dilluns, 15 de febrer del 2021

I una de vacunes

Doncs el dia V ha arribat. Portàvem mesos demanant un cribratge a Bombers, per a conèixer amb exactitud qui estava i qui no infectat pel virus. Potser no era la millor mesura, però era una mesura, l'única que demanàvem. Però no ha estat possible. Sembla que Salut té la potestat absoluta per a fer i desfer en aquesta situació. Mai, durant tots aquests mesos hem tingut cap mena de deferència des de Salut. El Departament de Salut ens han trucat a la porta un grapat de vegades per anar a les residències a fer part de la feina que ells no podien assumir. I nosaltres hem complert. Fins i tot fa poques setmanes des de l'ISPC s'ha donat un reconeixement a la tasca dels formadors de Riscos Tecnològics (NRBQ) tota la seva feina durant la pandèmia. Un reconeixement per la participació d'aquest grup específic en pautar sobre com treballar en la protecció i desinfecció del personal de Bombers, tant als parcs, els serveis i també a les residències. Però tot aquest esforç que des de Bombers s'ha reconegut, en el cas de Salut no ha estat així. Mai se'ns ha fet una PCR ni una prova serològica a cap bomber pel fet de ser bombers. Hem estat a la mateixa cua i la mateixa llista que qualsevol altra ciutadà normal.

En cap cas hi ha hagut una petita deferència cap als Bombers, que com ja he dit els hi hem fet més d'un favor. Bombers hem participat també en el muntatge d'hospitals i centres sanitaris de campanya. A la Fira de Barcelona i a molts pavellons i locals habilitats com a centres primer per a malalts i després com a centres de realització de tests. Ara, són aquests mateixos espais, els que serveixen per a vacunar-nos.

Sembla que treballar al costat de la COVID guàrdia si guàrdia també i haver compartit coneixements en creació d'espais nets, zones de pas, espais vermells i millora de pautes de vestit i desvestit d'EPIs a les residències no ha estat suficient com per a tenir-nos una mínima concessió. O potser hem estat nosaltres mateixos que som tant "autosuficients" que ens hem cregut tant bons i que amb les mesures de control internes n'hi ha hagut prou com per a mantenir controlats els torns i els parcs.

En tot cas, s'ha de reconèixer que la incidència als parcs ha estat baixa. Baixa en el global, però que puntualment ha calgut tancar parcs i sales de Control de Regió. Que si ho posem tot sobre el mapa, el % ja comença a ser important. I també cal reconèixer que la figura del GEM01 ha estat clau i ha donat pautes (cada cop més preventives), a l'hora de mantenir al personal dels parcs i de forma individual, fora el torn (o fent-los plegar) en els casos de sospita per simptomatologia o per confinament de familiars. Les últimes setmanes ho he pogut viure al meu torn. Després de confinar a alguns fills de companys, s'ha fet plegar als pares-bombers fins esperar el resultat negatiu de les proves a aquests fills.

He de dir que en el nostre parc hem estat molt de sort. Som un dels parcs grans de Catalunya, on s'hi concentra més personal, a excepció del de Cerdanyola. Aquí tenim tot tipus de vehicles i de serveis. Això fa que el risc sigui superior a altres parcs més petits amb menys serveis. El nostre cercle "de torn" ha estat de 12 persones i ara amb l'entrada de l'última promoció és de 14. Però durant tots aquests mesos hem acollit a més d'una vintena d'aspirants que han fet les practiques amb nosaltres, canviant de torns i de parcs. I tot i tenir dones i fills que han patit la malaltia, no hi ha cap bomber del parc de Lleida que hagi estat diagnosticat per la malaltia. Hem estat de sort. I parcs com el de Sort han patit durant moltes setmanes conviure amb el virus dins el parc. O el parc de Vielha, que compartint espai amb les ambulàncies han tingut també uns mesos molt difícils.

Respecte a la vacunació, és evident que el personal sanitari va primer, bé, després dels més vulnerables que són totes les persones d'edat avançada de les residències. Així que ara hem de celebrar el tenir accés a aquesta vacuna, que potser no és la més moderna, ni la més efectiva, però que en un parell de mesos servirà per a relaxar-nos (que ja ens toca) en les mesures diàries de neteja i ventilació als parcs. Mai havíem tingut els vehicles tant nets. Ni la taula del menjador, ni les estovalles de plàstic. Però tampoc havíem estat tant nets en rentar la roba diària de bomber, ni les tovalloles ni els llençols dels llits. Espero que totes aquestes bones costums se'ns quedin. Però estar les 24h de la guàrdia amb el "morrió" a la cara no et fa la guàrdia senzilla. Però per sort ja estàvem acostumats a les mascaretes i a la utilització d'EPIs més pesants i complexos que els que es veuen als centres sanitaris.
Se'ns ha posat la vacuna que ha arribat l'última setmana. Amb dades suficientment bones des de les entitats que han de donar el vist-i-plau de la vacuna. Però el fet que ens haguéssim vacunats Bombers i Mossos a la primera de canvi i sense prendre cap mesura addicional em fa malpensar. I ho dic amb la senzilla dada del nombre de baixes en Mossos, el nombre d'incidències en el personal de bombers que treballa en dies consecutius (personal de magatzems, operadors de sales, i altra personal de treball diari), i tota la simptomatologia variada i de diferent grau que hem patit els bombers de torn i bombers voluntaris que l'hem rebuda. L'endemà tots hem patit diferents afectacions, majoritàriament menors, però que ens impedien la conducció d'un camió d'emergències, entrar en espais confinats amb poca visibilitat i alta temperatura, etc. Molts dels bombers voluntaris no van poder donar disponibilitat per a fer l'activació en cas de necessitat. I per sort els bombers de torn, molt l'hem rebuda després de guàrdia amb un dia entre mig amb aquesta. Per tant les cefalees, migranyes, febrícules, estats de cansament i dolor muscular les hem patit en silenci a casa. Un analgèsic normal i a passar un dia a casa (en algun cas dos). De tota manera ara tinc la sensació de ser els conills d'índies de Salut. Ara ja tenen dades sobre els efectes secundaris de la vacunació.
Però potser era el peatge que calia passar. En 3 mesos rebrem la segona dosi. Segurament ens la donaran de manera més esglaonada. Per evitar la que es preveu una major "reacció" a la nova dosi. Així ha estat amb la Pfizer i la Moderna, que han donat pràcticament cap símptoma amb la primera però si amb la renovació. La segona dosi d'Oxford està per veure, però esperem que pel bé del servei i del ciutadà ens facin una bona planificació.

Per cert, molts han descobert que els seus telèfons de contacte no sempre son els mateixos a les bases de dades de Bombers i de Salut. Així que ha calgut una feina addicional per tal d'enviar els SMS de confirmació a tots aquells als que durant la primera setmana no havien estat convocats. Potser ha estat un primer esglaonament, casual, però que els servirà per triar quan rebran la vacuna. Després de la guàrdia i no abans. Segur.

3 comentaris:

nelic85 ha dit...

Bones, 3mesos? Pensava que seria abans.

Anims i Salut

Anònim ha dit...

No hi ha dret com us han menyspreat des de Salut. I segur que si us tornen a demanar ajuda allà hi sereu, com sempre. Ànims pobresbombers!!!!

Anònim ha dit...

és la seva feina! la dels bombers...
pq 3 mesos? no eren 20 dies??