Aquest espai m'ha de permetre deixar constància d'alguns dels meus pensaments, criteris i vivències viscudes com a bomber. Espero que us agradi.
dilluns, 30 de setembre del 2024
Bombers i els canvis imprevistos
dilluns, 23 de setembre del 2024
especialització bomberil
I aquest era el dilema. Cada dia, pel que ens expliquen, les condicions són molt pitjors, però per l'altra cada any se'ns cremen menys hectàrees. I la resposta també ha de ser dual. I és la meva opinió, que no vol dir que sigui la més encertada, que tot i les males condicions hi ha alguna cosa que em grinyola. Aquest estiu hem viscut alguns episodis de pluja durant la campanya i malgrat aquesta "bona sort" el risc per Bombers sempre s'ha mantingut com extrem. Això que per una banda implica no baixar la guàrdia, per tant és bo, per l'altra obliga a tenir a tot el personal activat, sense la possibilitat de fer algun dia de festa. No passaria res si les catastròfiques previsions s'haguessin complert, però no, podríem dir que aquest estiu no hi ha hagut incendis forestals. Si parlem de nombre d'hectàrees la lectura podria ser aquesta.
Mireu-ho com vulgueu. Però segurament la suma de tots aquests factors fa que a Catalunya, a hores d'ara no parlem d'una Campanya catastròfica (i mira que cada guàrdia en deien que seria terrible). S'ha de remarcar, perquè és així, que cada dia hi ha un grapat de persones vetllant per a que en cas d'incendi tot rutlli. Especialment a l'estiu amb els incendis forestals, però també tot l'any per la resta de serveis.
Des del treball de les càmeres sentinella (que al minut tens la imatge de l'incendi a la Sala Central i a les territorials), passant per l'activació (excessiva o no) de moltíssims recursos, la monitorització de l'incendi, la seva simulació per veure cap on podria anar, la distribució dels recursos segons aquesta simulació, el Pla d'Actuació, els objectius tàctics... Hem passat de ser un grup de camions que s'auto distribuïen una mica al seu propi criteri, al punt en que un camió de bombers no s'ubica en un Punt d'Emplaçament si abans no ha estat planificat, avaluat i validat.
Som bons apagant incendis, no perquè siguem més hàbils portant una mànega sinó perquè es desenvolupa tot un operatiu que permet analitzar, estudiar, organitzar l'incendi i fer "nostra" la muntanya. Això unit a tota la tecnologia que tenim disponible fins ens permet conèixer quanta població es pot veure afectada en una de les àrees de confinament o si tindrem o no cobertura mòbil o les emissores de la xarxa Rescat.
dilluns, 16 de setembre del 2024
Ni tot és el 30 ni tot la sequera
Els incendis de la darrera setmana ens han agafat a les acaballes de la Campanya d'estiu. Possiblement alguns parcs ja no tinguessin forestalillos, altres (els que no havien anat als anteriors incendis) havien restat amb totes les hores per fer, així que fins l'últim dia restaran a peu del canó. Pillaran aquesta cua reafegida de campanya i que durarà fins que no entri el fred sever de principis de novembre. Després? Ja veurem, segurament la sequera ens guardi sorpreses que ningú coneix. I això ens fa reflexionar un cop més.
Aquest és un petit històric (*), de quan no hi havia tanta sequera ni feia tanta calor:
Bages-Berguedà, 1994- 46.000 ha
Solsonès, 1998- 27.000 ha
Garraf, 1982- 11.000 ha
La Jonquera i Portbou, 2012- 13.000 ha
Gualba, 1994- 11.000 haTorre de l'Espanyol, 2019- 5.000 ha
Baldomar, 2022- 2.700 ha
Pont de Vilomara, 2022- 1.750 ha
Òdena, 2015- 1.300 ha
(*) Aquí hi manquen alguns incendis, que van de l'ordre de 2.000 a 20.000ha, de la dècada dels 80.
Fins avui els incendis de 2024 que han cremat més superfície só n els següents:
31/7 Ciutadilla (REL) 259 ha
12/9 Cabacés (RET) 108 ha
09/08 Vilanova de Meià (REL) 69.6ha
10/8 Baldomar (REL) 27 ha
28/7 La Figuera (RET) 17.5 ha
12/9 Porrera (RET) 14,2 ha
14/9 Agullana (REG) 14 ha
26/7 Bellprat (REMS) 13 ha
Com podem comprovar els incendis d'aquest estiu han estat totalment controlables. Si no ho haguessin estat ara parlaríem de milers d'hectàrees cremades Les xifres no enganyen i la comparativa és molt clara. La diferència entre la superfície afectada el darrer estiu de respecte la llista històrica és abismal. Per tant cal reflexionar. Per una banda que totes les xifres anteriors de temperatura, humitats, (30-30-30) han quedat totalment desfasades, principalment perquè la sequera (especialment l'acumulada) s'està posicionant com la principal causa o factor que els incendis tinguin comportaments extrems. Però per l'altra, tenim que tot i aquest canvi en la causalitat que provoca els grans incendis, aquests no arriben a desenvolupar-se com a tals. O llegit d'una altra manera. Hi ha alguna cosa que si fem bé, perquè tot i aquestes males condicions i prediccions, el nombre d'hectàrees es manté relativament controlat.
