dilluns, 6 de març del 2017

la resposta a un apocalipsi zombi

Segur que davant aquest titular us heu pensat que m'he tornat boig, però si us dic que un grup polític va fer aquesta pregunta al govern espanyol? enllaç
Una imatge de la sisena temporada de The walking dead. Fox
No, no és cap post de broma aquest que un faré ara. La resposta és real. Si heu vist pel·lícules de zombis, veureu que en algunes els suposats "morts vivents" no son altra cosa que persones infectades amb alguna mena de virus o de bacteri. Aquí ho podríem obrir a pel·lícules d'extraterrestres en que les malalties afecten a uns o altres (Recordeu "V"?) o altres en que les espores son les causants de múltiples trastorns paranoies de la població.

Per tant independentment del nom cridaner que tinguem al cap (zombi, extraterrestre, alien, fantasma, etc.) si que ens hem de plantejar què podem fer davant un problema de "salud pública". També ho podem transposar no només al risc biològic (que és del que estem parlant), sinó al risc químic generalitzat (una important fuita de gas al polígon petroquímic) o un problema de fuita radioactiviva a una de les centrals nuclears.

Això en el món d'empresa ja existeix. Existeix com a concepte. Ningú està preparat per tot, però si que en l'àmbit alimentari algunes de les empreses del sector estan treballant un concepte clau que es diu "food defense", que no deixa de ser el "terrorisme a través de l'alimentació". Es podria dir que el punt dèbil de la població és la seva ingesta. I aquí és on la indústria es prepara. Evitar que algú manipuli les seves matèries primeres, que algú accedeixi a les tolves de gra, de llet, de sucs... Recordeu casos en que es diu que han posat lleixiu als iogurts d'un supermercat? o qualsevol barrabassada als productes d'alguna marca coneguda?
Doncs només cal recordar el cas dels "pepinos" d'Almeria. Per sort a l'estat espanyol (i aquesta és una de les coses que estan ben regulades) hi ha un control exhaustiu dels aliments, de tot allò que porten, del seu origen, etc, per tant quan compro un iogurt, amb aquell "LOT" o codi (pot ser la data de caducitat, unes lletres i uns números, etc) ens indiquen on hem de buscar les dades per poder trobar... la fàbrica, el torn, les persones del torn, la llet, la granja origen de la llet, el vehicle que va portar la llet a la indústria, el pinso de les vaques, etc....). Per aquesta raó es va saber de forma totalment certa que els "pepinos" espanyols no eren els causants de l'alerta alimentària que s'havia provocat a Bèlgica.

Però i si tenim un problema d'infecció massiva a la població? I si tenim una fuita de gas? i si tenim una fuita radioactiva? Els zombis seran totes aquelles persones que s'han contaminat, infectat o irradiat.
No m'imagino un desplegament com la que veiem a les pel·lícules americanes de militars, jeeps, equips de campanya i un munt de coses més, vint-i-quatre hores després de detectar que hi ha un brot víric o una radiació massiva a la població. Be, potser ens acabaríem sorprenent, perquè tot allò que l'estat espanyol té guardat a les instal·lacions militars i les de Protección Civil, pot ser espectacular o pot ser decebedor.
Segurament hi ha tot un desplegament de material logístic preparat per portar allí on convingui, ja sigui lliteres, grans tendals de campanya, ponts i artilugis varis per ser muntats de forma "ràpida". Qui en té segur son algunes de les organitzacions gubernamentals o no gubernamentals com pot ser Creu Roja. Quan a Lleida es va organitzar un simulacre d'accident d'autobús, els operatius de Creu Roja van portar lliteres, mantes i equipament vari per a assistir a un bon grapat de persones. Així mateix, fa alguns mesos vaig veure a les instal·lacions del SEM a Lleida un remolc que pot utilitzar-se de mini centre de primers auxilis. I segur que a Lleida podríem trobar més material preparat per grans emergències.

La pregunta del milió és... tot això s'ha provat? S'ha posat en pràctica algun cop? quantes vegades s'han muntat els hospitals portàtils (a més de quan hi ha hagut accidents o atemptats)? Si mai hi ha alguna fuita a Ascó o a Vandellòs, quantes vegades s'ha provat de muntar una "estació de classificació i descontaminació" com la que s'ha de muntar a Gandesa i a Maials?.

I a nivell de bombers... tenim suficients equips de protecció química/biològica com per treballar durant una setmana seguida en aquestes condicions de protecció? A nivell de la emergència puntual, tots els vehicles (o la majoria) porten vestits de protecció química/biològica, però les unitats son limitades. Així que en cas que tot el personal s'hagués d'equipar durant uns quants torns... no tinc gaire clar si algú ha fet el recompte del gran nombre de vestits que farien falta ni si en realitat els tenim.
A sota us deixo les funcions que han de fer cadascun dels grups que contemplen els Plans de seguretat Nuclear... amb la intenció de deixar-vos a tots tranquils (però com se sol dir... del dicho al hecho hay un trecho).

Grupo de Coordinación y Asistencia Técnica: Servicio de Asistencia Técnica, de Coordinación Municipal y de Comunicaciones.
Grupo Radiológico: Servicio de Control Radiológico, de Dosimetría, de Vigilancia Radiológica Ambiental y de Gestión de Residuos.
Grupo de Seguridad Ciudadana y Orden Público: Servicio de Control de Accesos, de Seguridad Ciudadana y de Apoyo Operativo. En el caso del PENTA se incluye el servicio de Tráfico.
Grupo Sanitario: Servicio Sanitario de Primera Intervención, Sanitario en las Estaciones de Clasificación y Descontaminación (ECDs), Sanitario en las Áreas base de Recepción Social (ABRSs) y de transporte sanitario.
Grupo de Apoyo Logístico: Servicio de Transporte, de Abastecimiento y Albergue, de Asistencia Social y Contra Incendios y Salvamento. En el PENTA, el servicio Contra Incendios y Salvamento forma parte del Grupo de Intervención.
Grupo de Seguridad Estratégica (sólo PENTA): Servicio de Seguridad de Infraestructuras Estratégicas y Servicio de Apoyo Estratégico.