dilluns, 31 de gener del 2022

Deixeu que parlin malament

Ja ho ben diuen, més val que parlin de tu malament que no que ningú et tingui en compte... Doncs aquesta setmana la Vanguardia s'ha abonat a parlar de Bombers i la gestió "estranya" del manteniment dels vehicles i del seu pressupost. De tota manera, jo que parlo amb molta gent de fora de bombers, tothom té la idea que a la casa s'hi han "robat" molts diners sense ser capaços de veure que el problema era que no hi havia prou pressupost com per a fer el manteniment bàsic dels 400 (per dir una xifra) vehicles i que com no s'arribava s'estirava del compte de l'any següent. I clar, que la fiscalia i la jutgessa estiguin investigant i cridant a declarar alts comandaments de la conselleria i del departament, s'interpreta com que algú ha acabat fent l'egipci.

Tot i això, els manteniments dels vehicles es segueixen fent. O és que vosaltres no porteu el cotxe a canviar l'oli quan us surt l'avís a la pantalla? No aneu al mecànic quan teniu un llum taronja que indica "no sé què" del motor? o vermell quan els frens estan gastats? Algú s'imagina que no vinguin els bombers a apagar un incendi perquè el camió no ha passat la revisió dels 20.000km? Oi que no? Per tant la vida a can bombers segueix. Igual com ha seguit des de 2009 quan hi van haver les retallades de sous però també de diners per al departament. Amb prou feines es podia canviar un florescent o arreglar un pany espatllat. I això tots, a casa nostra, ho arreglem. Perquè el primer que fas és arreglar per viure, després ja pintaràs o milloraràs les persianes, però quan una cosa no funciona, fas per a que s'arregli. Però això a can bombers ha estat la batalla diària dels torns, els caps de torn i segurament dels tècnics que porten la gestió de les infraestructures. Si no hi ha diners per canviar bombetes, com hi ha d'haver diners per renovar els parcs?

Així que aquí els grans culpables són els polítics, són ells qui aproven els pressupostos. Des de la mateixa conselleria d'interior a la d'Economia, que és qui reparteix el pastís de la bossa de diners. I són els mateixos polítics els qui ara reclamen claredat en la gestió i en l'interior dels intestins de can bombers. Però si ens van deixar sense el "menjar", com volien que els camions de bombers sortissin al carrer o els parcs es mantinguessin drets?

Exemples de parcs calamitosos en tenim molts, massa. Començant pel de Serós (apuntalat des de fa molts anys), seguin pel de La Jonquera (que finalment està tancat) o altres parcs que se'ls han anat tapant les vergonyes com són Tarragona i Reus. Però són ben pocs els edificis de Bombers que s'han inaugurat (crec que cap) o renovat (Girona). I grans infraestructures que porten anys esperant a ser una realitat, com el Control de la REC, que ha d'anar a Sant Fruitós del Bages. Però segurament això no serà una realitat fins que Tarragona sigui Montblanc (dita que acostumem a dir els de Reus, per les coses gairebé impossibles). Els addictes a aquest bloc ja haureu llegit en diverses ocasions l'estat lamentable dels barracons del Control de la REC a Manresa. Just al costat del taller de la Tous. Ja és ben capritxós el món. La Tous i els barracons de la REC.

Doncs així seguim als parcs. Amb camions que necessiten els seus canvis d'oli i seguiment d'avisos de les avaries que avisen els tabliers. Obrint incidència cada cop que es fon una bombeta (perquè a la nit hem de sortir amb els llums posats), i obrint la calefacció a l'hivern, que a Lleida portem setmanes a -5º i per molt que no obrin algunes persianes, l'aire fred acaba entrant als parcs. També hi ha els pantalons que cal canviar i renovar de tant en tant. Per cert, recordo com fa més de 2 anys es diu que arribaran els famosos "polos" de bombers. Deuen ser polos pagats amb bitllets de 500€ que tothom sap que hi són
però ningú els ha vist.

Però una cosa si us puc assegurar. Allí on hi hagi un parc de bombers obert, hi trobareu persones amb ganes de fer de bomber. Si tenim botes, pantalons i camisa, a més dels EPI corresponents, us asseguro que us traurem de l'ensurt en que us trobeu.