dilluns, 28 de novembre del 2011

Curs d’actualització forestal - Edició setembre 2011

 
Finalment puc escriure aquest article. Segurament l'hauria d'haver començat a escriure abans, però volia tenir-lo acabat per ser objectiu. Ara em trobo en ple emprenyament pel tema de l'horari i retallades vàries i la tendència natural és d'escriure sobre les retallades, però em vaig prometre no barrejar la política amb la meva feina de bomber. I seguiré fent el possible per mantenir aquesta independència.

El curs.
Curiosament al ser una "convocatòria" via intranet sols jo del parc m'hi vaig apuntar. I la gent que m'ha vist connectat o que li he parlat del curs tampoc sabien que existia.

Després de l'estiu, amb el concurs de trasllats, hem estat 2 els alumnes del parc de Lleida. Els dos sense cap necessitat de punts per un possible concurs per apropar-nos a casa. Al viatge amb 4 bombers més cap a l'Escola, per fer l'examen final, aquesta va ser una de les converses del trajecte. Curiosament els altres 3 companys els estranyava que féssim el curs, ja que ells necessitaven els punts i naltros no. I així la majoria de companys de la Regió. On recordo un cop més que per anar al parc de Lleida fan falta més de 70 punts!!!! i per anar a l'aeroport amb 0,5 n'hi ha hagut prou i encara han sobrat places. Aquest matí parlant amb d'altre gent de la meva promoció (94) em coincidit en que això de presentar-nos a Caporal no ens convé. Després de 15 anys per venir a aquest parc no volem estar-ne 10 més fora per fer de caporal en un altre parc de la Regió (això tenint sort).
La meva conclusió és que tant en Sisco com jo i uns pocs més hem fet el curs perquè volíem aprendre coses, la majoria és una qüestió de currículum.

Hem après? si.
L'aplicació informàtica ha funcionat molt be i és fàcil de fer anar, semblant a d'altres. Aquests dies estic fent un altre curs e-learning pel tema d'auditories i la plataforma és molt semblant.
Però alguns detalls no han acabat de funcionar. Com al principi on l'Escola va patinar (penso que molt) "obligant" a tots els alumnes a anar a una sessió de poc més d'una hora (això m'han explicat els companys que hi van anar) per explicar-los com anava el curs i una mica la plataforma. Després els que no vam poder anar-hi també ens obligaven a anar-hi. Per 2 minuts de glòria, on et lliuraven la contrasenya sense contrastar realment qui eres. La veritat és que això i d'altres coses es podrien fer a cada regió, via responsable de formació. Aquesta també podria ser una manera de fer l'examen final. Si, sense algun responsable del curs/apunts i per tant els dubtes no podrien ser ben atesos... però si es fan tots al mateix dia i hora, una trucada de telèfon tampoc seria tant difícil. Però be, per un dia d'anar a l'Escola tampoc passa res.
Els apunts molt i molt interessants. Força clars. Algunes coses han sortit, però ràpidament atesos pel Xavi (el coordinador) que pobre s'ho ha currat. Li hem enviat mil i una consulta i dubtes. I els apunts s'han corregit als pocs dies, amb una bona comunicació amb els alumnes. Bona feina Xavi (i la resta).
Les dues jornades de pràctica van sortir "rana", han coincidit amb els dies de pluja. Jo vaig anar a veure l'incendi del Mèdol, a Tarragona. Interessant descobrir que l'impermeable "rosa" de bombers és tot menys impermeable. Altres grups van fer una ruta amb els 4x4 del servei i alguns trams eren impracticables. Finalment la jornada destinada a fer cremes (amb GRAF?) no s'ha fet, massa humitat. na llàstima.
Tot i això ja m'estic mirant els incendis del passat d'una altra manera, entenent millor com s'ha desenvolupat la seva extinció. Però segueixo pensant que a Alcover se'n va fer un gra massa amb el tema cremes i la seguretat de la gent.
Caminant sota la pluja a la zona de l'incendi del Mèdol (Tgna)
Molls com a polls a la pedrera romana del Mèdol (Tgna)
Als examens d'autoavaluació (T1 a T5 i de T6 a T12) en un principi no havíem captat la seva utilitat i créiem que eren una mica massa durs. Ara, després de l'examen final he vist que més que examens eren proves educatives que ens obligaven a estudiar i estar atents. L'examen final ha estat de 100 preguntes! Bufa!!, que dur després de tants anys haver d'estar hora i mitja d'avaluació... però no em va semblar difícil. Exigent si, calia haver seguit els curs, la majoria de qüestions tenien un nivell mitjà i unes poques eren o molt senzilles o molt dures. Un comentari per l'Escola: Ei, que ja tenim una edat i necessitem taules i cadires per seure i fer els examens. Una cadira amb recolza folis... fa mal a l'esquena

