dilluns, 27 de novembre del 2017

I el calendari de bombers?


Doncs si, ja estem a 5 setmanes d'iniciar un nou any, i abans de fer recopilatori de com ha anat a nivell bomberil aquest 2017 (que reconec ho tindré difícil per explicar) primer haurem de canviar el calendari (o sigui comprar-lo) i a partir d'aquí planificar guàrdies, festes,vacances i guàrdies d'estiu...
Perquè encara que els foranis a Can Bombers no us ho cregueu, aquests dies ens toca elegir les quinzenes de vacances de l'any que ve. D'aquesta manera els podrà muntar el quadrant de guàrdies i assignar les addicionals de l'estiu. I finalment poder quadrar a 72 les nostres guàrdies, on amb posterioritat caldrà fer la quadratura del cercle per tal d'assignar-nos als varis torns formatius per a les diferents sessions que hagem de fer.
Si, segur que no és fàcil. S'intenta que tots treballem igual nombre de festius (tot i que les vigílies a vegades son traïdores: Sant Joan, la nit de Reis o el 24 i 31 de desembre en son un bon exemple). A més, mirem-ho com ho mirem per les festes de Nadal sempre acabem pillant un parell de dies assenyalats, que formant part d'una quinzena especial, doncs si, costa. Costa perquè son 24h. En altres feines pots no estar al dinar de Nadal, però arribes per la tarda i acabes unint-te a la taula, ni que sigui  a les 6 quan tothom està fart de torrons i neules. O si hi estàs, saps que un cop dinat vas a treballar. Nosaltres no. Després de molts anys t'acabes acostumant a celebrar el Nadal, els Reis, i també el Cap d'Any amb la colla d'"amics" que acaba sent el teu torn. Però que per molt bé que ens ho acabem muntant mai és com estar amb la família i els fills.
D'això és el que tinc ganes ara mateix...
Per tant, quan a final de novembre i primera setmana de desembre has d'escollir les vacances sempre ho fas amb aquesta cosa rara de repassar el calendari i veure quins d'aquests dies t'acabaran tocant. Per molt que després tinguem altres dies sense guàrdia no arribes a compensar-ho. Fa més de 20 anys que estic a Bombers i em segueix costant fer la guàrdia de Nadal i de la nit de Reis. Aquest seguiré de baixa, el que no em faig a la idea és de plantejar-me les vacances de 2018. Ni sé quins dies em tocaria guàrdia d'aquests tant assenyalats... i evidentment Nadal de 2018 em queda massa lluny. La veritat el que tinc ganes ja és de fer guàrdia, pujar al camió, tocar la sirena pel Passeig de Ronda, saludar als nens des del camió i apagar foc. Això és el que ara em passa pel cap.


I clar, com que he començat parlant de calendaris, potser que parli dels calendaris que més us interessen a tots, oi? Qui no ha vist un calendari de Bombers? Si, aquells amb tios catxes, poca roba i agafant els estris típics de bombers... Fa alguns temps vaig parlar d'aquests calendaris... això d'imaginar-me tios catxes i oliosos no és el meu estil. Però a la secció femenina us encanta a la majoria. Doncs bé, des de fa alguns anys el "calendari autèntic" de bombers ja no és amb tios catxes, és amb bombers solidaris. Els mateixos bombers que ajudem al gran recapte, amb l'AFANOC o a la recollida de roba i material per als refugiats en diferents campanyes durant l'any.

Des de fa ja un temps el Calendari de Bombers recull diners per a la investigació de malalties per a nens amb una organització tant important a casa nostra com és Sant Joan de Déu. Al calendari hi veureu nens, bombers, camions i eines però el més important son totes les il·lusions que hi ha darrera aquestes fotos i el mateix calendari. El calendari és ajuda per a tots aquests nens i nenes (que un dia poden ser els nostres, els dels nostres veïns, dels companys de feina, alumnes o simplement infants anònims fills de qualsevol família rica o humil. Les malalties no distingeixen. Qualsevol dia ens poden tocar, com una loteria i tots, absolutament tots hi tenim números.

