divendres, 25 de març del 2011

Involució negativa

Després de molt temps anant enrere com els crancs, mirar-nos al melic, “oh, que bons que som”, “si és que mirant el que tenim, els altres estan pitjor”. Sembla que els últims fracassos de la casa (no cal anomenar-los, al final em direu que sóc un pesat, que sempre dic el mateix) conjuntament amb que hi ha gent que els recorda que cal tocar de peus a terra, alguns “éssers superiors” s’han posat a treballar. Oh, cielos! Algú haurà de fer un entrenament específic, per arribar a dijous viu! –recordo que trobar un tècnic en divendres és l’equivalent bomberil a trobar una agulla en un paller-

Dic involució, perquè portem molt temps anant a pitjor. Dic negativa perquè tot i anar millor que fa pocs mesos encara no hem arrancat del tot, no hem aconseguit cap objectiu nou. Hi ha gent que s’ha despertat d’una llarga hibernació i comença a treure’s les lleganyes de sobre, altres però es segueixen mirant el melic, o el cul pelat.

Va, us explicaré unes quantes anècdotes de la RELL...
L’últim cap de setmana es va inaugurar l’heliport que hi ha al costat del parc de bombers de Lleida. Va assistir-hi el Director de Bombers, que no conec personalment, i casualitats de la vida, l’home a l’acabar l’acte havia d’anar a la Cerdanya, però com era tard un caporal del parc de Lleida el va convidar a dinar, a ell i al xofer. Que fort, m’ho va explicar un tècnic uns dies després, amb una frase semblant a la de “Després de parlar malament dels de dalt, imagino que serà per casualitat, però el Director va dinar al teu torn, potser et buscava...”

Una altra, l’últim “infobombers” parla de que estan millorant els plecs de condicions dels camions... veus? Potser si que hi havia alguna cosa que no rutllava be...

I una altra. Potser aquesta és molt de Lleida, però dins la MD s’ha fet una jornada explicant alguns serveis de la Regió amb presència d’amoníac. I s’ha aprofitat per a que els parcs vegin la càmera tèrmica, com funciona i l'aplicació en fuites.

L'última és una crítica. Després d’uns dies sense guàrdies, ahir em trobo al parc de Lleida que hi havia formació dels DEA, amb gent dels parc del voltant. Tots de guàrdia. Formació programada a corre cuita, amb la disculpa prèvia de gent de la Regió per la gens planificació i rigidesa del format. Em sembla be que finalment es comprin aquests equips i que es formi a la gent, però: No es pot tenir formadors habilitats per al DEA (24?) on molts no son sanitaris, quan a la casa hi ha bastants infermers fent de bombers o al GEM. Perquè ho dic? Sols cal assistir a una classe i veureu. No hi ha color. Pel matí la teoria me la va donar un bomber (habilitat –o això diuen) i per la tarda la pràctica de DEA amb un infermer (que era Bomber voluntari de la REMS) i quina diferencia! Noi, felicitats! Al sortir tots coincidíem, per la tarda vàrem aprendre moltes coses, pel matí vam perdre el temps. Per cert escriuré directament a l'Escola parlant d'aquest tema.

Ah, i se m'oblidava. Ens van passar un formulari (l'enèssim) demanant-nos un munt de dades personals. Que ningú ha sentit a parlar de la Llei Orgànica de Protecció de dades? A veure si al final algú us farà una denúncia i us clavaran una multa d'un grapat de pasta. Jo no la faré, però aneu amb compte! Hi ha qui no el va omplir, "ole sus cojones".

Afegeixo uns comentaris enviats per un formador habilitat que m'ha volgut puntualitzar algunes coses.
Gràcies.


