dimecres, 27 de juny del 2012

Patirem, aquest estiu patirem


Això no ha fet més que començar i ja tenim diferents fronts oberts. 
Un és evidentment el dels incendis, ja que ens espera (no, que ja ha començat) una campanya dura. També hi ha el front dels Bombers Voluntaris i la seva creuada contra el món. Hi ha els sindicats, que tot i estar mig amagats treuen el cap per buscar la manera d'anar trampejant entre els bombers i la Direcció General. I finalment les retallades en tot, tot i tot, que fa que cada cop que hi ha un servei no sàpigues amb quins equips comptes, que el dinar/sopar/esmorzar de la tropa es gestioni pitjor que mai, que quan se t'espatlla algo... feina rai, quan has de canviar roba, espera que t'esperaràs. 
La campanya serà dura per diverses raons, la principal és la meteorològica, això no en dubta ningú. L'hivern ha estat sec i fred convertint poc a poc els boscos en una font gairebé inesgotable de combustible, fi i no tant fi, i que estigui disponible durant la major part de les hores del dia, i quan arriben les “famoses” onades de sud, a patir-hi tots, ja que les temperatures augmenten, la humitat cau i la disponibilitat dels combustible creix de forma alarmant.

Però estem preparats! Si senyor! Qui ho dubta? Tenim els boscos i les lleres dels rius que ningú és capaç de tocar des de fa molts anys. Hi ha boscos pels quals no s'hi pot caminar, però no passa res, tot això és natura i és bo. Per qui? Pel foc? 
Fa molts anys que sentim allò de la paradoxa del foc. Com més bons som apagant, més risc d'incendi hi ha. Cada cop hi ha les espècies més envellides, més brutícia (ningú neteja boscos) i amb la sequera gradual fa que això ja no sigui un polvorí, aquest any estem convivint amb boscos que son brasers, preparats per qualsevol font de calor (natural o no). 

Després tenim la “guerra” dels bombers voluntaris... a veure, tios. Però que teniu contra el món? Per defensar lo vostre no cal destruir a ningú! Deixeu-nos en pau! Lluiteu per la vostra seguretat, la vostra assegurança... aclariu-vos entre vosaltres! Voleu diners? Voleu guàrdies remunerades? Voleu contractes a dit? Voleu manar? Demaneu el que us doni la gana, però no destruïu a ningú pel camí!
De moment sou la meitat dels bombers que hi ha a Catalunya, a Rasquera vareu fotre el que vareu voler i de moment us ha servit per a que la societat us conegui i tenir guàrdies remunerades durant l’estiu (perquè estar al parc hi podeu estar sempre). I si no us activen... vaja no és el vostre problema, si no li surt be al comandament, ja “l'afaitaran” des de més amunt, oi? 
Els sindicats preocupats per arreglar la MD abans de començar la campanya... que jo sàpiga els “contractes” son anuals i l’any acaba al desembre. Alguna cosa fa pudor. La Direcció General els haurà demanat de tocar-ho a canvi de no remenar per alguna altra banda. Vaja, això sembla! Perquè necessitat de canviar-ho no n'hi havia. Ah, el canvi d'horari de l'1 de gener... ni parlar-ne! QUINS COLLONS!!! 
Les retallades... be, no sé si sol les retallades son la causa o també hi ajuda la ineptitud d'algunes persones. Però demanes uns pantalons i te'ls porten amb tallat especial de cames. No enviïs una llança a reparar que ja no la veuràs més. Ara, no sé que passa amb l’escuma, que en lloc de escuma normal a la mínima t'envien la AFFF, que segur que és més cara. Potser és que no n'hi ha d'altra, però aquesta escuma no va be per a tot, i l'altre si.
Aquesta bossa portava, encara que no ho sembli, bon menjar, altres cops però...
Als últims incendis hem menjat (com fa no masses anys) tard i malament. Però això serà un article proper...
Aquest any, amb la il·luminació de portar dues “esquadres” de forestals a cada parc de professionals, ha calgut posar un segon camió forestal als parcs que no en tenien. La majoria (a la Regió de Lleida) tenen un “flamant” BFP/BRP amb ruixadors o barres. Van arribar més o menys dotats de material, però a Lleida ens ha arribat la JOIA DE LA CORONA. Un vehicle que porta tot l’hivern donat de baixa (per pagar menys assegurança, combustible, manteniment, reparacions) però que va arribar al parc de Lleida sense material, sense mànegues, brut, molt brut! Als qui el van portar (uns del nord del Segrià) se'ls va fer netejar (era evident!), i poc a poc en els dies posteriors s'han posat mànegues i llances i alguna cosa més, però podria estar millor. Els companys del parc de Torà em van dir (a l'incendi de Sant Guim) que quan ells el tenien li havien fet frens i alguna cosa més i  anava força be. Jo el vaig portar en aquell incendi i la veritat, tant malament no anava. Semblava un tractoret passejant pels camps de la Segarra, ara puja ara baixa, però crecs i crocs tants com vulguis. La cabina bascula molt, s'haurà de repassar la suspensió de cabina que és independent. Dilluns passat li arreglaven el velocímetre (sabiem a quant circulàvem pel GPS del mòbil d’un company).
Vaja, que si seguim així, aquest estiu serà dur. De fet porto 3 guàrdies que no parem, però és així cada dia des de fa més de dues setmanes. Entrem 12 ò 13 cada dia, més els forestals, i sempre acaba venint gent a cobrir perquè els serveis s'acumulen. A més de tots els incendis de vegetació i forestals, i encara que no ho sembli,  la ciutat a l'estiu segueix activa, si més no fins que gairebé tots marxeu de vacances. Però nosaltres seguirem “oberts per vacances”.