Si us plau. Busqueu el Calendari de Bombers i compreu-lo. Amb ell ajudeu a tots els nens.

dilluns, 20 de novembre del 2017

La futura organització bomberil: 2-Desglosant el Cos de Bombers

Després de la bona acollida del post de la setmana passada hauríem de començar a posar fill a l'agulla de què és el que volem reformar i què es el que volem mantenir de l'actual Cos de Bombers. Perquè sense límits això pot ser un no parar de fer propostes per tal de modificar-ho tot i potser hi ha coses que si que funcionen a can bombers... perquè alguna deu funcionar, oi?
Per tant, hauríem de fer primerament un llistat de quines àrees té el Cos de Bombers i per una crítica (anàlisis) del seu funcionament i fer si pot ser una comparativa amb altres cossos o altres entitats per veure pros i contres... uix, ja veig que això se m'està liant per moments... però bé, estic de baixa, que voleu que faci a més de pensar i perdre el temps en aquest bloc? Va, ara seriosament, em sembla que val la pena dedicar-hi una mica de temps per tal de veure què fem i intentar veure si es pot millorar o si hi ha punts prioritaris.
Els bombers apaguem incendis i anem a tot tipus de serveis. Això en podríem dir "operativa", però també cal que tinguem una planificació dels serveis, fer protocols a partir de l'experiència i anàlisis dels serveis que tenim "planificació operativa". També tenim la part de direcció dels serveis, que en principi la podríem establir dins l' "operativa", però que segurament necessitarà un apunt especial, com cada un dels serveis tipus o àrees principals sobre les que actuem... algunes d'aquestes caldria concretar, i si que en alguns casos tenim desenvolupats grups específics però en altres casos no (grups de rescat, gossos, risc químic, emergències mèdiques... i altres que potser se'ns acudeixen pel camí.
També i tenim tota la part més tècnica associada a la normativa de prevenció d'incendis en edificis, industries i també la de llocs de gran concurrència. Aquesta àrea, que possiblement és la menys coneguda i segurament la menys desenvolupada és la "Prevenció" i que de ben segur li hauré de dedicar un capítol a banda. Sé d'alguns que estareu molt contents de que en parli.
I d'aquí acabar parlant de què han de fer els bombers al parc. Activitats de revisió i manteniment d'eines, de formació diària, de coneixement de territori, de control de l'entorn (coneixement i seguiment de les vies de comunicació i seguiment d el'estat d'altres estructures com hidrants, basses, pilones...) i acabar plantejar-nos què fem realment amb els grups d'escolar, associacions i altres que venen als parcs de bombers.
Tot el tema de comunicacions i control de recursos disponibles a partir de les "Sales de Control" segur que donen molt de si. Hauríem d'analitzar quina és la seva funció, distribució i si cal o no mantenir el nombre i l'estructuració actual. I de ben segur que serà un capítol amb molta polèmica. Com també ho serà el fet de veure què fem amb el model professional-voluntari. Quins son els % de gent, de distribució territorial i també operatiu. Segur que aquí us animeu a fer les vostres propostes. Endavant, teniu els comentaris oberts. Eh, respectuosos, sinó esborraré, esteu advertits. Tots.
Potser també m'animo i dins la distribució territorial i faig un punt per si realment som tant diferents als Bombers de Barcelona i cal mantenir l'estructura d'uns i altres o tot i mantenir la adscripció a administracions diferents comencem a tenir més coses en comú, que potser no ha de ser, però ja ho analitzarem. Per tant, dins la organització territorial haurem de veure la distribució de parcs i la seva funcionalitat i recursos tècnics (tipus de vehicles, especialització, etc...) i també tota la part "logística" de recursos compartits una mena de USLO però analitzada per al servei a tot el territori, ja que la distribució actual és molt directa pels parcs metropolitans i poc pràctic (o lent) per la resta.
Caldrà parlar de la "Formació" als nous bombers, als que ja som bombers i també estabrir què cal fer per a reincorporar-se al servei actiu després d'una lesió greu o un llarg periode fora del Cos. Per tant, quina és la funció de l'Escola de Bombers, la formació presencial, la que es fa Online i també s'hauroia de parlar de la metodologia formativa... si a les escoles per primària es parla de treballs en projectes i establints grups per tal d'assolir competències, perquè no plantejar.ho a Bombers?
Tot el tema forestal, i no només el GRAF necessitarà d'una estudi profund, per tal de comprovar si son una colla de llunàtics, com defensen alguns, uns il·luminats com diuen uns altres, o simplement és ciència aplicada a l'extinció dels incendis. I aquest capítol també haurà de donar molt de si, ja que la part col·laborativa amb altres administracions de l'Espanya actual i fins i tot la UME ens han de donar una visió de com estem i cap a on hauríem d'anar. -Repeteixo, hauríeu de fer-me arribar alguna aportació, i més en aquest aspecte. Aquesta setmana he seguit per sobre les jornades (gestió humana als serveis forestals) de la Pau Costa Foundation i tot i que entenc algunes de les ponències si m'ha sorprès els organismes que hi intervenien)-
Tot el tema de vehicles, recursos tècnics, equips d'escarceració, fins i tot elements tecnològics que no tenim i que es podrien incorporar (drons, detectors, monitors... ), equips d'aire, compresors, desfumatge de les cotxeres i un gran etcetera com és la mateixa roba que utilitzem (camises, polos, samarretes...), també quin seria el seguiment mèdic i el nivell de salud que hauríem de tenir així com el manteniment físic... 