A RETE i a la RET la formació del DEA ha estat Voluntaria amb prioritat dels bombers dels parcs que se reparteix l'equip, després de l'estiu tindrem un altra tanda d'equips i de formació. Tots els instructors que donen aquesta classe han de tenir una titulació que no la dona bombers, la dona el Consell Catala de ressusitacio. Tots els instructors de Catalunya estan en la seva web publicats i no tenen vinculació amb l'Institut de seguretat publica. Dins del nostre col·lectiu els que donen classes de DEA l'haurien de tenir. Jo sóc un d'ells, lo de la qualitat serà la persona i els seus coneixements i reciclat com imparteix la classe que marcarà la diferencia. El tema de dades és per l'acreditació, és el primer cop que fem un curs d'aquest homologat, sota les directrius d'Europa, per això els examens i les dades son les que demana el CCR per tramitar l'creditació. No te ho dic per res, sols per si te complementa la informació que tu tenies. L'únic que estic en contra és en l'horari, jo dono classes d'aquestes fora de bombers a metges i infermers, tambe tècnics i l'horari son 2 hores de teòrica de svb, 2 hores de practica. Dinar o deixar passar un dia com diu el CCR després 1 de teoria de SVB+DEA, 2hores de practica i l'hora final per l'examen i clarificacio de dubtes. L'ISPC per estalviar-se diners ha canviat l'horari, en tots els llocs son tots els instructors tota la jornada, el mes bo dona la teoria i els altres complementen. Però així s'estalvien 4 hores per formador. Jo ja vaig dir que no estava d'acord però la contesta va ser que no tenien diners i el CCR els havia autoritzat.
Per curiositat qui era el formador? Tambe la errada d'ells és que s'ha fet simultanitat de seus i no se podia donar resposta a tots els llocs, som uns 40 a tot el servei i teníem dies que se necessita més de 20 instructors i l'inconvenient de creuar mitxa Catalunya per 4 hores. Llavors no sé si han tirat ma de personal no titulat.

dissabte, 19 de març del 2011

Que va passar a Fukushima? (III)

Extret de La Vanguardia (Dissabte  19/03/2011)
Recuperan dos de los cinco reactores de la central nuclear de Fukushima
Ingenieros exhaustos conectaron el sábado un cable eléctrico al exterior de la planta nuclear de Fukushima, dañada por el terremoto de Japón, en un desesperado intento por activar las bombas de agua que enfrían las recalentadas barras de combustible y evitar la propagación de radiación.Ya se han reiniciado la refrigeración del reactor 5.

El sábado, se estaban desplegando más cables en un intento de reiniciar las bombas de agua necesarias para enfriar las sobrecalentadas barras de combustible nuclear en la planta de energía nuclear de Fukushima, que cuenta con seis reactores … Los responsables esperan que la electricidad llegue primero al reactor número 2 y luego probarán las bombas y los sistemas para ver si pueden arrancar.

Dentro de la zona de evacuación de 20 kilómetros en torno a Fukushima, cerca de 300 ingenieros lograron hacer funcionar un segundo generador diesel del reactor número 6 después de las 4.00 a.m., dijo la agencia de seguridad nuclear. Luego utilizaron esa energía para reiniciar las bombas de refrigeración del reactor número 5. El número 6 consigue su electricidad de un segundo generador diesel.



Extret de La Vanguardia (Diumenge  20/03/2011)
Los técnicos consiguen apagar los reactores 5 y 6 de Fukushima
Los reactores 5 y 6 de la central nuclear de Fukushima-1 se encuentran ya en "parada fría", término que se emplea para describir el apagado completo del reactor y que supone que ya no existe peligro alguno de fusión del núcleo, según ha informado la agencia de noticias japonesa Kiodo citando fuentes oficiales.
El sistema de refrigeración logró restablecerse por completo a última hora del sábado, según estas fuentes, con lo que ambos reactores están ya fuera de peligro.
Otros cuatro reactores, 1, 2, 3 y 4, podrían haber sufrido una fusión parcial de su núcleo como consecuencia del brutal terremoto del pasado 11 de marzo y los operarios continúan trabajando para refrigerar las barras de combustible nuclear.


Extret de El Periódico (Diumenge  20/03/2011)
Nivell 10 d'alarma
El desastre nuclear del Japó justifica l'alerta en el discurs públic però no el catastrofisme.

De l'alarma («avís o senyal de qualsevol mena que adverteix de la proximitat d'un perill») a l'alarmisme («tendència a propagar rumors sobre perills imaginaris o exagerar els perills reals») hi ha la mateixa distància que hi pot haver del que és electoral a l'electoralisme o del que és sensacional al sensacionalisme: una qüestió de grau, una línia fina que es passa per ignorància, mala intenció, interessos o una barreja de tot plegat. Ho hem vist aquests dies arran del desastre nuclear desencadenat pel terratrèmol i el tsunami del Japó.

Perquè, sí, a Fukushima hi ha un desastre nuclear, un dels tres pitjors de la història juntament amb Txernóbil (Ucraïna, 1986) i Three Mile Island (EUA, 1979); només falta dilucidar l'ordre. Per això s'entén el nivell 10 d'alarma que hi va haver aquesta setmana en els actors (governs, OIEA, premsa, lobbies pro i antinuclears...) que nodreixen el discurs públic. Però ¿tot desastre és una apocalipsi? ¿Hi ha hagut alarmisme?

