dimarts, 15 de març del 2011

Que va passar a Fukushima?

Anem per parts:
1- Com funciona una Central Nuclear
2- la Fusió del nucli
3- recopilatori de succesos (publicats a la premsa estatal i alguns comentaris addicionals que us poso.

1-      El funcionament general d'una Central Nuclear: http://www.inza.com/ainoa/Funcionamiento%20de%20una%20central%20nuclear.htm

2-      la Fusió del Nucli:
Extret de El País (Diumenge, 13/03/2011)
Fusión del núcleo:
Es un daño grave del núcleo del reactor debido a un sobrecalentamiento. La fusión del núcleo se produce cuando un fallo grave del sistema de la central impide la adecuada refrigeración del núcleo del reactor. Sin esa refrigeración, los soportes que contienen el combustible nuclear se recalientan hasta llegar a derretirse. Tal situación supone un gran peligro dado que existe el riesgo de que el material radiactivo (el combustible nuclear) sea emitido a la atmósfera. Asimismo, la fusión del núcleo hace al reactor inestable hasta que sea reparado. (No confundir con fusión nuclear, que es la reacción entre núcleos de átomos ligeros que conduce a la formación de otro núcleo más pesado, en un proceso que va acompañado de la emisión de partículas elementales y de energía).


3-      recopilatori de succesos.
Extret de El Mundo (Dilluns, 14 de març del 2011)
Fukushima-1 es un reactor como el de Garoña (Burgos), con un sistema de contención similar. Ante la ausencia de suministro eléctrico externo queda algún sistema de mucha menor capacidad que funciona con aporte de baterías propias (o motors Diesel, que pel que sembla també han fallat com a consequència del Tsunami). Con ello, por ejemplo, tratarían de usar el agua del condensador para refrigerar el núcleo…    ...pero esa maniobra tiene un efecto muy limitado y no logró revertir la situación. Las horas pasaban y el combustible nuclear se estaba quedando al descubierto, al menos parcialmente, sin agua a su alrededor: la temida fusión del núcleo.

Al aumentar la temperatura, se incrementaba la presión en el interior de la vasija. Así los responsables de la central y, se supone, las autoridades niponas, decidieron abrir las válvulas de alivio y soltar vapor radiactivo a la atmósfera exterior para rebajar la presión, con idea de evitar un desastre mayor. (Solució similar a la que es fa en els accidents de cisternes de gas quan puja massa la pressió interior)


Extret de El Periódico (Diumenge, 13 de març del 2011)
Els nivells de radioactivitat han tornat a pujar a la central nuclear de Fukushima Daiichi, segons ha notificat la propietària de la planta, Japan's Tokyo Electric Power Co (TEPCO), al Govern del Japó.

Això malgrat que els tècnics han procedit a injectar aigua marina borada a dos dels reactors en perill per rebaixar els nivells de radiació i que a Onagawa ja s'han reduït a nivells normals, segons l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). (Això es fa perquè el sistema de refrigeració alternatiu no funciona –els motors diesel que s’ha carregat el Tsunami)
El portaveu governamental nipó, Yukio Edano, ha reconegut la possibilitat d'un altre esclat en el recipient secundari de contenció del reactor 3 per l'acumulació d'hidrogen, encara que no causaria danys greus.

S'està intentant injectar aigua salada per refredar la turbina i evitar un desastre, mentre que les autoritats insisteixen que no hi ha cap dada que confirmi un procés de fusió del nucli, només una possible "deformació" . La falta d'informació va generar ahir a la nit molta inquietud i alguns mitjans van especular fins i tot amb la possibilitat que una eventual fuga radioactiva arribés fins a Tòquio, cosa que la majoria dels experts han coincidit a rebutjar.


