dimarts, 8 de maig del 2012

Qui necessita dels Bombers Voluntaris?

Partiré d'on vaig acabar a l'article "El model Gironí i la paradoxa Lleidatana" escrit el 27/6/2011

"El resultat final no té desperdici.
  • Girona amb 5.910m2 té: 28 parcs amb 19 de professionals i 9 de voluntaris
  • Lleida amb 12.173m2 té: 31 parcs amb 8 de professionals i 23 de voluntaris. He descomptat els 3 del Consell d'Aran que pengen de Direcció Operativa i son en règim voluntari, per dir-ho d'alguna manera."
Per estendre la comparativa també podem buscar el nombre d'habitants. Girona uns 750.000 habitants i Lleida uns 440.000.

Si agafem la densitat de població, Barcelona hauria de tenir la major proporció de parcs... 4.500.000 habitants per la província (sense la ciutat de Barcelona). Però com estem parlant de territori, les famoses isocrones, hem de barallar-nos amb les distàncies i els temps entre la trucada al 112 i l'arribada del camió de bombers. Segons els documents i estudis de la casa es vol/pot donar servei a tot el territori en menys de 20 minuts!
Quan comprovem les distàncies entre parcs... ufff aquí tenim, entre regions, la major de les diferències, sens dubte.

Aquest estiu, de moment sol és una amenaça, els parcs de bombers voluntaris romandran tancats. No perquè la Gene s'hagi tornat boja amb les retallades, sinó perquè els bombers voluntaris possiblement decideixin no sortir als serveis aquest estiu. (això els funcionaris, professionals, nominats, assalariats o com ens vulguin dir, no ho podem fer, cometríem un DELICTE).

Ara us faré alguns números amb i sense els parcs de Bombers voluntaris... la opinió final us la deixo per vosaltres.

Montblanc - Lleida: 60km
Montblanc - Borges Blanques: 33
Borges Blanques - Lleida: 27

Ascó - Lleida: 65km
Ascó - Flix: 6
Flix - C12 (cruïlla Granadella): 30 (+10 fins La Granadella)
C12 (cruïlla Granadella) - Lleida: 30 (+10 fins la Granadella)

Lleida - Vielha: 160km (Això comptant a la gent de Vielha com a laborals, que no tots ho son, sinó aniríem a Toulouse)

Lleida - Almenar: 22km
Almenar - Pont de Suert: 98km (si, hi ha una part que pertoca a Aragó, però actuacions en aquesta zona es fan molt sovint)
Pont de Suert - Vielha: 40km

Balaguer - La Seu d'Urgell: 105km
Balaguer - Artesa de Segre: 25km
Artesa de Segre - Ponts: 14km
Ponts - Oliana: 25km
Oliana - Coll de Nargó: 14km
Coll de Nargó - Organyà: 6km
Organyà - Montferrer: 19km
Montferrer - La Seu d'Urgell: 4km
Aquí hi ha Solsona, que fins a Bassella (C14/C26): 23km (entre Ponts i Oliana)

A Tarragona hi ha zones com la zona de Prades o el Montsant:
Montblanc - Falset: 70km (passant per Vimbodí i Prades)
Montblanc - Prades: 32km
Prades - Cornudella: 15km
Cornudella - Falset: 23km
Prades - Reus: 42

Cap d'aquestes rutes es fa en menys de 40 minuts amb camió. Si et trobes pel mig i tens necessitat d'algun servei de bombers... si no hi ha els Bombers Voluntaris, els 20 minuts te'l pots confitar.

Això es complementa amb que durant el 2011 els serveis de "primera sortida" dels parcs de voluntaris van ser per regions les següents:
REM: 2499 (2.600m2)*
RELL: 2470 (11.000m2) -sense el Solsonès
RES: 1791 (2.600m2)*
REC: 710 (2600m2)*
REG: 648 (5.900m2)
RET: 483 (3.150m2)**
REE: 76 (3.150m2)**


*superficie total BCN 7.800 / 3 = 2.600m2
** superfície total TGN 6300 / 2 = 3.150m2
En tot cas, no cal patir (o si), tots els parcs professionals de la Regió de Lleida tindrem 7 forestals per torn. Hi haurà la possibilitat de fer dues sortides a foc forestal, gairebé una "columna mòbil" per parc. Però els camions, d'on sortiran? no tots els parcs tenen dos vehicles forestals, o si els tenen, com faran la resta de serveis? Be, algú hauria de tenir la fórmula i farà falta aplicar-la.