Per respondre a això, primer caldria saber de primera mà què passa a Fukushima. «De fet, no sé què ha passat. L'únic que sé és el que els mitjans de comunicació del món diuen que ha passat, bevent tots de la mateixa i única font: el que ha dit l'empresa responsable de la planta, filtrat a més a més pel Govern japonès», diu el socioecòleg Ramon Folch. «Això no està sent ni de bon tros com Txernóbil, on es va ocultar l'accident durant dies i els periodistes no vam poder viatjar a la zona fins uns quants mesos després. Però el cert és que en temes nuclears ningú té accés a la informació, ni al Japó, ni a Rússia, ni enlloc. Depenem del Govern japonès i de l'OIEA, que és la patronal del ram. I només tenim les dades que ells ens vulguin donar», afegeix Miguel Bas, que va cobrir la tragèdia de fa 25 anys per a Ràdio Moscou Internacional i avui és el delegat de l'agència Efe a la capital russa.

Seguiu a:

http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima.html
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-ii.html

dimecres, 16 de març del 2011

Que va passar a Fukushima? (II)

Extret de La Vanguardia (Dimecres 16/03/2011)
El reactor 3, el más preocupante
Existe una preocupación muy elevada por la situación del reactor número 3 de la central de Fukushima porque la carga de combustible interna es plutonio, lo que podría agravarse para la salud de las personas en el caso de que explotase este reactor. Esto significa que el combustible nuclear está expuesto y por tanto carece de la refrigeración adecuada para evitar que el proceso de fusión avance. Si esto ocurre, la reacción puede ser incontrolable y podría fundirse totalmente el núcleo del reactor.

El reactor 2, que tiene dañada la estructura de contención, tiene un 33% de las barras de combustible afectadas. Se cree que su núcleo pueda haberse fundido en parte. Esta unidad sufrió una explosión el martes. Según la empresa eléctrica japonesa propietaria de la central (TEPCO), en el dos ha bajado drásticamente la presión, lo que podría indicar que las tareas de refrigeración están teniendo éxito o que hay alguna grieta en el contenedor o incluso un fallo de las lecturas.

En el reactor 1, un 70% de las barras de combustible están dañadas, según la televisión japonesa NHK. Deflagraciones, fusiones parciales del núcleo, expulsión de partículas radiactivas a la atmósfera y grandes llamas de fuego serían algunos de los terribles resultados si se produce la explosión en cadena de los reactores, según informa la cadena de televisión japonesa NHK.

Dos reactores preocupan a las autoridades: el 3 y el número 4
Los reactores más peligrosos son el 3 y el 4. El primero de ellos, dañado por una explosión desde el lunes, tiene graves problemas de refrigeración, ha producido una fusión parcial del núcleo y su sistema de contención está gravemente dañado y está expulsando partículas radiactivas a la atmósfera, lo que junto al escape del reactor 2 ha elevado los niveles de radiación hasta los 100 milisievert por hora, por lo que las labores de refrigeración se han parado hasta que desciendan dichos niveles.


Extret de El Periódico (Divendres, 18 de març del 2011)
Japó augmenta el nivell d'alerta nuclear en la central de Fukushima
Diversos camions cisterna intensifiquen les operacions per refredar el reactor {número} 3, el més danyat pel terratrèmol
Els responsables de la planta esperen reactivar en breu el sistema de refrigeració del reactor 2, ja connectat a la xarxa elèctrica
Les autoritats japoneses han elevat de quatre a cinc dins de l'escala de set el nivell d'alerta a la central nuclear de Fukushima, segons ha informat l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), que ha anunciat que a partir d'aquesta tarda mesurarà els nivells de radioactivitat a Tòquio per tranquil·litzar la població.

Des de l'inici de la crisi, l'agència de seguretat nuclear francesa havia considerat la situació de la central de Fukushima com d'alerta 6, però l'agència de seguretat japonesa insistia fins ara a considerar-la de nivell 4. L'augment de 4 a 5 en l'escala de gravetat d'accident nuclear situa la crisi d'aquesta central al mateix nivell que l'accident registrat el 1979 a la central de Three Mile Island, en Harrisburg (Estats Units).