De ben segur que podria acabar sent un llistat gairebé infinit. I per això ho hauré d'anar ordenant. De moment em quedo aquí, però possiblement hauré de fer algun subgrup i d'algun àrea CONCRET dedicar potser un parell o tres de posts.

Va, us deixo pensar tota la setmana, cadascú al seu tema i si podeu escriviu a sota o m'ho feu arribar de forma directa, segur que trobeu com.

PER ARA EM SURTEN:
  • Operativa
  • Planificació operativa
  • Prevenció
  • Formació interna (diària, periòdica i Escola de Bombers). El mètode formatiu.
  • Sales de Control
  • Distribució Territorial i Bombers Barcelona
  • Logística-USLO
  • Grups Especials
  • Forestal
  • Vincle administratiu (professionals-voluntaris)
  • Roba i Equips de Protecció
  • Vehicles, eines i elements tècnics
  • Seguretat i Salut. Condició física i mental.
  • Segurament alguns els podrem agrupar recordant l'escrit en anteriors posts però d'altres no.

dilluns, 13 de novembre del 2017

La futura organització bomberil: primera part

Curiosament fa uns anys quan estàvem negociant per l'aplicació o no del nou conveni i la imposició de la reducció de sou, fer més hores, i altres pèrdues laborals vaig estar escrivint alguns dels meus pensaments en aquest bloc i curiosament l'altra part m'anava llegint i ho va aprofitar per anar tancant escletxes... doncs aquest cop no ho faré. Al llarg del temps he anat aprenent que tot i que es pot parlar de tot, sempre que ho facis amb respecte i ho argumentis, hi ha detalls que en certes situacions que cal ometre.
Aquests dies alguns han estat parlant de l'aplicació del 155 i el relleu a la conselleria d'interior i quina podia ser l'afectació a nivell de bombers. De moment mantenim el mateix Director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, però sobre aquest ja tenim càrrecs de nomenament estatal. Revisant el que hi posa a la web de "bombers" hi llegim que entre altres coses: "Exercir el comandament del cos de bombers de la Generalitat i la direcció, coordinació i inspecció dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments i de les seves instal·lacions". Bé, això és teoria.No recordo mai haver tingut com a comandament d'un incendi al Director de bombers. Ell no és bomber, ni tècnic de bombers, per tant la seva formació i coneixements seran molt i molt bons però no en quant a prevenció o extinció. Ell és qui marca, com també diu la mateixa web: "Dirigir l'organització general i impulsar polítiques específiques del cos de bombers de la Generalitat, del personal bomber voluntari, del personal tècnic especialitzat i, en general, dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya."
La resta, tots els que anem per sota, hem passat una oposició i hem estat nomenats dins la legislació de l'administració pública per exercir les funcions que desenvolupem. Els tècnics a fer de tècnics, dirigir i comandar de forma directa els serveis, i als bombers per aplicar les diferents tècniques per a apagar incendis, treure gent de cotxes espetegats, rescatar persones de muntanyes, aigua o ascensors i qualsevol altra servei "tipus" que se us pugui acudir on intervenim els bombers.