26 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja falta poc per a que comenci la Campanya Forestal del 2012, es presenta molt calenta. No només per l'acumulació de combustible i una mes que previsible sequera, sino per la negativa de la DGPEIS de no obrir els parcs de Bombers Voluntaris.

De tots es sabut que enguanys la DGPEIS ha pres aquesta lamentable decissió, sense que ens hagin explicat els motius reals.

Sabem que no es pre presupost, ja que enguany aquets ha augmentat 1.200.000€ mes que el de la campanya 2011.

Sembla ser que la DGPEIS no vol que els BB.VV. ens fem càrreg de les esquadres d'auxiliars forestals per temes administratius i/o legals. Després de 25 anys fen-t'ho cada any, ara sembla que hem estat al marge de la llei...
Es per això que la sol.lució de la DGPEIS era la de possar un Bomber Funcionari ( caporal o bomber de 1ª) a cada parc de Voluntaris per a que es fes càrreg de l'esquadra forestal. Això son mes de 80 comandaments diaris durant 3 mesos...
No se a la resta, però a mi no em sorten els números: si s'han de cobrir aquestes places, mes els mínims de cada parc de funcionaris, son moltss bombers treballant cada dia, i no crec que hi hagin tants bombers funcionaris com per fer-ho tot...

La DGPEIS vol deixar els parcs de Voluntairs tancats durant l'estiu, i que puguem obrir només en períodes d'alertes, com INFOCAT o PROCICAT, a mes dels sinistres que vagin sortint i que ens activarien com fora de campanya ( SMS, trucades telefóniques, etc...)

Des de el Consell de Bombers Voluntaris se l'hi ha donat a la DGPEIS varies sol.lucions, com pot ser obrir els parcs només amb voluntaris entre d'altres, a lo qual s'han negat rotundament. I recordem que no es per temes de diners.
Simplement sembla com si fossim una molestia pel Departement d'Interior i que no volen que estiguem.

Bé, si es així, no ens tindran aquest estiu, al menys no com altres anys.

Els Bombers Voluntaris ho som perque ens agrada.
Per això ens vam fer Bombers Voluntaris: per defensar-lo.
Però ara sembla que el nostre "enemic" no son el foc, el vent o la pluja, sino que el tenim dins del propi Cos de Bombers, o sino al menys dins del Govern.

Aquest estiu hi haurà pocs Bombers Voluntaris als serveis. I no perque no volguem, sino perque no ens deixa la DGPEIS.
I axiò serà especialment crític en algunes regions d'emergencia, com pot ser Lleida, on de 30 parcs de bombers, 22 son de Voluntaris i 8 de Funcionaris.

Qui es el culpable o culpables d'aquesta situació?
El Govern?, la DGPEIS?, els sindicats?, els Bombers Funcionaris?, els propis Bombers Voluntaris?.
No ho se. L'únic que se es que aquesta campanya 2012 es preveu dura. Molt dura. Per a tots, Funcionaris i Voluntaris, però en especial per a la població i el territori, perque al final seràn aquestos els que rebràn de ple que el nombre d'efectius per a extinció d'incendis i salvaments siguin menors que altres anys.