Els resultats finals han anat en sintonia, la gent s'havia agafat el curs amb ganes, ja que el fòrum intern treia fum des del primer dia exposant dubtes, dient que això de múltiples fotos a triar en les tipologies dels incendis potser era massa,... Però un 7,6 de mitjana dels més de 100 alumnes sembla una bona nota. Molt poca gent ha tret entre un 4 i un 5, i la gran majoria estan entre 7 i 9.
Els resultats han estat els següents:
grup1: 7,9
grup2: 7,7
grup3: 7,9
grup4: 6,9

La nota més alta: 9,13 i la més baixa: 4,48

El grup 4 correspon als voluntaris que no sé perquè ha donat un punt menys de mitjana. Han fet l'examen a banda, en cap de setmana, però devien ser les mateixes preguntes en ordre diferent, no? No sé, suposo que l'Escola haurà de fer la seva valoració. Jo no veig perquè d'aquesta diferència, però de no ser una anomalia caldria tenir-ho en compte. Alguna cosa deu voler dir.

Per mi la formació és important i s'hauria de buscar la forma que tots els bombers i bomberes i tot l'escalafó de comandaments tinguessin aquest curs fet. No tindria sentit que un grapat de bombers de base coneguéssim les tipologies dels combustibles, de focs, de propagacions i un grapat de coses més i que en arribar a un incendi t'hagis de "discutir" amb el teu caporal perquè tenim  criteris diferents.

Darrera del curs hi ha gent que ha estat al GRAF, és evident ningú més pot conèixer totes aquestes coses (i més). En saben un ou, això sempre ho he dit, també en aquest bloc. Una altra cosa és que pensi que aquesta és una via de captar l'atenció dels bombers per anar nodrint al GRAF de gent nova. De fet, com en aquest curs, molts hi van per fer punts i apropar-se a casa (per un bomber de ponent, el GRAF a Balaguer queda molt i molt més a prop que un parc de la Costa Brava i més actiu que Flix o Montblanc).
Ho he dit varis cops en broma, però que no ho és tant. Aquest és un curs de captació per una secta anomenada GRAF, i amb mi no ho han aconseguit. Però el contingut m'ha agradat. Sóc bomber i segurament fan falta especialistes, però aquests continguts els hem de conèixer tots. Sense excepció.
Lo Parc de Sort
Un apunt final. És temps de crisi i retallades i possiblement trigarem a veure un nou curs com aquest, però cursos de Risc Químic, Excarceració, Serveis (aigua, llum, gas...), Sanitari, Túnels i d'altres poden perfectament fer-se per aquesta via. Falten les pràctiques, però la teoria és una part important.

Catalunya és un país petit petit, però que per anar de La Seu a Cerdanyola hi ha més de 3 hores, o baixar a Lleida quasi dues. De Lleida a l'Escola n'hi ha dues més. Quan els de Lleida hem d'anar a Cerdanyola som puntuals. Quan venen de Cerdanyola a Lleida sempre arriben tard. Deu ser perquè pensen que estem més a prop, però s'equivoquen. Fan tard, sempre fan tard.

divendres, 18 de novembre del 2011

lo puto horari

(o, la mare que els va parir)

Aquest matí venia amb ganes d'escriure referent al curs e-learning que he fet les últimes setmanes a la plataforma digital de l'escola de bombers...però just abans de dinar han començat a desfilar pel parc de Lleida alguns caps de parc i algun que altre tècnic que sortien de la reunió a Regió on els havien explicat que volien tirar envadant el nou horari amb 5 torns.

Tots estaven d'un content que no vegis. Rient-se, per no plorar, de les "meravelloses" al·lucinades d'aquesta gent de Cerdanyola...

Per no saber no saben com fer la distribució de la gent. No hi ha res regulat. Fins ara sols s'havia previst que un bomber canviés de torn per necessitats del servei, però no és el mateix dir a tots els caps de torn que decideixin de quins bombers volen prescindir, per crear un nou torn, a que en marxi un de sol per cubrir un forat d'un altre.