dimecres, 20 de juny del 2012

Algunes puntualitzacions a la MD, les guàrdies complementàries i els voluntaris

Per molts noms que se'ls hi posi, les mancances son les mancances.

La MD, estem d'acord molta gent, és un invent de la casa per a no posar més bombers i poder disposar de personal per cobrir la manca endèmica de personal. Cada bomber es reparteix les més de 200 hores previsibles en guàrdies per cobrir mínims de torn, visites d'escoles, serveis preventius (festes majors, coets, diables, concerts, esdeveniments esportius...) també s'hi acaben posant pràctiques i simulacres com a complement a la formació. Aquest últim, a la Regió de Lleida, és el punt que millor ha funcionat, i per sort els darrers temps els de “no MD” també hi podíem assistir, compensant algunes hores de guàrdia.
Possiblement la MD tingui el final proper, tampoc hauria d'haver començat mai. Però si manca gent per algunes guàrdies, compensar formació, pràctiques i simulacres, doncs que hi farem, repartirem les hores amb la gent que realment està disposada a fer-ne, encara que sigui amb un “contracte d'exclusivitat”.
A l'estiu s'evidencia més la necessitat de personal. És obvi, ja que en aquesta època el nombre de serveis augmenta. Però no augmenta en tot, sols en serveis de sembrats, matolls i zones boscoses. Per això, davant la impossibilitat de disposar d'hores "lliures" del personal per a fer a l'estiu, cal fer un invent anomenat guàrdies complementàries. I la gent, voluntàriament ha anat fent des d'aproximadament 1998. Evidentment si ningú ha anat actualitzant el preu sembla normal que cada cop hi hagi menys gent disposada a fer-ne. I si ajuntes que els últims anys en algunes regions pràcticament ningú n'ha fet... i que ha calgut reforçar els Punts de Trànsit i la CCA, a més de que els relleus es fan amb xofer (com a mínim que condueixi algú descansat) queda clara la necessitat d'incorporar efectius.

Això es pot lligar amb l'augment gradual de les guàrdies “fixes” dels bombers voluntaris. Si falta gent, s'haurà de buscar, però d'aquí a “contractar” sota ma als Bombers Voluntaris per assegurar que vinguin als serveis...
Abans a l'estiu es contractaven un patac d'Auxiliars Forestals, que es repartien de 6 en 6 a cada parc. Poc a poc, parcs de voluntaris no n'han volgut (així poden fer ells les guàrdies sense necessitat de triar plaça a un par a uns quants quilòmetres de casa) ni tenir la responsabilitat d'anar dia si dia no, o si ho han fet alguns (i dic alguns) han aprofitat el dia "lliure" per també fer la guàrdia "fixa" de voluntari.