Per finalitzar, vull recordar que un Voluntari te, en la gran majoria dels casos, la seva feina, que es la que li dona per menjar i viure, i que deixem voluntariament a la nostra familia, amics i temps lliure per poder ajudar a altre gent, a vegades a risc de la nostra propia integritat física i psíquica. I això hi ha alguns que no ho comprenen o volen comprendre i ens veuen com una "amenaça" o ma d'obra barata.
A aquesta gent els hi vull dir que no tot en aquesta vida es guanyar calers i que els Bombers Voluntaris no volem ( ni ho farem) treure llocs de treball als Funcionaris. Ens juguem la vida tant com un Bomber Funcionari i l'única recompensa que volem ( i a vegades no rebem) es una felicitació i un copet a l'esquena amb un "bona feina. Gracies".
Un Bombers Voluntari no es fa ric ni pot viure amb 7.50€ per hora quan surt als sinistres. Per mi aquestos diners s'ho pot estalviar la DGPEIS. Faig de Bomber Voluntari perque m'agrada. Perque le gent ens necessita. Perque no hi ha res mes gran que ajudar a altres altruistament.

I per això estic orgullós de ser Bomber Voluntari

Mazur ha dit...

Vull deixar clar que aquestes paraules que s'han escrit son meves, publicades al blog dels Bombers Voluntaris de Sant Jaume dels Domenys, parc al que pertanyo.
Algú les ha vist i ha cregut que seria bona idea possar-les en aquest espai, sense consultar-m'ho per anticipat.
No em molesta excessivament que s'hagin publicat aquí, però al menys crec que s'hauria d'haber mencionat la font.

Salutacions

Anònim ha dit...

Perdona, company, ha estat un error, en no mencionar l'autor de l'article

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Mazur, si vols el puc esborrar.
Al llegir-lo ja he vist que era teu i m'ha extranyat que no signesis.

Mazur ha dit...

No, no. Tranquil, no l'esborris. No possa res que no sigui cert i es públic, sigui aquí o al bloc del parc de Sant Jaume.

Referent a la teva entrada, estic gairebé d'acord amb tu en quasi tot, excepte en el que, i cito, "Aquest estiu, de moment sol és una amenaça, els parcs de bombers voluntaris romandran tancats. No perquè la Gene s'hagi tornat boja amb les retallades, sinó perquè els bombers voluntaris possiblement decideixin no sortir als serveis aquest estiu".

A la DGPEIS se l'hi ha donat varies sol.lucions, i una d'elles era obrir els nostres parcs amb només voluntaris, i poder cobrir així cada dia de campanya, però el Director es va negar. Així que realment no es que no volguem obrir, sino que estarem tancats i només obrirem en casos de sinistres o situacions de risc, com explico en el meu escrit.
Això comporta que no fem guardies presencials als parcs i fem altres coses. Si ens activen i, per exemple, estic fora de casa, a la platja, o visitant a uns familiars, evidentment no podré anar al parc, com si podria fer si ens deixesin obrir.
Això pot comportar, a mes del retard de la sortida, que possiblement no poguem sortir si tots els que podriem fer-ho no ens trobem a prop del parc o estem en altres compromisos.
Amb una guardia presencial això no passaria, com s'ha fet durant tots aquestos anys.

Com es pot comprovar, ganes per part del voluntariat de que les coses es facin bé n'hi ha, però no sabem per quin motiu la DGPEIS no ens deixa obrir.

Anònim ha dit...

tio si tots els bombers Voluntaris pensessin com tu ... jo ho aplaudeixo però ..... uffff la majoria estan per la pasta segur si no paguessin quants estarien ...... mira tancar parcs de voluntaris s'estalvien una pasta perquè .... perquè molts són clubs socials on passar el temps ... que jo ho seeeeeeeeeeeeee sense pagar un duroooooo ..... per que no puc ser jo voluntaris de mosso, guàrdia urbana etc etc ... vingui que ho diu la paraula VOLUNTARIIIII sinó que l'hi diguin als de la creu vermella o protecció civil aquests si són voluntaris .... sense COBRAR

Mazur ha dit...

Anònim, no t'ho discuteixo això. Tots sabem que hi han voluntaris que pensen només en la pasta, però no s'ha de generalitzar. La gran majoria de nosaltres ho fariem gratis. No et dic que aquestos diners no em vinguin bé ( a qui no li va bé un petit ingrés extra?), però no els necessito per viure. Prefereixo que els gastin en material, cursos, en l'Associació, en lo que sigui. D'aquesta manera també es faria uns "criba" entre els "voluntaris" i els VOLUNTARIS.

