitjans aeris en general. Tot un encert la política dels últims anys de diversificar les aeronaus. A més dels dos helicòpters de la casa (un està en actualització tecnològica) es disposa del EC-135 i el Bell 429 que son l'enveja de molts cossos de bombers. Certament podem realitzar bons rescats, gens fàcils, de persones que es troben en problemes en llocs de difícil accés.

Pels que estem a "províncies" que es creï el GROS, el GREC, el GRIT i altres grups de suport amb gent que en sap, i molt, de determinades coses és una bona notícia. Esperem que el 2022 es vagin desplegant la resta de suports, que son una gran eina a tots els nivells.

Que bona és l'energia que ens aporten els companys de les últimes promocions. Finalment a Lleida han arribat bombers nous. Més ganes i millor empatia. Aprenen de nosaltres i aprenem d'ells. Les dinàmiques dels torns van canviant. Els joves s'han integrat com mai i demanen saber i demanen acció.

Tot i que no tothom ho entén, jo si aprecio l'entrada de nous sots-inspectors a la casa. Primer perquè també es van jubilant, però principalment perquè, igual com ens passa als parcs, la renovació del personal també millora la qualitat de la resposta. Cada cop (els nous) surten més, són millors analistes i són més oberts de ment.

I parlant de sots-inspectors i inspectors. Cada cop es deixen aconsellar (que no manar) més pels grups de suport, per tal de trobar algunes de les millors solucions per resoldre serveis complexes. Alguns tenen grans coneixements de moltes coses, però com va ocórrer a la mateixa evolució humana, quan hi ha gent especialitzada, que en sap molt més que tu, doncs calculen i pensen molt més ràpid, tenen en compte més factors i més recents. I això davant una emergència funciona favorablement.

El contingut de les formacions dels últims anys. El curs de conducció de camions que vaig fer fa no massa anys, el de focs d'interior, els de NRBQ, el taller de palla per al foc forestal, els d'excarceració, etc ens han donat moltes eines i recursos per estar al dia de coneixements. També tots aquells cursos d'especialització. Tenim els coneixements, tenim la gent per donar-los i tenim alumnes que son esponges. Ara cal aprofitar-los.

El nivell dels nous caporals i sergents és excel·lent (segurament hi haurà alguna excepció) però els que tinc a Lleida, que son pràcticament tots, el nivell supera en molt a algunes antigues promocions on només es valorava l'antiguitat. Llàstima que durant el procés de formació es quedessin els parcs sense comandaments i que ara aquests tinguin problemes per compensar les hores dedicades a l'escola.

Poc a poc Bombers també som més visibles a les xarxes. Els companys de premsa fan una molt bona feina de difusió dels serveis i gestió de la informació. Tot i que de vegades tinc la sensació que també fan de "gran germà" buscant què s'escriu arreu sobre bombers...







Coses dolentes:

Aquí he de posar els nous camions. Ho sento, són molt bonics i feien falta. Però son una merda. Ho són, no hi ha discussió.

Seguim tenint mil i un problemes amb les compres i els materials. Potser és perquè hem estat molts anys comprant a la babalà, però ara, que cada cop som més i més bons utilitzant les eines, ens trobem que determinat material no compleix amb allò que se li demana. Altra s'espatlla quan menys t'ho esperes i altra simplement fracassa.  Portem ja alguns anys amb problemes als equips d'aire. No pot ser que en ple segle XXI (que ja quasi hem arribat al primer quart de segle) tinguem manca d'ampolles d'aire, problemes amb les espatlleres i sobretot que comencin a fallar perquè una vàlvula s'ha gelat (això és culpa del fabricant).

Seguim sense el Pla de Carrera, que sense tocar ni una coma ens volen colar des de ja fa dos anys. A veure si aquest any se li pot donar la volta, sinó estem arreglats amb el que ens espera.

L'ISPC està al mateix nivell dels BRP nous. Molta façana, però quan mires per dins te n'adones que massa no funciona. Hi ha molta feina a fer. Una planificació de desenes de fulls amb milers de cursos a fer durant 2022 només em fa pensar en caos. Ni el magatzem està preparat, ni el pati té les condicions, ni hi ha marge per a fer canvis quan alguna cosa desquadra. Cursos que es solapen, temaris encotillats, i un llarg etc, però aquí i ara no son el lloc ni el moment per treure'ls tots.

Finalment. el més terrible que li pot passar a un cos de Bombers. la pèrdua d'un company durant un servei. No es pot acceptar de cap de les maneres que a un bomber se li perdi el rastre, ni que sigui durant 5 minuts. és el pitjor dels casos. Portem des de 2009, a Horta, intentant que tots els bombers portin una emissora, una localització, un botó d'alarma, uns equipaments (els ERA) amb avisadors acústics quan estem immòbils... i que una suma d'errors en aquestes coses succeeixin en un servei en un puto taller mecànic, és un autèntic fracàs.

El 2021 és el pitjor any per Bombers des de 2009. Llavors va fracassar el sistema, perquè no n'hi havia. Tot depenia de les persones. Ara que depenem molt més de la coordinació, del desplegament dels recursos, i sobretot de la tecnologia no ens podem permetre no utilitzar-ho tot al nostre favor. El pitjor error és no fer anar les eines ni posar en pràctica tot allò que ens han ensenyat.

2 comentaris:

Rodolf Jordi ha dit...

T'has oblidat de la promoció d'oficials, segur que ha estat sense voler.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Ja saps que l'inconscient juga males passades... però també pot ser un oblit voluntari.