Als parcs de Professionals, més o menys s'ha mantingut la dotació de "forestalillos", que junt amb els dos que feien la guàrdia complementària sortien als focs forestals i de vegetació.
El problema és que la MD ha servit per tapar davant de bombers, sindicats i opinió pública que falten bombers i les “cobertures” dels Bombers Voluntaris i les Guàrdies d'Estiu dels Professionals han servit (i segueix servint) per tapar que hi ha moments, com l’estiu, que no n'hi ha prou amb la voluntat per tenir el territori cobert, cal contractar més gent, digues Bombers Professionals temporals (per exemple), Auxiliars Forestals, BRIFs, reforços de la UTE GRAF, metges i sanitaris per al GEM, la borsa de treball de Control, magatzem i logística, Taller Radio...

I contractarem gent de segona activitat, NOOOO, que és broma!!!
Per cert, a partir de l'1 de gener de 2013 tot això s'arregla. Però sincerament crec que amb el nou horari  tot seguirà igual. Algú acabarà fotent-se cops de cap contra la paret, per deixar als qui no en saben (ho han demostrat sobradament) decidir/triar sobre coses que no dominen i permetre canvis inútils!

dissabte, 9 de juny del 2012

l'engany dels sindicats

N'hi ha per llogar-hi cadires. Fa una setmana es va fer l’assembla sindical més important en molt temps. Estem em mig d'una crisi galopant, ens estan retallant els sous, cada cop tenim menys beneficis socials, tenim problemes de subministrament de material, les reparacions es fan en comptagotes i tenim al cap la possibilitat que alguns funcionaris deixin de ser-ho i la privatització d’alguns serveis. “Pare nostre, que esteu en el cel...
I van els xulangues dels sindicats i es preocupen per l'acabament de la MD (que encara ningú ha entès mai) i que els diners que s'hi destinen (una partida pressupostària fixa) no es perdin i es puguin repartir amb el major nombre de bombers. COLLONS si que aneu malament de pasta !!!

Tots sabem que hi ha problemes per pujar al “carro” de la MD. De fet, els qui en el seu dia en vàrem renunciar, ens quedem sense gran part dels simulacres, pràctiques, formació... visites d'escoles, i algunes hores “previsibles”. A mi no m'importa, però hi ha gent que 4 anys després en té necessitat. OK, mirem d'obrir-ho a la gent.
no som tant tontos com alguns es pensen
Però d'aquí a repartir els diners entre tots els bombers professionals i fins i tot incloure als de segona activitat? Alguns en fan un gra massa.
Perquè no es repartien els diners de la segona activitat als bombers actius? Ara que aquests han perdut, possiblement, els seus beneficis (molt difícils d'entendre) ara volen que “nosaltres” els hi repartim el nostre pressupost d'hores previsibles... però si NO SON OPERATIUS!!! On aniran? A cobrir què?

A més l'assemblea de Lleida va ser com una caça de bruixes. Et perseguien per tot el recinte fins que anaves a votar (no a l'assemblea, sinó a votar). I als que arribaven tard a escoltar les explicacions Kafkianes,  i que se'ls havia anat a buscar expressament fent aturar les classes o altres activitats previstes, et rebien dient “vols 100€ sense fer res? doncs vota que si.” QUINS COLLONS!!!
En realitat el que es pretenia era repartir els diners de la gent DM entre tot el personal, per tant els que ja tenen MD perden el 70 de la seva prestació, tot per a que els de segona activitat puguin cobrar 100€ més. Però la majoria, LA MAJORIA de gent que no fem MD seguirem sense fer-la.