Ei, es la meva opinió personal, que pot ser compartida o no per la resta del col.lectiu de Bombers ( siguin voluntaris, funcionaris o personal laboral).

No em d'oblidar que TOTS lluïtem per lo mateix, el nostre territori i la nostra gent

Joan ha dit...

Alfons, entre Organyà i Montferrer t'has deixat Coll de Nargó.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Ni tu ni jo,
Coll de Nargó està entre Oliana i Organyà.
Ja ho he modificat.
Gràcies Joan.

Anònim ha dit...

El problema es que els voluntaris ja hem tocat sostre de fa temps.i moltes lo nostre ja no espot dir voluntari,cada cop hem tingut mes responsabilitats amb una total indefensió,legal.toquem tots els marcs de la ilegalitat,i la casa no te clar on ens vol ara shan de decidir,perque aquest cuento de ara si vals ara no,ja no els hi serveix ni a ells.No saben ni a on estem dit pel mateix director textual"esteu pitjor que els imigrants ilegals",que bo.quins coll...s,es un problema estructural tipic daquests pais en que tot es va fer a mitges,i aixi ens va.

vilvs ha dit...

Anem per parts:

Primer que tot, si tant europeus som només cal mirar països veïns i avançats com França, Alemanya, Portugal o Italia, funcionen amb model mixte.A Alemanya ciutats amb menys de 20000 habitants són bombers voluntaris, a França si hi heu treballat ja sabeu com van. A portugal mateix vaig estar en un parc de bombers voluntaris amb 125 anys d'historia en una ciutat de 20000habitants com Vilareal.
El model no es efectiu en aquests països?

Respecte a les isocrones, i aquí parlo per parcs que conec, la sortida és fa amb un màxim de 5 minuts. No és una sortida ràpida? A mi em semble que si.
Si s'introduiexen les distàncies fins la Val d'Aran em sembla que a la zona de Benavarri no s'arriba a cobrir i també hauriem de mirar cap a la Cerdanya desde la Seu queden 45 Km per cobrir i a cas no és dóna un servei efectiu? Ja no diguem cap a la zona alta dels Pallars.

Per últim dir que si els bombers voluntaris tenen un cost de campanya de 1200000 amb els professionals s'elevarà a 3,38 vegades més concretament a 4056000 on està l'estalvi en temps de crisi. Perquè quan hi hagi un foc de paller que s'hi quedarà?

Voslatres mateixos

Ivan Estevez (bomber parc de Tarragona) ha dit...

Ei bones a tothom,

em sembla que no anem bé. Hauríem de debatre tranquil·lament sense prejudicis exposan els problemes i les visions de cadascú i sobretot amb empatia.

Ramon estic molt d'acord amb la majoria de coses que has dit entre elles la de que és lleig fer comentaris anònims i no donar la cara com també ha dit l'Alfons.

Alfons enhorabona pel bloc, esta bé que hi hagi racons de debat i d'opinió sobre la DGPEIS que som tots.

Intentaré donar la meva opinió i encara que no fa tants anys que estic en el món de bombers com molts de vosaltres, he arribat a algunes conclusions/idees.

Començaré dient que jo he treballat com a forestal amb voluntaris i funcionaris i us puc ben dir que no he pogut arribar a cap conclusió. He estat molt bé amb voluntaris i molt bé amb funcionaris. Pero atenció també he estat molt malament amb els dos col·lectius. La suma es clarament positiva perque afortunadament pel món hi ha més bona gent que mala gent.

