dilluns, 20 de març del 2017

Sobreviure entre vestits i màscares

Fa dies que vull escriure sobre el nostre nou i flamant vestit d'intervenció i no trobava l'excusa. He de dir que des de que el tinc només me l'he pogut posar un cop, el dia de recollir-lo. Si, molt bonic. I per això la foto. El cas és que com estic de baixa no me'l podré posar fins no sé quan...

La casa (o sigui, can bombers) no vol bombers operatius amb els lligaments dels genolls trencats, així que si vull tornar a fer de bomber hauré de passar pel quiròfan. I això és el que jo tinc clar des del dia 10 de desembre, quan me'l vaig trencar. Qui no ho té clar és el sistema sanitari d'aquest país, que opina que no és cap procés urgent (medicament no ho és) i entre que s'ho pensa i em consulta que si em vull operat ara o quan la degeneració progressiva sigui més evident (repeteixo que jo sempre ho he tingut claríssim) decideix inclourem en la llista d'espera "normal" la qual preveu la meva "reparació" al voltant del proper setembre.
Després de plorar-vos una mica (només he exposat el meu cas), toca parlar dels nous vestits d'intervenció. Com he dit abans, son molt bonics i espectaculars. A la foto sortim els bombers preciosos, als diaris ja es ven que els bombers canvien de color! Oh, sembla un anunci de la primavera al Corte Inglés.

Segurament no hi hagi cap discussió a nivell tècnic sobre la millora tècnica en els teixits d'aquest nou EPI, i recordo que és un EPI perquè sovint nosaltres ho oblidem. I com que és un EPI (i ho repeteixo volgudament) hem de tenir cura d'aquest. I no només cuidar-lo, sinó que el mateix EPI no ens CONTAMINI a nosaltres mateixos.
Aquest vestit és de color clar. Per tant qualsevol petit incendi amb carboni o altres elements de caràcter sòlid hi quedaran impregnats. Com en l'anterior. Però l'anterior, de color burdeus, quedava tot molt dissimulat. Podies acumular porqueria durant un parell d'anys sense que ningú et recordés la necessitat de netejar-lo. En aquest això ja no passa. Simplement en un més d'us en un parc gran o un parell en un de mitjà, ens farà veure a tots que el color d'aquest vestit groc/palla és més aviat gris/grisós. Amb tota la porqueria (anava a a dir merda) enganxada a un pam del nostre nas i a pocs mil·límetres de la pell de les nostres cames...

També ens farà veure que tenir aquest EPI brut als passadissos calents del parc o a l'interior de la cabina del camió durant tota la guàrdia és un costum d'allò més INSALUDABLE. Potser serà la manera de canviar alguns mals hàbits en la conservació, neteja i organització de la nostra roba de treball.

Però la foto ja la tenim: 5000 nous vestits d'intervenció pels bombers i tècnics. Dels quals més de 1000 mai veuran un incendi. Llastimós.
I el gran problema d'aquests dies i que no hi ha manera que surti a la llum. Les màscares d'intervenció. Son un element clau en la nostra seguretat. Son la nostra connexió amb l'aire net de les ampolles d'aire. Tot bomber quan entra en una zona de fum es posa una mascara, de goma, que ens cobreix la cara i permet que l'aire net ens arribi als pulmons, alhora que ens aïlla dels gasos nocius (sovint en concentracions mortals).

Pel que sembla el "gran cos de bombers de la genialitat de Catalunya" disposa de màscares amb més de 30 anys d'antiguitat i ús. Primerament eren d'ús personal, cadascú tenia la seva, però amb el nou casc, que va entrar en servei al voltant de 1999 es van haver d'adaptar. Fins aleshores anaven amb "pop", i en aquell moment s'hi va adaptar uns sistemes d'enganxe laterals al casc. I es va aprofitar per fer un canvi en la manera de gestionar-les. Des d'aquell moment les mascares son comunes. Després del teu ús durant la guàrdia la poses a la caixa de rentar. Si no s'ha utilitzat passa a un altre company. I així després de ser utilitzada es renta i revisa per comprovar la estanquitat. Ok, sembla un bon sistema.

Però des de fa més d'un any han començat a aparèixer avaries greus. Algun cop aquest ha succeït durant una intervenció, produint algun "susto" al bomber. De moment només ha estat "susto". Pel que sembla la tornilleria original (algunes ja he dit que tenen 30 anys) comença a donar símptomes de desgast. Aquesta concretament correspon al cargol que subjecta el plàstic del visor a la goma/carcassa de la màscara. Imagino que és complicat conèixer quantes porten estrès mecànic i poden estar debilitades, però això no és excusa per a donar-hi solució.
Estem en una casa que tot és lent. Fins i tot les decisions senzilles. Tot allò que costa diners ha de passar una sèrie de sedassos fins que finalment es fa la compra efectiva... i com parlem de quantitats grans (encara que sigui de cargols) vol dir donar temps al proveïdor a fabricar-los i després fer la logística i canvis a totes les unitats.
No sé si aquesta és la intenció de la casa per tal de solucionar els problemes actuals amb les mascares. Però sembla el més lògic. Canviar el cargol de totes les màscares. Però per quan? Senyors de can bombers, del Servei Tècnic, de compres i de licitacions, que és la nostra seguretat! No sortirà a la tele, però si un bomber pren mal perquè se li desmunta la màscara a l'interior d'un habitatge o una indústria... això si que sortirà.

Per cert, també han sorgit problemes amb els nous cascs i els adaptadors per els enganxes de les màscares.

Però aquí què passa? que ningú es fa responsable de res? Qui és el que ha donat l'ok a aquest sistema? La casa? el proveïdor?
Parlem d'entrar aquí i sortir viu
Senyors siguem seriosos. Entenc que un nou vestit d'intervenció que a més té un color que llueix ven, però estem parlant de la seguretat dels bombers. La seguretat son els nous vestits, però també les màscares, el seu manteniment i tots aquells equipaments que fan que un bomber pugui SOBREVIURE a tots els vectors nocius que es generen en una intervenció.