A mi no m'interessa fer 3 (4) guàrdies de localització (o sigui que no estic a bombers, però he d'estar per bombers...), per tant no puc portar els nens al cole, o anar-los a buscar, o portar-los al parc per la tarda... Si em truquessin hauria d'estar al parc abans d'una hora, i jo ja tinc 30 minuts de camí, si ara he d'organitzar la logística familiar... no arribo. NO, a mi no m'interessa.
A mi m'agrada molt fer de bomber. Tinc un bloc que parla de bombers, tinc l'ordinador ple de fotos, de documents, de catàlegs, al fons d'escriptori hi tinc als meus fills amb el cas, el 90% de les fotos del mòbil son de coses de bombers... però tinc vida personal, una família i fins i tot em dedico a un grapat de coses més que m'ajuden a aportar alguna cosa a aquest món tant complicat.

No m'agrada que m'enredin amb històries de pa sucat amb oli.

dilluns, 4 de juny del 2012

Som un equip o una merda?

Els bombers som un equip de persones amb una organització darrera.
El treball en equip no és gratuït. 
Aquestes últimes setmanes hem parlat tant els bombers professionals com els voluntaris. I és que tots dos bàndols, amb més o menys gràcia, hem anat traient pit defensant la nostra veritat.

Però hi ha una cosa que és clara, els números canten. Alguns han dit que hi ha parcs de bombers professionals que tenen menys sortides que els parcs de voluntaris... i què?

Recordo quan fa 15 anys les ambulàncies depenien de la bona voluntat de la gent de Creu Roja. Jo i molts els havíem criticat, i molt, pel que consideràvem sovint un servei deficient. Des de fa uns quants anys ja no fan serveis urgents, ara els criticats son uns altres. En canvi el concepte que tenim de Creu Roja ha millorat molt. Actualment es dediquen a fer serveis preventius i d'informació i sobretot com a ONG donant suport a la infància i a la gent gran.
Que tinguem un servei de bombers mixt no vol dir que quan surt un determinat vehicle d'un parc (de voluntaris o de professionals) hi va el millor bomber o vehicles, sinó que la dotació que surt està integrada en una xarxa de parcs, de mitjans i de gent que més ben organitzada o menys realitzen una de les moltes feines que fem els bombers (i no faig cap distinció). Sense l'organització que se'ns dona des de les diferents sales de control seriem com l'eslavó perdut, o sense el suport del Cap de Guàrdia o els Sots-Cap tampoc (tot i que de vegades...). Tampoc hem d'oblidar totes les referències tècniques que tenim, algunes des de l'àrea d'operacions de cara Regió (que posa seny) i les INTs burocràtiques imposades pel centralisme bomberil.

Per tant quan algú diu que el seu parc té més sortides que un altre no vol dir absolutament res. Si un parc de voluntaris de l'àrea metropolitana té molts serveis, aquests majoritàriament seran d'ajuda a altres parcs. Quan un parc "petit" es diu que té poques sortides, segurament serà perquè la seva raó de ser és la de cobrir territori i no la d'estar en una zona d'important potencial de risc per densitat de població o per una activitat industrial concreta.
L'única excepció la tenim als parcs considerats grans. Aquests, com poden ser Badalona, l'Hospitalet, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Reus, Lleida i algun altre que em puc descuidar. A aquests parcs moltes de les seves sortides son directes, en primera actuació, i tot sovint actuen rebent la col·laboració d'altres parcs. D'aquest fet se'n nodreixen els parcs del seu voltant. En canvi els parcs de cobertura territorial no acostumen a anar a col·laborar fora de la zona més immediata, aquests son els casos de per exemple Sort, d'Ascó i de Montblanc, el primer per tota una zona de difícil comunicació, el segon per la Central Nuclear i l'altre per la zona nord de la Serra de Prades i la Conca de Barberà.


Res, que si cal treure pit el traiem, però no per tenir més sortides som imprescindibles. O si, Déu dirà, be, en aquest cas la Direcció General dictaminarà...

divendres, 1 de juny del 2012

I en tot això, que fan els sindicats?

 
Vaig publicar el primer escrit de La Campanya Forestal amb la intenció de crear una mica de polèmica i xinxar una mica. Després poc a poc la cosa s'ha anat calentant i ha resultat que m'he posat al mig d'un "problema?" en el que en principi no hi pinto res.