El nivell d'alerta 5 es refereix als accidents nuclears "amb conseqüències de més abast", mentre que el grau 4, el que Japó mantenia fins ara, defineix els accidents "amb conseqüències d'abast local". El nivell 7, el més alt a l'escala de mesurament dels successos nuclears (accidents greus), correspon a l'alliberament a l'exterior de materials radioactius amb amplis efectes en la salut i el medi ambient, i requereix l'aplicació prolongada de contramesures. L'accident de la central de Txernóbil, a Ucraïna, el 1986, és l'únic cas fins al moment en el món d'accident greu de màxim nivell.
… L'operació d'abocament d'aigua sobre els reactors havia aconseguit en les últimes hores reduir lleugerament els nivells de radioactivitat sobre el reactor número 3. Set camions cisterna de les forces armades, recolzats per una trentena de camions dels Bombers de Tòquio, continuen amb les tasques de refrigeració de l'edifici i calculen que aquest divendres abocaran unes 50 tones d'aigua sobre el reactor 3, que se sumaran a les 64 tones llançades dijous.

Problemes a les piscines
… El reactor 3, igual que el 4, té problemes amb la piscina d'emmagatzematge de combustible, que s'ha quedat pràcticament buida, de manera que les barres de combustible estan a la intempèrie.

Pujada de temperatura
En els reactors 5 i 6, els tècnics han detectat un increment de la temperatura a les piscines de residus nuclears, mentre que segueix sense haver-hi dades sobre la situació en el reactor 4. La informació existent sobre la temperatura de l'aigua a la piscina de la unitat 4 és del dia 15 de març, quan va marcar els 84 graus centígrads, més del triple dels nivells normals de 25 graus.
Respecte al reactor 5, l'aigua de l'estany de combustible usat  va arribar dijous a una temperatura de 65,5 graus, un augment de 2,8 graus respecte a l'últim mesurament conegut del dia anterior. En el 6, la temperatura de l'aigua  va ser de 62 graus, 2 graus més que el dimecres. Actualment, un generador dièsel d'emergència ja està funcionant per permetre el bombament d'aigua a les piscines dels reactors 5 i 6.
El combustible usat de les centrals nuclears és altament radioactiu i desprèn molta calor. Per això, aquest material és col·locat en piscines d'aigua que és contínuament refrigerada i mantinguda a temperatures inferiors a 25 graus. Si el combustible no està cobert per l'aigua o aquesta arriba al punt d'ebullició, aquest material pot quedar exposat i augmenta el perill d'una fuga radioactiva, perill que plana especialment sobre els reactors 3 i 4.


Extret de El Pais (Divendres, 18 de març del 2011)
qué ocurriría si se funde el núcleo o el combustible de las piscinas.
… la nube sería mucho más radiactiva de lo que está saliendo ahora y llegaría mucho más lejos, aunque todo dependería de la dirección del viento y de la lluvia: "La radiación se mide muy bien incluso a mucha distancia.
En el caso más extremo de emisión descontrolada, Bruno advierte de un gran impacto para toda una generación: "Habría que echar cemento desde el aire hasta encerrar el reactor y podría llegar a quedar una zona de Japón inhabitable. Ya hay zonas así en la antigua URSS, pero en Japón en una zona habitada el impacto es mucho mayor".

…El combustible gastado tiene que estar refrigerado continuamente en una enorme piscina de agua. Si se queda sin agua se calienta y puede emitir enormes cantidades de radiactividad, especialmente el 3, que utiliza una mezcla de uranio y plutonio como combustible. A partir de 1.000 grados comienza la fusión de las barras, aunque Japón no informó del estado de la situación. Para evitar esa nube, los helicópteros se empeñaron sobre esa piscina de combustible.

Aun así, los expertos insisten en que no puede haber un nuevo Chernóbil, como explica Echávarri: "Chernóbil era un reactor en operación en el que no entraron las barras de control que sirven para detener el reactor. Aquí las barras entraron perfectamente y pararon los tres reactores tras el terremoto, por eso el calor que hay que evacuar es muchísimo menor".

… dos diferencias más: "En Chernóbil no existía edificio de contención y en Fukushima sí. Aunque estén dañados, dos reactores mantienen buena parte de su función para evitar que salga la radiación. Además, el moderador de Chernóbil era de grafito, una sustancia que acumula calor. Eso creó un incendio que tardó 14 días en ser apagado y dificultó todos los trabajos".

seguiu a:

http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima.html
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-iii.html

dimarts, 15 de març del 2011

Que va passar a Fukushima?

Anem per parts:
1- Com funciona una Central Nuclear
2- la Fusió del nucli
3- recopilatori de succesos (publicats a la premsa estatal i alguns comentaris addicionals que us poso.

