dimarts, 1 de setembre del 2015

I ara què?

Be, aquesta és una pregunta que ens haurem de fer si realment tinguéssim ganes d'evolucionar. Perquè arribats a aquí que ens toca fer ara? Dormir-nos al llorer? mirar-nos el melic? seguir aprenent? cap on hem d'anar? Si, potser va sent hora de plantejar-nos una pregunta com aquesta. Qui sap la resposta?

En tot cas, on estem? Recapitulem una mica.
Si, ja sabem que a nivell polític els bombers no estem gaire ben vistos. Som una despesa. Però també els salvem les castanyes del foc (mai millor dit) quan hi ha un incendi al bosc, cau una casa, crema el Liceu o hi ha qualsevol tamborinada en que una Regió bomberil es col·lapsa per tal d'arribar a tots els arbres caiguts i finestres trencades.

Som una despesa. Ho tinc claríssim. Després de qualsevol estiu surt l'estadística de rescats de gent a la muntanya. I a qui li cobrem? a qui té fitxa federativa? a qui no la té? a qui no portava el jersei per si feia fred? A qui anava a fer una excursió al camp i s'ha trencat el tormell? La veritat és que és complicat. Però la pregunta sempre és sobre la taula. I un cop començat, perquè no seguim amb els accidents de transit? anava begut?, era una imprudència? Se li ha punxat una roda que potser no era nova? i la ITV, ja estava en regla?... o també, i si la campana de la cuina que s'ha cremat estava bruta?, o la instal·lació elèctrica no estava be? o l'endoll estava sobrecarregat?... i als que es suïciden, també els cobrem, oi? a qui, a la família o com a servei funerari? ... I als focs de vegetació? als pagesos que han cremat fora de temporada?, als que han posat massa llenya? als que ho fan un dia de vent? o als que llauren i provoquen una guspira? perquè som un servei públic o som un servei a la carta? 
El dia que es comenci a cobrar "seriosament" pels serveis que prestem no es salvarà ni la padrina, la que fuma tampoc. I un cop cobrem pels serveis, ja començarà la veda de les concessions i els serveis que vulguin dominar les asseguradores.

Recordo que fa 6 anys que algú insinuava que els bombers no sabíem apagar foc. Es deia que les línies d'aigua no avançaven premeditadament, que els focs revifàvem per dessidia, o que els bombers no fèiem la nostra feina... Però els últims anys s'ha demostrat que això no era així. Les imatges del servei de vídeo de Bombers, les explicacions d'alguns tècnics, de la Fundació Pau Costa, el CREAF i altres associacions vinculades al bosc s'han encarregat en desmentir tot això. Ara per ara tothom (o quasi) sap que els incendis els apaguen els bombers i no només perquè tirem aigua (per terra i aire) sinó que darrera hi ha una tàctica i un mètode de treball. Els bombers sabem apagar el foc, i des de fora venen a veure el que fem.
Per als focs d'interior es va crear el "contenidor" de Reus, i per tant a nivell teòric també hem evolucionat. Teòric, perquè després la realitat no sempre és tant ideal, però com a exemple i model "idealitzat" està molt be. També els concursos d'excarceració ens han donat un nivell prou important, també a nivell internacional. Tot i això els vehicles per practicar ni son gratuïts ni tots els parcs tenen la mateixa facilitat per aconseguir-los (convenis, algú que ho financi, etc...).

I ara què? Apaguem incendis de vegetació com ningú, als d'habitatge tampoc anem coixos, tampoc als accidents de trànsit (no tots els parcs ni tots els torns), els rescats de muntanya o els subaquàtics (anats a menys)... 
Possiblement ens quedi millorar en els Serveis tecnològics. Llum i gas i també en químics. Però en un parell d'anys i algunes hores de formació es pot aconseguir. Però ja està?

Torno a l'inici: Ens hem d'auto lloar? ens mirem el melic? seguim aprenent? cap on hem d'anar?
Seguim sense veure la feina de la P R E V E N C I Ó. On estan els hidrants "homologats" a tots els carrers i places del país? Totes les industries compleixen estrictament les normatives d'incendis? Segur? on tenim la informació a nivell de parc? com a molt en una estanteria. I els túnels? tenim tots els plànols i coneixem tots els plans que els gestionen? I el metro? o les estacions de tren subterrànies? Què sabem dels grans magatzems? Les sortides d'evacuació, les zones on es pot accedir de forma àgil (a nivell bomberil i durant una gran emergència). Tots els boscos estan ben gestionats? I els camins, les pistes i les basses?

Totes aquestes coses només les descobrim el dia en que hi ha el gran servei. Per exemple a l'últim accident aeri de Barajas, on després de l'anàlisis de l'actuació es vàrem canviar un grapat de protocols.
Feina n'hi ha molta, però molta.

1 comentari:

Pablo Castro ha dit...

Muy buen repaso y reflexión, Alfons.

Tenemos grandes carencias en la gestión estadística de lo que presenciamos:
http://www.espaibombers.cat/nuestra-carta-de-servicios-y-estadisticas-publicas-t726.html

Y nuestra capacidad de influenciar en la prevención es limitada, muy mejorable también.
http://www.espaibombers.cat/llaves-de-acometida-de-gas-que-no-funcionan-t2857.html