Dit això, i com em sembla que deia el Ramon més amunt, les oposicions estàn allí per tothom. Algún valent anònim per aquí dalt deia això "Els voluntaris reben compensacions economiques per sortides al cap de mesos a rao de 7,15 euros desde fa 4 anys, a 4,10 durant mes de 20 anys, els funcionaris cobreu entre 30 i 60 euros bruts la hora, segons la categoria, pero es clar, quan arriba la nit, vosaltres que feu la guardia, no us sembla que que el voluntari se,n vagi a casa amb la seva familia, que descansi, que demate que treballar, no, s,ha de quedar per fer la vostra feina, bé, es un punt de vista... ".
Sobre això varies coses.
La primera, que potser no es normal que els funcionaris cobrin entre 30-60 euros l'hora ? cosa que es mentida jo les cobro entre 17 i 25 em sembla. Pero tant se val, jo m'he currat una oposició i ningú m'ha nomenat a dit.

En segon lloc es completament normal que si un BV l'endemà ha de treballar marxi cap a casa, penso que la culpa és de la casa i em sembla que estem tots d'acord de que a la regió de lleida falten BF.

I en últim lloc, pero no per això menys important, la feina no és dels uns o dels altres i s'ha de fer, ho dic en referència a quant diu "que els voluntaris no us hem de fer la vostra feina".

Jo personalment, m'he avergonyit algunes vegades de comportaments de companys funcionaris com de companys voluntaris i crec que a tots us ha passat el mateix.

Penso que el gran problema que tenim a la casa entre funcionaris es l'acomodament d'alguns dels seus membres i la seva desidia, i no em refereixo a que algú la cagui, perque tots fallem i el primer jo sinó a les ganes de treballar. Pero per mi el problema el té el que mira cap a un altra banda i te la responsabilitat de fer treballar aquella persona i no ho fa, pero cobra per fer-ho.
Afortunadament són molt pocs i la gent està motivada en general.

Pel que fa als BV crec que per exemple:
No es pot tenir 25 BV en un parc i que 8 tirint del carro, 5 hi vagin de tant en tant i 12 no hi vagin mai.
També vull dir que si fos voluntari agafaria els diners que cobren, a tothom li agraden els diners. Dit això també crec que no hauríen d'estar remunerats potser així i nomès potser es faria una criva.

Per últim, el mètode d'admissió hauria de ser molt més transparent i no a dit, a desició única del cap de parc de BV per evitar favoritismes i clans.

Bé em sembla que he estat del tot sincer amb allò que penso.
Ah! per aquí dalt algún altre valent anònim es queixava dels funcionaris en general, jo personalment vaig a Tarragona a treballar podent treballar més aprop i volto per mitja catalunya gastant carburant fent cursos que evidentment no cobro, i no em queixo, és el que m'agrada i vull aprendre. Tant de bo no necessiti mai que algun funcionari li salvi el cul però després potser no pensaria igual i no generalitzaria.

Si algú vol contestarme que fiqui el nom que jo no em menjo a ningú que faig metro vint d'alçada !!
Pero sense faltar...

Salut companys

Ivan Estevez (bomber parc de Tarragona) ha dit...

Perdoneu hi ha referències que he fet al fil del post anterior (caram la campanya 2012 ).

Pero ho he publicat aquí també perque són post consecutius i de la mateixa temàtica.

Salut

Mazur ha dit...

Ivan, de tots els comentaris que he llegit per aquí, el teu es el mes sensat i el que crec reflexa mes fidelment la realitat.
Enhorabona!!!.

Així hauriem de parlar i pensar tots, inclós jo

Anònim ha dit...

mazur....tienes todos mis respetos tu si que eres voluntari...chapo

Anònim ha dit...

Quan es fan guardies extres voluntàries o guàrdies complementaries que son voluntaries o MD que es voluntaria.
S'ha de cobrar o ha de ser per la patilla?
Que en penseu els filosofos?

Apa menys hipocresia i més donar el callo que normalment els que més piulen menys suen.....

L'Elefant Vermell

Anònim ha dit...

Què és un bomber voluntari?

- QUÈ ÉS UN BOMBER VOLUNTARI?

Són bombers voluntaris les persones que, per la seva vocació benèficosocial, presten serveis d'una manera altruista dins l'estructura de qualsevol dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i salvaments a Catalunya. No tenen la consideració de funcionaris ni de personal laboral i es regeixen pel corresponent reglament. El reglament, actualment vigent, es va aprovar mitjançant el Decret 246/1996, de 4 de juny, modificat pel Decret 68/2000, de 8 de febrer.