Sincerament, poca cosa podria fer una persona vinguda de fora per tal de dirigir un servei de bombers. Bé, sorpreses en podem tenir, ja ho hem pogut "tastar" les últimes setmanes. Per cert, espero no veure a cap bomber a la presó, tots tenim les nostres idees, i ningú ens ha prohibit mai expressar-les sempre que no afectessin al desenvolupament d'un servei. I fins ara així mai ha estat. Els bombers ens podem sindicar, podem formar part de partits polítics o de llistes electorals i participar de forma activa de les activitats socioculturals. I així ha de seguir sent. Jutgi qui jutgi.
En tot cas el que més em preocupa en aquests moments és poder anar recuperant poc a poc algunes de les pèrdues dels últims anys. Recordem la paga extraordinària que tenim pendent de cobrament i que aviat arribarà a 10 anys (i alguns la prometien per ahir). La reducció de sou (com la majoria de treballadors públics), la imposició de fer més hores a un "mòdic preu", i les amenaces vàries que encara volen per l'espai sideral de bombers sobre horaris...
Per sort el temps posa a cadascú al seu lloc. Els que prometien que "ho guanyarem tot" segueixen perduts en la seva utopia. La direcció de can bombers ha hagut de reconèixer finalment que manquen efectius humans i per això dia rere dia cal fer mans i mànigues per tals d'omplir tots els parcs amb els bombers de torn que es necessiten, també ha hagut de reconèixer que hi ha alguns parcs (n'hi ha més) pendents de reparació, posada al dia i fins i tot de fer nous.
Una de les coses que hem perdut és la capacitat d'organitzar jornades tècniques, de simulacre o visites a empreses "peculiars", d'interès o de possible complicació per al servei un cop es va desmuntar la "Major Dedicació". Aquesta però ha estat substituïda en part per la formació que fem ara si TOTS, que en un cicle de 4 anys acabem fent els bombers. I aquest si és un canvi positiu. Cal reconèixer que calia millorar amb escreix la formació i amb voluntat s'ha aconseguit. Gràcies a l'Escola o als tècnics d'operacions, no ho sé, però si que el canvi és important. En aquest sentit em recorda als Bombers d'Andorra quan varen fer una aporta important per la formació.
I tenim pendents moltes coses, millorar en la organització de simulacres, visites a empreses, hospitals, grans infraestructures... és una tasca molt complicada, més quan hi ha els de Protecció Civil que sempre hi posen el nas i volen portat la veu cantant de tot. Potser hauríem de començar a tirar milles sense ells. Son exercicis operatius de bombers, de funcionament intern, d'aplicació dels nostres protocols... Fer una pràctica en un parc de bombers (recursos humans i logístics a banda) és senzill, prepares l'exercici, fas la formació prèvia i la poses en marxa. Però fer-ho fora vol dir que a més de tenir en compte l'empresa o recinte on ho vols fer se t'apunta un grapat de gent més, per tal de sortir a la foto, fer ells el comunicat de premsa o simplement reivindicar-se com a ent.

Bé, avui no solvento cap problema, ni us dono cap solució, però si que poso sobre la taula alguns temes que durant les properes setmanes i mesos ens faran treballar de valent.

dilluns, 6 de novembre del 2017

Atacs als bombers

Segurament aquest és un dels posts més complicats d'escriure. Però ho he de fer. Primer perquè alguns m'ho heu demanat, també perquè vist el seguiment dels últims posts on el seguidors d'unpobrebomber no esteu per qüestions tècniques, ni forestals, ni de saber sobre els serveis. Aquests dies tots d'una manera o una altra estem seguint l'evolució política d'aquest país.