Amb això no vull dir res més que tot allò après potser conté errors. Els Bombers som la suma de molts errors i molts encerts i que dia rere dia cal desaprendre per tornar a aprendre. Però que els Bombers apaguem els incendis i cada cop ho fem millor, és una evidència totalment palpable.
dilluns, 9 de setembre del 2024
Bombers el pollastre sense cap
Doncs això, setembre i una setmana més sense rumb ni sentit en les grans solucions que han de millorar el dia a dia del Cos de Bombers.
dilluns, 2 de setembre del 2024
Apunts del pla de carrera
Les properes setmanes seran plenes de dubtes i incerteses cap al nostre futur a mitjà termini. S'acosten setmanes clau per tal d'acabar de polir el que podria ser el Pla de Carrera de Bombers. No seré jo qui digui si és bo o dolent. El futur ja se n'encarregarà de dir si és bo, si ho hagués pogut ser, o quina llàstima que no s'aprovés. El que si que està clar, és que la casa té una sèrie de plans que vol tirar endavant sigui com sigui. El que ningú li acceptaria és que els pobrebombers acabessin fent més hores sense cap compensació econòmica. Possiblement, encara que hi fos tampoc s'acceptaria. Si una cosa apreciem els bombers, i cada cop més gent de la nostra societat, és que es treballa el just, perquè la resta del nostre temps cal gaudir-la.
És per això que la casa (amb millor o pitjor criteri) pretén reduir el nombre de guàrdies (1 ò 2 no us penseu que s'ha tornat boja) per tal d'aprofitar al seu favor aquestes 24//48h de cada bomber. Per una banda dir que farem més formació (8h, ja veus) i la resta d'hores a fer jornades pràctiques, simulacres i "jocs florals" varis, que de cara a la galeria li aniran molt bé al polític de torn per justificar els bombers fem moltes activitats.
Fins ara venim d'arrossegar molts anys de penúria en nombre de bombers. Aquesta mancança ha comportat que gairebé la meitat de bombers realitzin un poral d'hores extres. Bàsicament per a cobrir els mínims dels torns. Això ha provocat que sovint no es féssin retens a la majoria de poblacions del nostre entorn. Les festes majors s'han omplert de policia i sanitaris mentre que els bombers hi estem absents a gairebé tots els esdeveniments. El pla de carrera, pel que diuen els "comercials de la casa" permetrà això i molt més. Permeteu-me que en dubti. Si els bombers que s'hi adscriguin han de comptabilitzar jornades de 6-8h per anar a un castell de focs, un correfoc o ser presents en un concert, no quadren els números. No es comptaran 8h per una sessió de 2h. Per una Formula 1? i un Moto GP? potser si. Així que els pocs privilegiats que hi anaven i a més cobraven una pasta per anar-hi, en un futur pla de carrera serà part de la seva feina habitual com a "habilitat" del parc al qual estan adscrits.
Però no us flipeu. Res del que es va dir inicialment està escrit encara. De tot el que es va parlar abans de la pandèmia (i estic parlant de 2019) sobre els parcs de bombers generalistes i també de possibles "semi o pseudo" especialitats d'alguns parcs amb equipament concret per a realitzar maniobres específiques... res de res. Algú sap el que és l'EAMI? El pla de carrera tampoc. I mira que van especular en incorporar-lo. Però finalment ni això.
També s'inventen noves denominacions de parcs. Els d'especialitat parcial i bàsica. La parcial correspon als parcs que fins ara tenien FRQ (furgó de risc químic), abandonats des de 1993 i als nous parcs de GROS territorial, que s'ompliran de puntals i carpes, i que acabaran sent la titella de tothom, anant a tots els incendis d'indústria i als forestals de mínima envergadura. La bàsica la gaudiran aquells que tindran la "sort" de tenir una barca fluvial o marítima i fer rescats. Amb lo sapastres que som conduint camions de bombers, que els bolquem cada dos per tres, ara ens donaran una barca amb un motor foraborda, que riu-te'n dels narcos (és ironia).
Se'm fa difícil de parlar del que el nou pla reserva als qui fan (fem) suport. Primer perquè hi estic directament implicat i m'és molt difícil ser neutral. Però també perquè entenc que tots els suports son diferents. Molt diferents. No és equiparable un suport GRAF que monitoritza incendis forestals i que té una presencialitat a l'estiu i en èpoques de risc, que el GREC a qui només truquen quan algú veu una esquera en una casa, quan ja ha caigut o en un incendi d'indústria quan ja crema a l'ample. Com tampoc han de ser les mateixes condicions les d'un ROMEO, d'un HOTEL, un GROS o un GRIT. La responsabilitat que té cadascun és molt diferent a l'hora de permetre's una errada. Per molt que es digui suport, quan algú s'equivoca o fa malament un càlcul té conseqüències. I no és el mateix el "recurs preventiu" a nivell de Riscos Laborals que exerceix un ROMEO que el que farà un GROS, la distribució del menjar o decidir si el CCB anirà a 1km de l'inici de l'incendi o a 2. Ja ni et dic que passaria si un HOTEL s'equivoca en el control aeri o un GRIT no intueix que hi pot haver un producte químic a l'ambient o que una cisterna de gas acaba explotant (per molt que abans hagi tingut un accident de transit).