Els bombers voluntaris de la Generalitat depenen de l'organització i de la supervisió del Departament d'Interior, sota el comandament superior del conseller, i tenen una estructura i una organització jerarquitzada.

La formació, el perfeccionament i la capacitació dels bombers voluntaris correspon a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya

Els membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat s'agrupen en les seccions següents:

Secció Activa: formada pels bombers voluntaris que actuen en el lloc del sinistre i fan serveis de prevenció i d'altres de no urgents.

Secció Especial: formada pels bombers voluntaris especialistes en diferents tecnologies que pels seus coneixements i experiència poden assessorar i/o participar de forma directa en els serveis.

Secció de Bombers Veterans: formada pels bombers voluntaris que, amb l'aportació de la seva experiència i coneixements, tenen la missió d'assessorar en totes les tasques pròpies dels bombers.

Secció d'Honor: constituïda per persones, col·lectius, agrupacions o institucions, nacionals o estrangeres, que han contribuït de manera rellevant en serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de la Generalitat.

Secció Juvenil: formada per joves que, en un futur, volen ser bombers voluntaris

- QUANTS BOMBERS VOLUNTARIS HI HA A CATALUNYA?
Actualment hi ha 77 parcs de bombers voluntaris, (73 parcs de bombers funcionaris). En el mes de juny de 2011, el nombre de bombers voluntaris era de 2.548 (2.580 bombers funcionaris).
Per tant el % de bombers voluntaris és del 49’6% del nombre total de bombers que hi ha a Catalunya.
Capitals de comarca com El Pont de Suert, Vielha, Les Borges Blanques o Puigcerdà tenen només bombers voluntaris. I ciutats turístiques importants com Sitges, Tossa de Mar o Cadaqués, només tenen bombers voluntaris. A la regió de Lleida, per exemple, els bombers voluntaris representen el 77% del nombre total.

- QUI POT SER BOMBER VOLUNTARI?
Qualsevol persona que hagi fet 18 anys. A més ha de tenir la residència dins el terme municipal del parc de bombers al qual l'aspirant vol que l'adscriguin, o bé tenir-la a una distància inferior a 15 quilòmetres de radi.

No patir cap deficiència psíquica ni física que li impedeixi executar les funcions pròpies de la Secció.

Després cal superar un reconeixement mèdic, unes proves d'aptitud física i una entrevista amb el cap del parc escollit.

Superades les proves, els aspirants són nomenats bombers voluntaris de la Secció Activa en pràctiques, i han de superar encara el curs bàsic de bombers.

Finalment, el Director General de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments (per delegació del conseller/a d'Interior) els nomena membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya, de la Secció Activa.

Des de que una persona li diu a un cap de parc que vol ser bomber voluntari poden passar fins a tres anys fins que té el nomenament de bomber voluntari. Normalment cada 12/18 mesos hi ha convocatòria de noves places (que van relacionades amb el nombre de baixes de cada parc).
En el moment que un cap de parc presenta una proposta per a un nou bomber voluntari, aquest rep el nom d’aspirant. Un aspirant no pot anar a cap servei urgent.

Anònim ha dit...

L’aspirant, després ha de superar el curs bàsic, que es fa durant els caps de setmana i duren pràcticament un any (per tant, el compromís és molt important), i després sh’ha de superar uns exàmens teòrics i físics. Quan ja ho té tot aprovat, el director general li dona el nomenament, però com això és un tràmit burocràtic, poden passar perfectament uns quants mesos més.

Amb el nomenament de bomber voluntari, ja es poden anar a tots els serveis que sigui requerit.