El problema és que mai m'havia platejat fer comentaris polítics (*) en aquest bloc i sempre he intentat ser neutral. Bé, segurament vaig trencar aquesta norma fa algunes setmanes quan vaig parlar de les mobilitzacions de molts companys primer al Museu d'Història de Catalunya i després a la manifestació de Lleida del 3 d'octubre. El que passa és que aquells dies jo ho veia des de la barrera. com a bomber que està de baixa i veu als seus companys implicar-se en la defensa de les institucions del seu país. I és aquí on m'agafo avui per escriure el post.
Mai us he confessat el meu color polític, mai us he dit a qui he votat en cap de les moltes vegades que he anat a votar en el 30 anys que fa que tinc dret a vot, i així ho seguiré fent. Però defensar la integritat de BOMBERS no té color, ni n'hauria de tenir, però pel que sembla no tothom ho veu així.
Des de fa algunes setmanes que podem veure diferents imatges on es veu camions de bombers tocant la sirena a la mateixa hora que les cassolades, concentracions i altres actes de la societat civil d'aquest país en defensa de les seves institucions o rebutjant actes violents contra la gent. Si, segur que tocar la sirena després dels atemptats de Barcelona i Cambrils li agrada a tothom i ningú diu res. Però quan el que es rebutja és la violència exercida per una policia, a alguns això ja no els agrada tant. També hem pogut veure a bombers, identificant-se com a tals (igual que advocats, metges, professors, etc...) a les manifestacions, però no com a manifestants sinó fent de protecció entre uns i altres.

A alguns se'ls oblida que al Govern Civil de Barcelona els bombers van aturar a la massa de gent que venia enutjada i van intentar calmar els ànims fins que la gent tornés a casa. Alguns només recorden com es van posar entre la policia estatal i la gent que volia votar. Al poble on visc també hi eren. No van fer cap manifestació ni acció en favor de la gent que votava ni tampoc en contra. Simplement quan hi van ser estaven a la expectativa per si passava alguna cosa. De fet poques vegades havia vist tanta gent concentrada, excepte per la cavalcada de Reis i en aquella ocasió també hi ha el camió acompanyant la comitiva i no només això sinó que els bombers també tiren caramels. Després ningú els increpa per això.
I d'increpar és del que us vull parlar avui. Ho haveu vist? Però ho haveu vist? Per dues vegades els vehicles de bombers, anant a un servei, han hagut de parar i recular. Un grup de manifestants els ha increpat i si algú no els hagués aturat segurament haguessin colpejat el vehicle i als ocupants. Un disbarat. I el més greu però, és que en alguns parcs (pocs) han aparegut papers d'amenaça.

La gent no sap el que fa? La llei, que tant es defensa aquests dies en favor o en contra d'uns i altres, no és capaç d'actuar en aquests casos? Ningú recorda que un bomber quan està de servei és un agent de l'autoritat? Si algú impedeix que una dotació de bombers faci la feina per la qual l'han designat està incorrent en un delicte contra l'auxili a les persones (pel qual hem estat activats), contra l'autoritat (ens estan agredint verbal i físicament) i també és un atac als serveis públics (ja que impedeixen la nostra tasca). Per tant tota aquesta gent està actuant de forma molt greu en contra de la llei i els drets de la gent i els seus serveis d'emergència.
El papers son reals
Per sort fins ara no hi ha hagut cap incident greu, però el dia que tinguem problemes en un incendi d'habitatge, en un accident de trànsit o en un rescat urgent ja serà massa tard per actuar.

Es pot estar a favor o en contra que els bombers (com a individus) ajudem a la gent i a les institucions (tant d'un color com de l'altra) però molts pensem que cal defensar a les nostres institucions per la via que toca, parlant i sortint al carrer, al costat de la gent. I això no ha d'impedir que un vehicle de bombers vagi a un servei urgent.


(*) Tinc memòria de peix. Algú m'ha recordat que al 2012 vaig escriure "l'estelada de bombers.