I em trobo que els Bombers Voluntaris, pel que sembla, porten un cert temps demanant i pregant a la nostra estimada Direcció General que escolti algunes de les seves demandes.
I és clar, en temps de retallades (i de retallades de sous al funcionaris) aquí no hi ha ningú que es salvi. Els Bombers Voluntaris, des del seu punt de vista, es pensen que els únics que pateixen problemes de subministrament de material, reparació de vehicles i retallades d'hores (s'intenta que es cobreixi el mínim possible) son ells, que la casa els està putejant i deixant de banda per tal de menysprear-los. Però molts no saben que els bombers professionals (aquí s'inclouen funcionaris, interins, laborals de taller radio, operadors de control i altres...) també patim d'aquestes retallades, des del servei per al servei.
Porto bastant temps veient com les accions sindicals dels últims anys no arriben a gaire bon terme. I des dels organismes interns dels bombers voluntaris (ASBOVOCA) segurament tampoc s'han aconseguit gaires o cap de les seves reivindicacions.

Nosaltres, els bombers professionals, hem vist com els últims anys s'han anat cobrint llocs de treball, que podrien ser específics o comuns (compartits) amb bombers voluntaris. Aquestes poden ser, d'entre altres, les places de conductor de sots-cap de guàrdia o de cap de guàrdia. La Direcció General també ha realitzat una mena de pujada encoberta de plantilla permetent que els caps de setmana, primer alguns i després molts,  hi haguessin parcs de bombers voluntaris oberts (sempre estan oberts -o en alerta-) amb cobertura permanent (cobrant, per entendre'ns)... i és clar poc a poc als bombers professionals ens ha agafat una mena d'atac de banyes. Ep!, si jo hagués estat bomber voluntari també m'hagués pujat al carro.
En aquesta situació els bombers voluntaris (com a integrants d'una institució) no hi tenen cap culpa, com els professionals tampoc n'hauríem de tenir en pensar que part de la nostra feina ara la estan fent els voluntaris, i que son hores que deixem de fer o que hi ha una plantilla de 3ª que (tot i la seva precarietat laboral) ens està fotent la feina.

Però el problema no és ni dels bombers professionals i dels bombers voluntaris. La "Casa" mai ha tingut clar com ha d'aplicar el model mixt. I els sindicats fins fa pocs mesos sempre havien callat davant aquesta situació. Fa moltes assemblees que escolto algun company dient això dels conductors d'Eco... i mai se li ha fet gaire cas. En una de les últimes que es van fer a Lleida vaig sentir finalment com algun sindicalista agafava el testimoni i deia de tirar-lo endavant... Collons, si que costa això!
De fet aquí els bombers professionals i els bombers voluntaris tenim dos problemes... Un de molt clar que s'anomena "Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments" i l'altre que son els sindicats... que porten molts anys vivint de rendes. Ara, com que les retallades també els han afectat (tenen menys ingressos per cursos FOC, els aturats no paguen quota, disminució de subvencions i molts altres ingressos de menys) han despertat i han posat el crit al cel.
Segur que a dins els sindicats hi ha gent bona... (els bons només val al cel), però és que porten molts anys sense rumb i encara més sense saber explicar a la gent quina és la feina que fan. Sinó fos això possiblement tothom estaria al seu costat, i en canvi tots o gairebé tots els critiquem.
Necessiten algun entès en màrqueting i comunicació per tal de donar una imatge de gent seriosa, que ha pencat i sobretot saber explicar quines han estat les seves fites.

El que passa però, és que segurament de fites no en tenien, i d'objectius, a part del de la seva butxaca, pocs n'hauran aconseguit. Per això aquestes últimes setmanes i amb el tema dels voluntaris entre sindicalistes i sindicats hem pogut llegir comunicats, articles i missatges diversos de tots colors. Vaja, que foten pena!

Però prepareu-vos que ens espera una primavera calenta i un estiu "ardent". De moment ja ha rebut l'Escola de Bombers" (el nom que sempre li hem donat) encara que porti 18 anys dins el recinte dels Mossos, més o menys sempre hi hem fet el que hem volgut...