1-      El funcionament general d'una Central Nuclear: http://www.inza.com/ainoa/Funcionamiento%20de%20una%20central%20nuclear.htm

2-      la Fusió del Nucli:
Extret de El País (Diumenge, 13/03/2011)
Fusión del núcleo:
Es un daño grave del núcleo del reactor debido a un sobrecalentamiento. La fusión del núcleo se produce cuando un fallo grave del sistema de la central impide la adecuada refrigeración del núcleo del reactor. Sin esa refrigeración, los soportes que contienen el combustible nuclear se recalientan hasta llegar a derretirse. Tal situación supone un gran peligro dado que existe el riesgo de que el material radiactivo (el combustible nuclear) sea emitido a la atmósfera. Asimismo, la fusión del núcleo hace al reactor inestable hasta que sea reparado. (No confundir con fusión nuclear, que es la reacción entre núcleos de átomos ligeros que conduce a la formación de otro núcleo más pesado, en un proceso que va acompañado de la emisión de partículas elementales y de energía).


3-      recopilatori de succesos.
Extret de El Mundo (Dilluns, 14 de març del 2011)
Fukushima-1 es un reactor como el de Garoña (Burgos), con un sistema de contención similar. Ante la ausencia de suministro eléctrico externo queda algún sistema de mucha menor capacidad que funciona con aporte de baterías propias (o motors Diesel, que pel que sembla també han fallat com a consequència del Tsunami). Con ello, por ejemplo, tratarían de usar el agua del condensador para refrigerar el núcleo…    ...pero esa maniobra tiene un efecto muy limitado y no logró revertir la situación. Las horas pasaban y el combustible nuclear se estaba quedando al descubierto, al menos parcialmente, sin agua a su alrededor: la temida fusión del núcleo.

Al aumentar la temperatura, se incrementaba la presión en el interior de la vasija. Así los responsables de la central y, se supone, las autoridades niponas, decidieron abrir las válvulas de alivio y soltar vapor radiactivo a la atmósfera exterior para rebajar la presión, con idea de evitar un desastre mayor. (Solució similar a la que es fa en els accidents de cisternes de gas quan puja massa la pressió interior)


Extret de El Periódico (Diumenge, 13 de març del 2011)
Els nivells de radioactivitat han tornat a pujar a la central nuclear de Fukushima Daiichi, segons ha notificat la propietària de la planta, Japan's Tokyo Electric Power Co (TEPCO), al Govern del Japó.

Això malgrat que els tècnics han procedit a injectar aigua marina borada a dos dels reactors en perill per rebaixar els nivells de radiació i que a Onagawa ja s'han reduït a nivells normals, segons l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). (Això es fa perquè el sistema de refrigeració alternatiu no funciona –els motors diesel que s’ha carregat el Tsunami)
El portaveu governamental nipó, Yukio Edano, ha reconegut la possibilitat d'un altre esclat en el recipient secundari de contenció del reactor 3 per l'acumulació d'hidrogen, encara que no causaria danys greus.

S'està intentant injectar aigua salada per refredar la turbina i evitar un desastre, mentre que les autoritats insisteixen que no hi ha cap dada que confirmi un procés de fusió del nucli, només una possible "deformació" . La falta d'informació va generar ahir a la nit molta inquietud i alguns mitjans van especular fins i tot amb la possibilitat que una eventual fuga radioactiva arribés fins a Tòquio, cosa que la majoria dels experts han coincidit a rebutjar.


Extret de El Periódico (Dilluns, 14 de març del 2011)
Els responsables del reactor 2 de la central japonesa de Fukushima intenten refrigerar-lo, després que pogués haver patit avui una fusió parcial per sobreescalfament, igual que refreden el reactor 3, on hi va haver una explosió que no va produir fuita de radioactivitat.
El temor se centra ara en els reactors 2 i 3 de Fukushima, mentre que la temperatura a l'1 ha baixat i és estable, segons Tokyo Electric Power (TEPCO), citada per l'agència local Kyodo. TEPCO va indicar que les barres de combustible podrien haver registrat una fusió parcial a causa del sobreescalfament en el reactor número 2, per una avaria del sistema de refrigeració.


