dilluns, 12 d’agost del 2024

Bombers també existim

Ara fa gairebé quatre anys que van fer una entrevista al llavors nou conseller d'interior. Als pocs dies hi va haver una trobada entre sindicats i el nou conseller. En aquell moment la situació entre la DGPEIS, els sindicats i els bombers no era precisament la millor. Veníem de la demanda de personal i vehicles i el cos no estava ni de lluny en el seu millor moment. A la sala de reunions del conseller en una part de la presentació vaig insistir en que Interior no era només Mossos d'Esquadra. Bombers també existim. En aquella entrevista només li havien preguntat per la policia de Catalunya. La resposta també era sobre la policia. En tot cas, un conseller d'interior ha de parlar de tot el seu departament. Més si és un primer contacte amb el periodista o mitjà que sigui. Segurament veníem d'algun fet relacionat amb la seguretat ciutadana derivada o no de la situació política que tenim des de fa alguns anys.
Avui, cal seguir insistint en què Interior és, a més dels Mossos, els Bombers i també els Agents Rurals. Cal seguir recordant-ho a tothom. Més quan al quadre de nous consellers que ha sortit al TN de la "nostra" tele pública hi escriuen "departament d'interior i seguretat".
Pel que sembla, a la que serà nova consellera se li demana, a nivell polític i social, un control exhaustiu dels Mossos. Ho desconec. Però cal recordar a tothom, periodistes i polítics que Bombers i Agents Rurals, Protecció Civil i el CECAT també estem al departament d'interior. Només cal pujar a l'ascensor de la conselleria per sortir a l'últim pis. Baixar pis a pis per les escales t'ensenya quants departaments i organismes hi ha depenent d'interior. Evidentment no hi ha els despatxos de cap bomber ni mosso però si els dels seus Directors. Aquí és on es remenen les cireres polítiques però no les operacionals ni de manteniment. Això és a un altre lloc. De la mateixa manera que els "centre" de Mossos és a Sabadell, el de Bombers és a Cerdanyola-Bellaterra i el dels Agents Rurals a Torreferrussa/Santa Perpètua de Mogoda.
Per tant ens tocarà començar des de zero. Haurem d'explicar a periodistes, consellers i secretaris de departament que Bombers també existeix. Que una part de Recursos Humans gestiona Bombers, que una part de l'estructura de telecomunicacions gestiona Bombers, que l'àrea de riscos laborals també dedica alguns (ha de seguir millorant) recursos a Bombers, que una part del pressupost d'interior també es dedica a Bombers i també caldrà anar a visitar a la conselleria d'economia per a que reservin una part del pressupost d'interior per a Bombers.
Els propers dies sabrem qui substitueix a qui. Ens canviaran al director general, que aprofitarà per a jubilar-se, al director de serveis i a tants altres que tinguin influència política dins la conselleria. És igual si ho han fet bé o malament, cal canviar-los per gent de la confiança del polítics. No compta l'opinió dels de sota, que som els que exercim la nostra professió dins l'organigrama operatiu. Ara tocarà a la cúpula de bombers treballar per a que allò que han fet fins ara també sigui vàlid per als nous polítics del departament d'interior. Primer convèncer-los de que cal seguir millorant i invertint en equipaments i tecnologia. Després que cal seguir augmentant el nombre de bombers i bomberes. I finalment caldrà convèncer-los que no qualsevol pot fer de bomber/a, que no tot s'hi val a l'hora d'agafar una mànega d'aigua, un camió o 4x4 de color groc (que no vermell) i que les oposicions que s'han fet des dels 80, cal seguir fent-les en condicions similars.
Les properes setmanes i mesos seran clau per saber cap a on va el Cos de Bombers. I potser, depèn de les promeses electorals prèvies, comença una guerra interna entre professionals, voluntaris, ADF, protecció civil i qualsevol altra que cregui que per agafar una manguera pot fer-se dir "bomber".

1 comentari:

Josep ha dit...

Bona reflexió!! Per a mi també és un dels punts mes importants ara mateix: aclarir i modelar quin model d'emergències volem. i això implica definir qui fa que i com ho fa!