No és el mateix... De fet, a Lleida podriem fer baixar als de l'aeroport per a fer el 5è torn, no? on, per cert, hi ha el bo i millor del servei!!! Seguint aquest raonament, cada responsable prescindirà d'aquells elements que "menys" li agradin i es muntarà un 5è torn que podriem anomenar el "turno de la muerte"!

Bromes a banda. No hi ha res regulat. Però res de res. No saben com fer la nova distribució de gent. No saben com repartir les noves guàrdies a l'estiu, no saben quina formació es farà al nou còmput d'hores formatives (SI ÉS QUE NO S'HAN FET 4 DE LES 8h QUE S'HAVIA DE FER AQUEST ANY!), llavors com volen fer-ne 30?

No saben que fa falta un nou caporal/sergent (que no hi són) al 5è torn. Volen prescindir d'hores extres i començaran generant-se hores per a cobrir els comandaments que no hi ha. A Lleida, en realitat faltaran 4 caporals i 1 sergent.

No saben que tot i comptar amb els nous bombers, de l'última promo, no hi ha els GRAE, GRAF, Aeroport, Escola, USLO i els que s'han jubilat aquest any.

Sembla que qui "governa" a bombers sigui un tal Mariano, que sols diu que ho arreglarà tot sense dir com. Aquí passa el mateix, no diuen (en principi no saben) com regularan les guàrdies a l'estiu, ni la formació, ni la distribució de torns, ni s'han fet torns imaginaris amb noms i cognoms per veure si realment els números coincideixen amb els noms. De fet, en aquesta casa, sempre s'han fet els números amb el cul! Sempre surten un grapat de bombers i personal a les propagandes que ens venen i que som un cos de bombers super modern, amb tota la tecnología del món mundial i una de gent que sols sortint del parc els incendis ja s'haurien d'apagar sols. Senyors siguem seriosos. Fa vint anys que em moc per la casa i sempre, SEMPRE he vist els torns coixos. Mai hi ha hagut un parc amb els 4 torns complerts. Però això si, a la propaganda hi ha bombers per un "tubo". Em sembla que ells també s'ho creuen, ja que volen fer un 5è torn i deuen estar molt segurs que els quadrarà.
Estic convençut que es generaran tantes hores com fins ara. Llavors quin benefici hi haurà?

Tots els comandaments que han passat per Lleida aquest matí ens deien que quan preguntaven com organitzarien les guàrdies a l'estiu, els deien... ja ho farem.
Quan preguntaven per la formació, els contestaven, "ja ho farem..."
Quan preguntaven per la nova distribució del personal, criteri de com "obligar/justificar" a la gent a canviar el torn..., "ja ho farem..."
Quan preguntaven pel 5è comandament que no tenen, "ja ho farem..."
Quan preguntaven com "arreglar" l'error matemàtic que fa que el sistema sigui tant pervers que tothom treballarà durant 4 anys les mateixes festes? (si al menys fossin proporcionals), també deien, "ja ho farem..."

Han passat tots per aquí amb cara de que els han venut la moto. Si els caps de parc i tècnics no hi creuen, com volen que hi creguem nosaltres?

Per cert, ho volen fer tant malament com saben. De moment ja estem preparant els cicle (4 torns) per l'any que ve, però el dia 1 de febrer volen començar el 5è torn. Llavors, si hem triat les vacances no me les podran fer canviar (que per això ens les fan elegir ara) i amb els canvis de torn ens podem trobar que en lloc de tenir 2 bombers de vacances n'hi hagi 3, 4, ... o tots 11!. Jajaja segur que hi ha algun cap de parc catxondo que accepta (amb tota la intenció) algun torn en que es doni aquest cas. Seria un bon cop de gràcia.

Un nou horari a dos mesos d'aplicar-lo ja hauria de tenir els torns fets, com fer els ajustos de cicle, dates de la formació, dates de les guàrdies a l'estiu... i el volen per l'1 de febrer?. Senyors, comenceu l'1 de març, i compteu cada any amb el 29 de febrer... penseu... com hi ha tres 29 de febrer que no hi son, l'horari s'ajusta automàticament. Ui si en Gal·lileo i en Copèrnic aixequessin el cap!
Per acabar, com poden regular un horari una gent que son incapaços de gestionar 8 miserables hores de formació i una trista revisió mèdica? Aquest any em sembla que els Reis d'Orient portaran carbó a Bellaterra, però molt. Finalment els camions de la USLO tindran justificació, portant carbó.

