dilluns, 1 de febrer del 2021

Eleccions en clau bomberil

S'acosten unes noves eleccions. I perquè no podem plantejar-nos com a bombers què els hi hem de demanar als nostres polítics? I a banda de demanar, també hi ha temes que cal exigir-los una acció. Així que entrem en qüestió.

Comencem pel més difícil. La llei de bombers que s'està impulsant al Congrés de Madrid. Per començar la llei tira endavant. Així que TOT el que no ens agradi d'ella ho hauríem de transmetre als diferents partits polítics. No podem permetre el perdre competències quan el bombers mai hem interessat a l'Estat. Perquè la competència d'un cos d'extinció d'incendis i salvaments està en els municipis de més de 20.000 habitants. Aquests tots han de tenir un parc de bombers, depenent del municipi. I aquí com a millor es va fer una integració dels diferents cossos de bombers municipals, provincials i comarcals per crear el ja conegut Cos de Bombers de la Generalitat. I és per aquesta raó que el seu dia depenia del Departament de Governació, que és el que integra la relació amb els ajuntaments.

Aquest Cos que millora en escreix la demanda de l'actual mísera llei estatal, ara es veu en perill ja que obliga als diferents cossos (els municipals i provincials d'arreu de l'estat espanyol i també al Cos de Bombers de la Generalitat i de Bombers de Barcelona) a dependre formalment d'un estament superior, que és l'encarregat de donar el finançament i les directrius principals dels diferents cossos de bombers.

I amb això què ens podem trobar? Doncs que la bossa de diners pressupostària es dediqui a "millorar" els cossos més deficients, que per una banda s'entén, però no s'entendria si aquest es fa a costa de desvestir els cossos que ja estan organitzats, funcionen i són considerats cossos moderns i semblants al nivell d'altres cossos de nivell europeu.

I alhora no parla dels bombers voluntaris, que ens agradi o no formen part del nostre servei de Bombers a Catalunya. I que si "obliga a integrar els diferents voluntaris com a laborals, aquests es poden veure afectats per la llei d'incompatibilitats fent que alcaldes, regidors, personal sanitari (metges, infermers i personal d'ambulància), i altra personal laboral de bombers (TEOCs, magatzem, escola, etc) no poguessin tenir un segon contracte amb la mateixa administració.

Però què hem de demanar al polítics catalans sobre política catalana per al Cos de Bombers? Doncs hi ha molts temes que tenim pendents.

  • La distribució dels parcs. No pot ser que al s.XXI encara hi hagi comarques que només tinguin parc de bombers voluntaris. No pot ser que seguim amb dèficit de bombers professionals i de bombers voluntaris. De cap manera hem de sobrecarregar el bombers amb hores extra per a cobrir la manca de personal ni els parcs de voluntaris han de deixar de fer sortides perquè no poden ser un mínim activable.
  • Seguim sense tenir aclarit el perquè un bombers que fa de cap de torn (per absència de comandament) no pot cobrar aquesta funció extraordinària.
  • Cal amb urgència (U R G È N C I A) iniciar i acabar les obres de remodelació/reconstrucció de molts parcs de bombers.
  • Necessitem definir i que sigui realment operativa tota l'estructura de comandament però també tota la de suport i tècnica. No s'entén com no podem fer un seguiment propi de l'estat de tota la flota de vehicles fent una redistribució de cada unitat en funció del seu estat, quilòmetres, desgast i funció. No podem mantenint un sistema de contractes i licitacions que un cop finalitzats no es pugui canviar un simple fluorescent d'un lavabo.
  • A nivell informàtic estem en l'era de "Cromanyó". No tenim formació de molts dels programes dels que s'estan pagant llicències (i per tant en ínfima utilització). Collector i molts altres programes, que lligats al seguiment i informació dels serveis ens permetrien una digitalització molt important. També la pròpia gestió dels RRHH, hores treballades, festes i resta de control horari, que cal fer de forma rudimentària. I que ens obliga a imprimir un paper cada final de més per poder justificar i contrastar les guàrdies i hores generades al servei. Això és del segle XV. És que hem anat enrere en el temps, actualment estic generant papers que abans no calia fer.
  • Evidentment necessitem definir les competències en rescat. Què són urgències i emergències i el que son simples anomalies o actuacions de suport a altres actuants. I aquí és on entra el gran debat sobre si hi ha serveis que cal cobrar i quins no. Un incendi per una instal·lació punxada cal cobrar-lo? A qui? al que no pot pagar-se la llum? Al que ha tingut un accident anant begut? Al que no ha seguit les recomanacions de neu, però porta tot l'equipament, assegurança, etc... És un debat molt complex que la casa mai ha abordat.
  • Podríem parlar d'urbanisme i de Prevenció. Perquè els carrers els fan amb criteri de paisatge urbà i fomentat l'anar a peu però dificulten l'accés als camions de bombers? On és una senyalització clara dels hidrants? La coordinació amb Policia Local? amb Cos de Mossos d'Esquadra? Amb sanitaris... perquè quan et trobes als serveis hi ha problemes, que cal afrontar amb una bona informació sobre quines son les funcions i possibilitats de cada actuant. Els Plans d'Emergència d'hospitals, escoles, túnels, etc... que sovint ens enfronta amb Protecció Civil. Hi ha molta feina a fer. (Santi, espero que això servei per millorar la gran feina que fas)
  • I per últim. I un dels més importants. Perquè seguim sortint de l'ISPC (Escola de Bombers) amb el nivell D i cal esperar una convocatòria al següent nivell, quan ja hauríem de sortir amb el C. Es necessitarà augmentar el nombre d'hores a l'Escola? Canviar la convocatòria? O és que ningú ha de fer el pas a C forçant així una solució més dràstica?
Així que ens esperen dues setmanes de molta feina per anar descobrint les "sorpreses" de cada partit polític envers la seguretat. No em serveix que em diguin que volen un Cos de Bombers potent, quan hi ha una llei en tràmit a Madrid que ens pot anar en contra i sense propostes concretes de millorar els parcs i la seva dotació. ÂNIMS, QUE QUINZE DIES PASSEN RÀPID I DESPRÉS TOT QUEDARÀ IGUAL.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Estic d'acord amb tot, menys en que en 15 dies tot quedarà igual. Desde el consell de BBVV ens hem reunit amb Comuns, PSC, JuntsXcat, ERC i CUP, l’única esmena a la totalitat que s'ha aceptat, perquè els lletrats del congrès van recomenar que s'acceptes,es la de JuntsXcat i serà rebutjada amb els vots dels partits de dretes, més PSOE i Podemos, per tant no prosperarà.Les emenes parcials dels demès partits van ser rebutjades, fins i tot les del partit de la taula de diàleg. Dit això poc queda per fer amb aquesta llei, que ja fa anys que era una amenaça però com sempre ens llevem tard, i ara ja esta en fase d'esmenes que no prosperaran i desprès camí lliure per redacció final i aprobaciò.

Unknown ha dit...

Si al s.XXI hi ha comarques sense bbff, es per que els bbvv fan la seva feina i la fan bé, et recordo que el país veí, França, te moltes comarques sense bbff, entre elles la Catalunya Nord, i es segons molts, un model a seguir o imitar.