Extret de El Periódico (Dilluns, 14 de març del 2011)
Els responsables del reactor 2 de la central japonesa de Fukushima intenten refrigerar-lo, després que pogués haver patit avui una fusió parcial per sobreescalfament, igual que refreden el reactor 3, on hi va haver una explosió que no va produir fuita de radioactivitat.
El temor se centra ara en els reactors 2 i 3 de Fukushima, mentre que la temperatura a l'1 ha baixat i és estable, segons Tokyo Electric Power (TEPCO), citada per l'agència local Kyodo. TEPCO va indicar que les barres de combustible podrien haver registrat una fusió parcial a causa del sobreescalfament en el reactor número 2, per una avaria del sistema de refrigeració.


Extret de El Periódico (Dilluns, 14 de març del 2011)
Espanya és l'únic país de la Unió Europea (UE) que té centrals nuclears com el model de l'accidentada de Fukushima al Japó d'aigua en ebullició, segons han indicat fonts de la Comissió Europea. Suïssa, fora de la UE, és l'altre país europeu on hi ha aquest tipus de centrals.
Les dues centrals espanyoles amb reactors que funcionen amb aigua en ebullició són la de Cofrents-1 (València) i la de Santa María de Garoña (Burgos). L'Executiu comunitari ha destacat, no obstant, que el fet que l'accident es produís en un reactor d'aigua en ebullició no vol dir que aquesta tecnologia sigui menys segura que la d'aigua a pressió. "No hi ha absolutament cap indicació que una tecnologia sigui menys segura que l'altra", han insistit els especialistes comunitaris.
Totes les centrals nuclears europees compten amb una sistema de parada automàtica en cas de terratrèmol i amb un sistema de subministrament d'energia d'emergència a base de gasoil o connectat a centrals de gas o altres plantes productores d'energia, ha assegurat la Comissió Europea. (Possiblement el replantejament i anàlisi que el vol fer sigui com assegurar que aquest sistema alternatiu no pugui fallar –aquí no hi ha tsunamis- i potser buscar un sistema alternatiu complementari al ja existent)

Extret de El Periódico (Dilluns, 14 de març del 2011)
El reactor número 2 de la central nuclear de Fukushima, al nord-est del Japó, ha patit una explosió cap a les 6.10 hora local japonesa (les 22.10 hora peninsular espanyola) . L'esclat ha tingut lloc poc després que el Govern hagi admès que el reactor continuava inestable, segons l'agència Kyodo.
L'explosió hauria danyat la piscina de condensació del recinte de confinament, concebut per impedir les fugues radioactives en cas d'accident. És la primera vegada que s'informa que s'ha produït un dany al cofre de confinament d'un reactor de la central de Fukushima 1, que ja estava tocada pels danys causats pel terratrèmol i el tsunami que han devastat el nord-est del Japó. 


Extret de La Vanguardia (Dimarts 15/03/2011)
Esta madrugada ha estallado un tercer reactor y se ha originado un incendio en el número 4 en la planta nuclear de Fukushima. El Organismo Internacional de Energía Atómica (OIEA) ha confirmado que hay fuego en el depósito de almacenamiento de combustible usado del reactor 4 y que está saliendo radiactividad directamente a la atmósfera.
Posteriormente, los reactores 5 y 6 también han empezado a presentar problemas de refrigeración, según informa la agencia DPA.
Tras la explosión, se registraron hasta 400 millisievert por hora. "Las autoridades japonesas están diciendo que hay una posibilidad de que el fuego haya sido causado por una explosión de hidrógeno", añade la nota emitida por el organismo, según informa EFE.


Extret de La Vanguardia (Dimecres 16/03/2011)
La última noticia ante la cadena de accidentes que ha sufrido esta madrugada la central nuclear de Fukushima y ante la imposibilidad de los ingenieros de reducir el sobrecalientamiento mediante refrigeración en cuatro o cinco reactores de esta instalación, el gobierno japonés ha ordenado al ejército desplazarse a Fukushima para "regar" desde el aire con helicópteros y por tierra los reactores para evitar explosiones nucleares, según ha informado la cadena de televisión francesa desplazada a la zona France24.

Seguiu a:
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-ii.html
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-iii.html