dilluns, 24 de gener del 2022

On és el Conseller de Bombers?

Encara em tremolen les cames després de veure la merda d'entrevista que li van fer diumenge a l'honorable conseller d'Interior... que més que conseller semblava un jugador de tenis, va tirar totes les pilotes fora, totes. El més curiós, però és que després de mitja hora d'entrevista (no sé si 20 o 40, no ho vaig comptar), ni una pregunta va referir-se a Bombers, ni tampoc a Agents Rurals. I no serà perquè no hi hagi temes a preguntar a un Conseller que té els tres cossos més importants de seguretat a les seves ordres. Si, ordres. Va quedar molt clar que és el màxim responsable i que quan calia les decisions les prenia ell. Doncs això, que mana i molt.

Avui doncs és el moment de parlar de Bombers, de manteniments i de moltes altres coses. Potser així algun periodista (ahir eren periolistillos i periolistillas) en la propera ocasió li plantejaran alguna qüestió més incòmoda, que ahir només li faltava tenir el qüestionari sobre la taula.

No pot ser que dissabte no es preguntés res més que de Mossos d'Esquadra quan diumenge a primera hora, i per tant ja es sabia durant el vespre anterior, que la Vanguàrdia trauria la pols a un article de Quico Sellés del passat novembre, on esmentava la investigació per part de la fiscalia sobre el manteniment, i el contracte amb l'empresa de la licitació guanyadora. L'esmentat article  al matí només recordava que aquesta setmana alguns alts càrrecs comandats (i ex-comandats) per l'actual conseller han de passar pel jutjat a declarar. Simplement això, ha d'anar a cal jutge a explicar perquè hi ha factures que s'han cobrat dos i tres cops o perquè contractes per X diners acaben costant el doble a final d'any. Això és el que diu la premsa l'endemà de l'entrevista amb l'honorable, però dissabte ningú li va preguntar res. Excepte en Sellés, que li va recordar que Bombers i Rurals també existim. Moment en que es va recordar l'acte en record dels Agents Rurals morts a Aspa. I Bombers?

Com ja vaig dir fa algunes setmanes, el 2021 va ser el pitjor de Bombers en molts anys. A l'inici de l'estiu se'ns va morir en Joan Liébana, a qui no vaig arribar a conèixer personalment, però amb qui compartia un parell de grups de treball.

Desconec perquè dissabte cap periolisto li va preguntar a l'honorable com estava tot plegat. Podien preguntar si les causes ja havien estat determinades, si ja s'havien pres mesures per a evitar successos com aquell, perquè a dia d'avui hi ha alguns equips d'aire (els que ens deixen respirar davant atmosferes tòxiques o mortals) que donen error i una part de la "griferia" es col·lapsa... (ho estan investigant els fabricants, però l'error hi és i es repeteix).

Recordo que Bombers ha estat amb un pressupost irrisori durant molts anys. Això ha fet que molts parcs es deterioressin, altres que no es renovessin quan tocava i que encara hi ha parcs dignes del "Pasaje del Terror". Aquest 2022 ha començat tancant-se 3 parcs de Girona, ha continuat amb una decisió (si més no sobtant) en que a la propera oposició entrarà segur el 40% de noies (perquè tenen aquesta reserva de plaça). Tenim la mancança crònica de parcs a Ponent. Seguim depenent del calendari i l'aplicatiu dels bombers voluntaris, per si avui obren o no el parc. Per tant ningú ens assegura que entre Balaguer i La Seu es compleixin els objectius de 20' entre l'accident i l'arribada de bombers. Això tampoc passa a llocs com Les Garrigues, la Cerdanya i altres indrets de l'Alt Pirineu on els caps de setmana s'omplen de gent anant a fer muntanya. Això si, si et torces el turmell a peu de cingle t'arribarà l'helicòpter, però si tens un accident de trànsit, espera a que hi hagi els bombers voluntaris disponibles, sinó hauràs d'esperar...

Portem molts anys en precari. Per molta bona voluntat i canvis que s'estiguin fent en l'àmbit operatiu, tenim tanta feina a fer que no s'hi arriba. Videos de l'ISPC que tenen 10 anys no poden ser model per a proposar unes pràctiques de parc. Estan obsoletes. I punt.

La Prevenció de Riscos ha estat tant oblidada (no s'aplicava en l'àmbit operatiu fins que un jutge va dir que calia fer-ho) que ara no hi ha prou recursos a l'àrea de Riscos Laborals com per a posar al dia les mil i una maniobres i casuístiques que s'han d'analitzar. Hi ha una escletxa tant gran entre les avaluacions de riscos i la cartera d'obres, acondicionaments i posada al dia de parcs que faran falta molts milions d'Euros (i també d'anys) per a tenir-ho més o menys al dia.

I dissabte no hi havia preguntes de Bombers a l'honorable... Doncs si, hi havia moltes preguntes a fer, a contestar i a acotxar el cap per la manca de recursos que ha patit el cos de bombers els últims 10 anys. I no em serveix: "quan va passar jo no hi era". Quan un compra una casa, i té esquerdes, toca arreglar-les, no dir que ja hi eren. Quin collons.