dilluns, 6 de maig del 2024

I què diuen els polítics dels Bombers?

Saber què diuen els polítics dels Bombers, ens hauria de provocar a tots una reflexió. Ara i a cadascuna de les eleccions ja siguin al parlament, a l'ajuntament i de la resta de comicis que se'ns aniran presentant els propers mesos. I és que anar a votar i no saber quins plans tenen respecte a les emergències i especialment a Bombers ens hauria de preocupar com a persones. Perquè Bombers a més de ser la passió per alguns, sí que és la nostra feina de tots. Siguem pobrebombers, tècnics i també de la cúria bomberil, a tots ens pot canviar la feina segons el color i l'estil dels nous gestors de la Generalitat.

Evidentment, el Conseller té tots els números de canviar, si les enquestes es compleixen. Ens agradarà o no, però és segurament l'únic que acaba parlant de Bombers en els seus discursos. Recordo quan va començar al càrrec i li vaig dir que a les entrevistes no parlava de bombers. Segur que no ha canviat només per això, però la realitat és que ara, al Conseller se l'associa a Bombers. Per continuar tenim al Director General, que de moment té el càrrec penjant del nou govern. Si hi ha canvi de cromos, de color o si el nou conseller vol algú de la seva confiança haurà de dir adéu. En aquest cas li arribarà la jubilació. Ja en parlaré quan sigui el seu moment. A nivell de SotsDirectors el tema és més difícil. En RRHH potser hi haurà canvis (sempre dependrà del color del nou govern), però tant l'Operatiu, el Tècnic com el de l'Escola de Bombers tenen pocs números per canviar. El que pot canviar però és el nivell de recursos i el compliment o no de l'actual Pla 20-25-30. I això sí que ens afecta a totes i tots.


Fa força temps vaig tenir algunes reunions amb polítics de Comuns i de Socialistes. Per separat i en moments diferents. La coincidència amb Populars és aclaparadora. Tots tenen en ment la nova llei espanyola de Bomberos. I aquest és el seu inici i final. Que aquí manquen recursos? Tranquils a les espanyes hi ha gent pitjor i primer cal ajudar-los. També et venen la moto de la UME. No oblidem que si aquí tenim problemes podem demanar-los i això t'ho recalquen cada cop que els hi vas a plorar recursos per a Bombers. Així que no conteu ni amb Comuns, ni Socialistes ni Peperos per a remuntar i fer créixer el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. De fet, hi ha associacions de voluntaris que ens venen que alguns d'aquests partits els poden fer professionals o laborals... Somiar és gratis i prendre el pèl a la gent, una mica també.

Després hem d'anar a buscar què diu cada programa electoral. Aquí us confesso que em recolzaré amb els tuits del Marc Ferrer, que totes les eleccions, a través de l'ANC Bombers, ens fa uns bons resums. Aquí teniu l'enllaç al Tuit i als diferents documents:

https://x.com/ANC_Bombers/status/1786130892504576126


Us faig resum dels 4 partits, per ordre alfabètic, que és el que m'ha semblat més just.

Alhora: malgrat que el seu programa es basa en 6 grans punts desenvolupats, no hi ha cap proposta en matèria de seguretat, emergències ni protecció civil.

CUP: A més de parlar de la Gestió Forestal (Benvinguda sigui), desenvolupa força punts d'estratègia en els cossos d'Emergències. Ordenació de l'actual Sistema d'Emergència (parla de tots els actors). Dignificació de parcs, Parcs professionals a tot el territori, Pla continu de renovació de materials, equips i materials. Estudi de la creació d'una empresa pública de manteniment i reparacions. Dignificació del model de Bombers Voluntaris. TEOC i resta de personal de suport integrar-lo definitivament a Bombers. Millora en contractació i la externalització dels recursos. També inclou el 112 com a recurs propi no externalitzat.

No parla de la reforma de la Llei de Bombers (tot i si inclou el debat sobre el model Mixt). No parla de l'Escola de Bombers

ERC: Nova Llei de Bombers. Nova Llei de les ADF, Revisió de la Llei de Protecció Civil, Feminització dels cossos d'emergències, incorporar vehicles de Bombers fins al 2028, potenciació internacional del ISPC i la formació deslocalitzada. Tot i no fer esment a la gestió Forestal si té alguns punts sobre Agenda Rural i Equilibri territorial.

No parla de nous parcs, ni d'equipaments, ni dels TEOC, ni dels Mitjans Aeris, ni de Regions d'Emergències, ni de quin és el futur dels Bombers tant professionals com voluntaris.

Junts+: Únicament podem treure aquest paràgraf:  A Catalunya tenim una estructura d’estat, és la nostra policia, els nostres cossos de seguretat i emergències, una estructura que cal ampliar i dotar de les inversions necessàries en recursos, material i formació. Una estructura que demostra cada dia el seu potencial i que ha de tenir el Govern i totes les institucions del país, al costat.

No parla de gairebé res. Únicament que és una estructura d'estat però sense nombrar Bombers. Tampoc expliquen què faran i què no. Ni lleis, ni vehicles, ni  parcs, ni res. Tampoc parla del sector Forestal ni Rural de Catalunya.


A nivell d'experiència personal (i sindical), us puc dir que tant ERC com la CUP sempre han posat facilitats per poder parlar amb ells, mentre que amb Junts no va ser possible (no ens van poder agendar dins un període raonable). Els contactes amb PSC i Comuns sempre han acabat com el rosari de l'Aurora (per sort vaig ser educat i no vaig dir el que pensava d'ells).

A partir d'aquí només puc dir-vos que encara teniu tota la setmana per reflexionar, anar a algun míting (us ho recomano) és el moment on pots accedir a ells i parlar-hi breument. Sempre paga la pena, encara que no cregueu en els polítics. Malgrat tot, són ells qui ocupen les cadires del Parlament i qui fan i desfan en les polítiques de Bombers, d'Emergències i per tant d'ells depèn

 de si a Bombers hi ha o no recursos per comprar camions, renovar parcs i obrir o no parcs a les comarques que encara no en tenen. Salut i a votar.