- ELS BOMBERS VOLUNTARIS COBREN?
Es rep 7’53€ per hora treballada en un servei urgent. Les hores que un bomber voluntari està en el parc “esperant” que passi alguna cosa, no es cobren, excepte quan son activats per un reten. A final de cada mes, es suma el còmput total d’hores i el bomber ho cobra, però generalment ho cobra amb una demora d’entre tres i sis mesos (de mitjana).
Està establert que un bomber voluntari no cobri més de 100 hores al mes, per tant, com a molt, podria arribar a 753€. Aquest supòsit pràcticament no es dona, ja que un bomber voluntari és difícil que generi tantes hores en un mes.
Per tant, si una persona vol ser bomber voluntari només pels diners, ho té força malament: pocs diners i cobrats amb molt de retard.

- ELS BOMBERS VOLUNTARIS TENEN ASSEGURANÇA?
Tenen el mateix tipus de cobertura, en cas d’invalidesa o mort, que els bombers funcionaris, però no existeix una mútua com els funcionaris i s'ha donat el cas d'anar accidentat al CAP després d'un incendi i que un bomber s’hagi de treure l'uniforme perquè ser atès com a ciutadà particular.
Si un bomber voluntari pren mal en un servei, no cobra res per part de la Generalitat, durant el temps que li duri la baixa. Per tant, si ha de deixar d’anar a la seva feina, no rebrà cap tipus d’indemnització.
Si un bomber voluntari té un accident anant al seu parc per un servei (o tornant cap a casa) no té la consideració d’accident de treball.

- ELS BOMBERS VOLUNTARIS FAN EL MATEIX QUE ELS BOMBERS FUNCIONARIS?
Si. Tenen la mateixa formació, equipament, material i vehicles. Estan igual de preparats que un bomber funcionari per anar a qualsevol servei. La única diferència és que uns son voluntaris i els altres funcionaris.

- EL BOMBERS VOLUNTARIS SON UN REFORÇ DELS FUNCIONARIS?
No. Els bombers voluntaris no fan tasques de reforç o auxiliar. Si en un servei on només hi ha bombers voluntaris, no sempre hi van també funcionaris, a o la inversa. Quan en un servei el primer parc de sortida, necessita reforç, els comandaments envien reforços, independentment si son voluntaris o funcionaris. Tothom s’ajuda a tothom, però els voluntaris no han d’estar un grau per sota dels funcionaris. En un servei però, el comandament sempre recaurà en un bomber funcionari, tal com està estipulat per llei.

- UN BOMBER VOLUNTARI ÉS AGENT DE L’AUTORITAT?
No. Només ho és un bomber funcionari.

Pink Alligator ha dit...

Aquí t'equivoques Anònim voluntari:

- ELS BOMBERS VOLUNTARIS FAN EL MATEIX QUE ELS BOMBERS FUNCIONARIS?
NO.
No tenen la mateixa formació,

però SI l'equipament, material i vehicles.

No estan igual de preparats que un bomber funcionari per anar a qualsevol servei. El "Curs Bàsic de Bomber" dels professionals dura el triple d'hores al de voluntaris.
La resta de formació ofertada per l'Escola, tot i ser voluntària i pseudolimitada a 40h anuals sols s'ofereix als Bombers professionals. (amb molt poques excepcions).

Una altra diferència és que uns son voluntaris i els altres funcionaris.
Els Professionals (també hi ha algun interí, molt pocs), paguen IRPF i Seguretat Social amb el que cobren de bombers. Els voluntaris com a compensació monetària no se us aplica cap retenció... però jo sóc de l'opinió que ho hauríeu de declarar a Hisenda... entre tots hem d'aixecar el país, els Voluntaris també.

Anònim ha dit...

Jo he sigut voluntari fins fa cosa d'un any. Sempre he defensat el dret a una assegurança digna però també he defensat el fet del VOLUNTARIAT, res de cobrar ni un duro! Jo ja tinc la meva feina i no vivia d'això. Que l' ASBOVOCA ho discuteixi a la següent reunió i veurem com queden els voluntaris de veritat, i així tornaré :)

Anònim ha dit...

