dilluns, 27 de març del 2017

els bombers quàntics

Com que fa dies que està de moda parlar de quàntica, m'ha agafat un atac d'enveja i faré com la Vanguardia, avui us faig un post parlant de quàntica. Què passa, un bomber no pot llegir la Vanguardia? també n'hi ha que llegeixen el New York Times o que miren la BBC, o és que els bombers som tontos?
Va començaré explicant de forma molt bàsica què és un quant. Simplement és un punt d'energia, que es genera quan un electró retorna a la seva zona "de confort". Per entendre'ns, els electrons, que formen part d'un àtom campen al seu aire en una zona delimitada (99% que estigui allí). Podem pensar que es un edifici. Els electrons volten per la primera planta, on? no ho sabem, però 99% que estan a la primera planta. A la Planta baixa hi ha el nucli amb protons, neutrons, etc.
la descàrrega d'un avió és un quant
Si volem que l'electró vagi a la segona planta què hem de fer? que pugi a l'ascensor. I això consumeix energia. Però un cop allí? Doncs quan baixa ens retorna aquesta energia. I com que el camí de la 2ª planta a la primera és sempre el mateix, l'energia serà única. I per tant està definida. Ens ho explica la formula E=hv, (però aquí ja no hi entro, no aportaria res ara). Això és un quant, aquest punt d'energia. Fàcil? A partir d'aquí entendre perquè hi ha coses que son fosforescents i brillen a la foscor no té secret, però ho busqueu a Google.

Si entenem que un quant és un cop d'energia, podem fer l'associació que un camió de bombers, o un bomber és un quant. Per tant, un quant bomberil el podem establir com els 3000 litres d'aigua que transporta un camió. I un incendi s'apaga a partir de la gestió de la quàntica. Uix, ara m'he passat.
Seriosament parlant. L'aigua al món dels bombers no és contínua, com la llum. és la suma de molts quants d'energia, i si els tenim tots junts ens sembla que la llum és contínua. Simplement és la continuïtat de molts punts energètics. Doncs l'aigua a bombers és la suma de l'aigua que aporten molts vehicles. En el nostre cas 1 vehicle emplaçat i dos o tres que li van portant "quants" d'aigua. O sigui aportacions de 3000 litres en 3000 litres. I el resultat és que l'aigua surt de forma contínua per la llaça de la mànega. Igual que la llum. Ostres en 2 minuts de lectura heu entès la llum, la quàntica i la logística de l'aigua de bombers.
Va, i si parlem de parcs de bombers?, doncs podriem dir que és el mateix. Un parc per si sol té una capacitat limitada, finita. (un quant) però si els poses en xarxa llavors la resposta podria arribar a ser contínua. Si necessito varis camions d'aigua, escales, i vehicles de suport, tot això m'ho aporta la suma d'efectius que de forma puntual disposa cada parc de bombers. Cada parc actua com un quant sobre el territori, que alhora disposa de petits quants (els camions i els bombers) que per si sols poca capacitat tenen, però que un cop units tenen una capacitat de treball molt potent. Podríem arribar a dir que el Làser seria la suma de totes les potències que ens aporta cada parc. Així per apagar un incendi com el d'Òdena posem en marxa tota la nostra potència, quants d'una i altra tipologia que fan que de manera organitzada, potent i efectiva s'apliqui la energia sobre l'incendi. I el resultat? doncs un Làser por ser utilitzat de forma bona (medicina, etc) o dolenta (destructiva), i en el cas de bombers, la suma de tots els quants ens donen la capacitat de resposta bomberil.
Evidentment els parcs de bombers son limitats, els vehicles també i encara més els bombers, que cada cop n'hi ha menys. Per tant el Làser bomberil té menys energia que fa alguns anys. No sé si aquest argument servirà per convèncer al polític de torn per a posar més bombers, més mitjans i reparar tot allò que tenim pendent, que és molt. Però només que algú dels que decideixen cap on s'envien els diners acabi prenent consciència que cal sumar esforços i que aquestos han de ser potents (i no debilitats com fins ara) segurament començarem a remuntar la nostra situació. Els vestits son necessaris però també les ampolles d'aire, els equips d'excarcelació, el manteniment dels parcs, els camions, la formació de qualitat, els vehicles (en quantitat, tipologia, conservació, distribució...) i els mateixos bombers.
Fa temps que sabem que tenim un dèficit estructural en gent. El nombre d'hores extra per tal de cobrir mancances de personal és gran. No només per baixes de malaltia (que sempre n'hi ha i n'hi haurà) sinó les jubilacions que fa anys que no es cobreixen. Disposem d'un servei de bombers que necessita augmentar el nombre d'hores del seu personal, no perquè "els bombers treballen poc" sinó perquè no hi ha prou bombers per cobrir l'estructura 24h i 365 dies a l'any. Sembla com si després de 35 anys de cos de bombers de la Generalitat mai ningú hagi calculat el nombre de bombers que fan falta per tenir el servei cobert, i és tant fàcil com conèixer els bombers que ha de tenir cada torn a cada parc. Des dels de mínim 3 als de mínim 9. Intentaré fer el càlcul les properes setmanes i sabrem els bombers necessaris, i veureu que no hi son. El que deia, el Làser cada dia és més dèbil.

Veieu com es pot parlar de quàntica a bombers?