Extret de El Periódico (Dilluns, 14 de març del 2011)
Espanya és l'únic país de la Unió Europea (UE) que té centrals nuclears com el model de l'accidentada de Fukushima al Japó d'aigua en ebullició, segons han indicat fonts de la Comissió Europea. Suïssa, fora de la UE, és l'altre país europeu on hi ha aquest tipus de centrals.
Les dues centrals espanyoles amb reactors que funcionen amb aigua en ebullició són la de Cofrents-1 (València) i la de Santa María de Garoña (Burgos). L'Executiu comunitari ha destacat, no obstant, que el fet que l'accident es produís en un reactor d'aigua en ebullició no vol dir que aquesta tecnologia sigui menys segura que la d'aigua a pressió. "No hi ha absolutament cap indicació que una tecnologia sigui menys segura que l'altra", han insistit els especialistes comunitaris.
Totes les centrals nuclears europees compten amb una sistema de parada automàtica en cas de terratrèmol i amb un sistema de subministrament d'energia d'emergència a base de gasoil o connectat a centrals de gas o altres plantes productores d'energia, ha assegurat la Comissió Europea. (Possiblement el replantejament i anàlisi que el vol fer sigui com assegurar que aquest sistema alternatiu no pugui fallar –aquí no hi ha tsunamis- i potser buscar un sistema alternatiu complementari al ja existent)

Extret de El Periódico (Dilluns, 14 de març del 2011)
El reactor número 2 de la central nuclear de Fukushima, al nord-est del Japó, ha patit una explosió cap a les 6.10 hora local japonesa (les 22.10 hora peninsular espanyola) . L'esclat ha tingut lloc poc després que el Govern hagi admès que el reactor continuava inestable, segons l'agència Kyodo.
L'explosió hauria danyat la piscina de condensació del recinte de confinament, concebut per impedir les fugues radioactives en cas d'accident. És la primera vegada que s'informa que s'ha produït un dany al cofre de confinament d'un reactor de la central de Fukushima 1, que ja estava tocada pels danys causats pel terratrèmol i el tsunami que han devastat el nord-est del Japó. 


Extret de La Vanguardia (Dimarts 15/03/2011)
Esta madrugada ha estallado un tercer reactor y se ha originado un incendio en el número 4 en la planta nuclear de Fukushima. El Organismo Internacional de Energía Atómica (OIEA) ha confirmado que hay fuego en el depósito de almacenamiento de combustible usado del reactor 4 y que está saliendo radiactividad directamente a la atmósfera.
Posteriormente, los reactores 5 y 6 también han empezado a presentar problemas de refrigeración, según informa la agencia DPA.
Tras la explosión, se registraron hasta 400 millisievert por hora. "Las autoridades japonesas están diciendo que hay una posibilidad de que el fuego haya sido causado por una explosión de hidrógeno", añade la nota emitida por el organismo, según informa EFE.


Extret de La Vanguardia (Dimecres 16/03/2011)
La última noticia ante la cadena de accidentes que ha sufrido esta madrugada la central nuclear de Fukushima y ante la imposibilidad de los ingenieros de reducir el sobrecalientamiento mediante refrigeración en cuatro o cinco reactores de esta instalación, el gobierno japonés ha ordenado al ejército desplazarse a Fukushima para "regar" desde el aire con helicópteros y por tierra los reactores para evitar explosiones nucleares, según ha informado la cadena de televisión francesa desplazada a la zona France24.

Seguiu a:
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-ii.html
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-iii.html

dimarts, 8 de març del 2011

l'oració d'un bomber

Avui és Sant Joan de Déu, patró dels Bombers (i d'altres)
l'he trobat a una web americana... no cal dir res més.
a fireman's player

When i am called to duty, God,
Wherever flames may rage,
Give me the strenght to save some life
Whatever be its age.
Help me embrace a little child
Before it is too late,
Or save an older person from
 the horror of that fate.
Enable me to be alert and
Hear the weakest shout,
And quickly and efficiency
I want to fill my calling and
To give the best in me,
To guard my every neighbor
And protect their property.
And if according to your will,
I have to lose my live,
Please bless with your protecting hand
My children and my wife.



L'oració d’un bomber
quan estic cridat al deure, Déu,
on les flames poden rabiar,
dóna'm la força per salvar alguna vida
sigui quina sigui la seva edat.
Ajuda'm a abraçar a un nen
abans que sigui massa tard
o salvar a una persona gran,
dels horrors d'aquest destí.
Permetem estar alerta
i escoltar la nota més feble,
i amb rapidesa i eficiència
que vull omplir la meva trucada
i donar el millor de mi,
per vigilar cadascun dels meus veïns
i protegir els seus béns.
I si d'acord a la teva voluntat,
he de perdre la meva vida,
si us plau, beneeix amb la mà protectora
els meus fills i la meva dona.