Agafant el fil que em va llençar l'últim comentari al post dels perfils i que m'ho agafo des del punt de vista que ja he dit i escrit altres cops, el grau de coneixement tècnic que tenen els GRAF no el tenim la resta de bombers... i per tal com jo sóc, considero que m'he de nodrir d'alguns d'aquests coneixements.
I és per això que ara proposaré una cosa que a priori us pot semblar rara, evidentment no a gust de tothom, però ja que estem putejats amb més guàrdies, perquè no aprofitar per a fer coses realment útils?
Avui (el dia que vaig escriure aquest post) hem estat parlant un company de torn i jo sobre un incendi de sembrat al que hem anat i en que el GRAF també hi ha intervingut. La conversa anava sobre una maniobra que han fet, primer intentat entendre la raó de la jugada... al principi no enteníem gaire el perquè, ja que les condicions meteo i d'orografia no acompanyaven però tot i això hem acabat parlant de la part tècnica en el sentit de si nosaltres ho haguéssim fet igual o no (salvant les distàncies).
Això ens ha portat a comentar que aquesta diferència tècnica (penso que excessiva entre grocs i blaus) fa que sovint als incendis parlem llenguatges diferents. I això provoca que la seva intervenció i la nostra sovint (molt sovint) vagi per camins diferents, o com a mínim paral·lels.
Avui ells han arribat primer i per tant portaven un bon avantatge en l'anàlisi de l'incendi (que us recordo que era un sembrat) i això ha fet que anéssim a remolc de la situació (i no ho agafeu com una crítica), en canvi altres cops ens trobem que nosaltres arribem abans. En aquest segon cas, és pràcticament impensable que un bomber (encara que sigui comandament intermig) li digui al comandament GRAF què ha de fer... Això que considero que hauria de ser una cosa normal, no en el sentit de manar sinó en el sentit de tenir clara la situació i per tant parlar amb el personal GRAF com has plantejat l'extinció (i fer les modificacions i/o ajustos tècnics aportats per ells) i que ells se sumin a l'operatiu, enlloc del que succeeix en aquest moment que simplement com realment no en sabem prou quan ells arriben decideixen la seva tàctica a la zona propera al cap de l'incendi i nosaltres seguim amb els flancs o donant suport a les seves maniobres.
Però això ni és culpa d'ells ni és culpa nostra. És culpa de l'horari i la diferència de tasques que fem durant el matí. Va, m'explico. Des de fa unes poques guàrdies que a Lleida entrem a les set del matí. (tranquils ja escriuré sobre això, ara però tinc massa son) i la majoria de nosaltres a primeríssima hora fem la revisió de vehicles, material, plegat i condicionat del material i vehicles, etc. en canvi els GRAF el primer que fan és l'anàlisi tècnica del dia, comprovar els riscos de la guàrdia i plantejar les rutes, revisió d'incendis antics i recents.
Això implica que mentre nosaltres estem a la cotxera ells estan analitzant la guàrdia, i quan nosaltres acabem ells fan la revisió i preparació del material. Be, seria una cosa a plantejar-nos els uns i els altres. Potser seria interessant participar, ni que sigui en forma d'oients, d'aquestes reunions, així poc a poc aniríem entrant en l'anàlisi i previsió de la guàrdia (però això als parcs no s'ha fet mai, ni tampoc se'ns ha demanat).
I aquí ve la meva proposta (ni que sigui esbojarrada). Perquè no pot un bomber de guàrdia anar amb els GRAF durant tota la jornada? Si ho analitzem segurament hi hauria més avantatges que inconvenients... Podria ser una de les coses que fa el bomber de "reforç" de les noves guàrdies de 10h de l'estiu, permetent una rotació entre els diferents bombers per tal de conèixer i col·laborar en la seva tasca d'anàlisis de combustible i revisió d'incendis, perímetres, etc. Fins i tot es podria plantejar que ho féssim des de la pre-campanya fins la post-campanya.
Això voldria dir que cada guàrdia un bomber s'assignaria a l'equip GRAF. I perquè no? Mal no ens en faria, al contrari, provocaria que tots (com a mínim als que estem al seu mateix parc) adquiríssim coneixements importants del desenvolupament dels incendis.
Perquè al revés si passa. Durant l'hivern i una part de la primavera el personal del GRAF es cedeix a la Regió i en el nostre cas s'integren amb normalitat al torn, entren a la roda. Alguns d'ells porten força temps al Grup i els serveix de recordatori i en alguns casos de viure tipologies de serveis que fa molt temps o no han vist pràcticament mai. Ells amb això s'han integrat al tarannà del parc i del torn. El que passa que des de fa algunes setmanes ells ja son GRAF 100% i per tant ni sabem què fan ni tampoc sabem com ho fan. I això s'hauria de canviar, perquè una cosa és fa 15 anys i l'altra és ara. O és que els cursos d'incendi forestal que hem fet els últims anys no estaven basats en tota aquesta tècnica? Oi que si? doncs seria bo que la resta de bombers ens hi poguéssim endinsar de manera més realista i fins i tot vital. Res, durant el període actiu fer una roda per passar tots per allí, per dir-ho d'alguna manera més mundana: "Poder fer una guàrdia al GRAF" (o vàries).
Així, arribi qui arribi a l'incendi, el camí a prendre seria un i entre tots acabaríem compartint i aplicant moltes de les tècniques i metodologies que ara sol poden aplicar sobre el paper, senzillament perquè o fem nosa o prendríem mal.