Divendres, 18 de maig de 2012
El conseller Puig anuncia un nou reglament de Bombers Voluntaris

Es tracta d’una modificació del reglament actual i en la seva redacció, hi participaran conjuntament la Direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments i el cos de Bombers Voluntaris

El conseller també ha explicat que es farà una revisió de les necessitats formatives d’aquest col·lectiu


El conseller d’Interior, Felip Puig, ha anunciat avui que “el departament d’Interior elaborarà en els propers mesos un nou reglament de Bombers Voluntaris que comptarà amb les opinions i la participació dels membres d’aquest col·lectiu”.

A més a més, i tal i com ha explicat el conseller, el Departament ha assolit un compromís en la formació dels bombers voluntaris i “farem una revisió de les necessitats formatives d’aquest col·lectiu”.

Puig ha defensat el sistema de gestió de les emergències basat en un model dual (bombers professionals i bombers voluntaris), i ha dit que precisament això és “el què ens singularitza també com a país i és una mostra més d’aquest compromís cívic, social i solidari que en tants àmbits de la nostra organització social ha vingut donant èxit durant els darrers anys”. En aquest sentit, el titular d’Interior ha explicat que “tenim un cos de bombers voluntaris que complementa el cos de bombers professionals”.

Davant el malestar manifestat pels bombers voluntaris durant les tasques d’extinció de l’incendi de Rasquera, el conseller ha recordat “que l’activació dels bombers voluntaris depèn de la seva disponibilitat”, si bé ha assumit que hi havia “un cert malestar acumulat dels últims anys”. Puig ha explicat, però, que després de la reunió d’ahir del director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, amb representants dels bombers voluntaris, “s’han incorporat entre 20 i 25 bombers voluntaris de diferents parcs en les tasques d’extinció de l’incendi”.

Finalment, el conseller també ha recordat una vegada més que aquest estiu s’obriran tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya.

Aquestes mesures anunciades avui pel conseller són fruit dels compromisos que ja va adquirir el director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments en la reunió del consell de Bombers Voluntaris el passat dia 10 de maig.

A més dels anunciats avui, el director també es va comprometre a incloure representants dels bombers voluntaris en la redacció de la futura llei de bombers de Catalunya.

Anònim ha dit...

Total, ja tenim el que la majoria volem (formació, reconeixement...) i sobretot el que una minoria molt interessada vol (continuar tenint un sobresou per ell i els seus amics).
O es que tots podem fer de conductor de delta, echo o ambulància??
Siguem serios i ens respectaran, comencem per treure aquests espavilats i podrem anar amb la cara ben alta davant dels professionals i la població.
Crec que necessitem una mica d'autocrítica.
Salut i voluntariat!

Bomber voluntari RELL ha dit...

Alfons a la pregunta que formules com a titol,crec que aquets ultims 4 dies ,ja sa respos sola,crec que ens nesecita mes gent de lo que es pensaven alguns,si no fos aixi no s'agues aconseguit lo que amb aconseguit ,de moment de paraula pero si no es tranforma en fets,sempre i podrem tornar.

Anònim ha dit...

Deixeu-me fer una puntualització, el preu per hora que dieu d'un voluntari de 7'53 euros com que són "limpios de polvo y paja" equivalen a uns 10 euros per qualsevol humà que el seu sou i hores cotitzin a hisenda (amb un tipus d'entre 20 o 25%). Això és una altra cosa que cal tenir en compte, amb un mínim de 4 o 500euros/mes, es podent treure més de5000 euros/any que no cotitzen. Oido cocina.

Anònim ha dit...

Hola
jo recordo fulls de retenció d' irpf que ens donaven als voluntaris i aquests diners els tenies que declarar a la teva renda ara fa un parell d' anys que no faig de voluntari (senzillament ) per que això a canviat molt .Indiketa

Anònim ha dit...

Así apaga fuegos la primera potencia mundial: el 70% de los bomberos en EEUU son voluntarios.

En 2017 murieron 87 bomberos en activo, de los cuales 48 eran voluntarios. El 67% de los parques de bomberos está compuesto únicamente por voluntarios.

https://www.eldiario.es/internacional/apaga-fuegos-bomberos-EEUU-voluntarios_0_836417162.html

17/11/2018 - 20:06h