Recomanació final, que això de l'horari ho porti algú que no sigui "el Pepe Gotera y Otilo, Chapúzas a domicilio".

dijous, 10 de novembre del 2011

la crisi del manteniment

Ups! Males llengües diuen que des del Servei Tècnic estan estudiant la manera que els bombers tornem a fer nosaltres el manteniment dels vehicles.
Fa alguns anys, uns vuit anys o més miravem diàriament el nivell de l'oli, de l'aigua del radiador, etc... també es feien canvis d'oli, s'engreixaven les articulacions del vehicle, algú havia canviat algun radiador i un cop vaig veure canviar un motor d'un 4L a un altre, evidentment sense ITV posterior ni papers varis.

Abans teniem Pegasos, la majoria del tipus "Comet" i algun "Europa" amb canvi de bola, camions de fa 40 anys que hem tingut fins ara en fa 10. I tota una remesa d'Egipcis (també Pegasos, repudiats per no sé quin govern) pensats per anar per la sorra i que veiem sovint, aquell model ortopèdic, al París-Dakar dels petits equips espanyols.

Són (eren) vehicles de mecànica senzilla, sense complicacions ni luxes, algun dels vells "Comet" portava seients de fusta pels qui anàven al seient del darrera!
No era gaire complicat fer canvis d'oli, mirar filtres, engreixar-los (sempre et deixaves punts, jo no sóc mecànic ni tenia el llistats de punts)... però ara els vehicles son bàsicament nous i de Rèntig. Els propietaris (els bancs) dubto que permetin fotre-hi mà a un grapat de bombers que fa deu anys que no mirem una varilla d'oli. 
El Servei hauria de fer uns plans de manteniment molt escrupulosos i donar una formació força acurada als bombers. Perquè si busca especialistes... els hauria de pagar un complement, no? com ho fa amb el GRAE i els GRAF. O potser crear un servei propi com el de Taller Ràdio, que majoritàriament son laborals.

No sé, de moment canviar una bombeta de camió els/ens costa 140€! Un disbarat.

diumenge, 6 de novembre del 2011

dies de tardor

Quan arriba aquest temps, deixem de tenir incendis de vegetació a tenir els primers focs de ximeneia.
Josep de Moner, Diari Segre.
També en dies com el d'avui en que fa vent, es despengen algunes persianes o es trenquen branques d'arbre o algun es tomba definitivament, aprofitant que hi ha el terra mullat i tou. Sempre hi ha el bon samarità que truca i veu una branca que pot caure, que fa 4 setmanes o 4 mesos ja estava igual, però aprofitant que fa vent ens truca per si cola...

Són dies tranquils, la tardor porta guàrdies aburrides sense els forestals i t'has d'acustumar a ser menys gent al parc. Bé, jo he passat de fer el dinar per 15 ò 18 a "només" 9. Al parc de Lleida hi ha torns que juguen a futbol a mitja tarda, ara ja és més complicat, no tothom hi juga i costa fer dos equips. Ja sé que direu que quina sort poder jugar a futbol fent guàrdia, però o és això o és estar al gimnàs i lo del gimnàs a mi m'avorreix, però molt molt.
Vaja, aquí estic fent passar la tarda d'un diumenge qualsevol de tardor, amb un vent que ha anat a menys i on el fred encara no apreta, ja arribarà.

Per cert, un comentari referent als Rescue Days que s'han fet a Reus, em comenten els companys que faci un article al meu bloc lloant aquest event. No hi he estat i no puc fer-ho directament. Però tant l'Ernest com l'Edu hi han anat i m'han dit que ha estat molt be, molt ben organitzat. Amb tallers sobre vehicles híbrids, elèctrics, a gas, un autobús (no tant diferent al que férem la setmana passada i repetirem el dimarts que ve), el menjar, l'organització, els tècnics i especialistes d'automòbil... vaja, que ha anat molt be. Doncs de part seva envio una felicitació als meus antics companys del parc de Reus.

Apa, en un parell de setmanes he d'escriure un article referent al curs d'actuacions forestal e-learning que he seguit aquestes últimes setmanes. Per una part molt be, per l'altra... ja el llegireu.