dilluns, 5 d’agost del 2024

qui mou la màquina del Cos de Bombers

Després d'uns inicis tranquils, la Campanya Forestal no ens està defraudant. Terres de l'Ebre i la Plana de Lleida han complert les previsions i ens han donat marxa suficient com per a dir que s'han complert les previsions pessimistes. La sequera dels últims anys ha condicionat previsions i planificacions. I finalment, a finals de juliol han sortit els incendis que tots els estudis sobre l'estat del sòl i vegetació donaven gairebé per segurs. El que us deia fa un parell de post enrere, a Can Bombers es fan bones previsions de risc.  Una mica seguint el fil de la setmana passada, tenim gent molt bona que sap allò específic, que molt poca gent pot fer.
A més, curiosament, els serveis tecnològics també han sofert un petit increment. És estrany, a excepció dels serveis a les piscines no hi ha una temporalitat específica. Les piscines són una qüestió d'estiu. Siguin municipals o de comunitats, quan comença personal nou o els substituts de vacances, és més fàcil que hi hagi errors en la manipulació de garrafes dels diferents productes químics (lleixiu i una mica de salfumant), res que no tinguem per casa. Però que mal utilitzat provoquen gasos no gaire saludables. Igual que a les llars, no s'han de barrejar productes de neteja, doncs donen reaccions indesitjables. Indesitjables perquè la química és quadriculada. No hi ha productes inventats ni per generació espontània. Són situacions, que els que hi entenen, tenen del tot controlables.
Tornant al tema. Aquest estiu hem tingut incendis i barreges en indústries químiques. Altres anys ho hem tingut a l'hivern (IQOXE) o en altres moments de l'any. Però ens ha tocat en ple juliol. I tot i que la Campanya Forestal ho eclipsa tot, la pausa temporal entre incendis forestals ha permès donar la resposta adient a la resta de serveis. Sigui l'autocar encastat al capdamunt d'un túnel o la indústria de Polinyà.
Sigui com sigui. Sembla com si tot acabés funcionant. Malgrat aquesta falta aparença, tenim camions que setmana rere setmana segueixen espatllant-se. Parcs amb escarabats, ratonins, rates i fauna varia. Aires condicionats espatllats i sistemes d'aigua calenta que fallen estiu rere estiu. I els camions nous aturats a l'espera que algú acabi la posada a punt abans del lliurament als parcs. Malgrat algunes males condicions de la infraestructura, equips que caduquen (i no tenen substitut) o segueixen atrotinats de poc manteniment ni revisió. Aquí estem els pobrebombers per a fer funcionar aquesta màquina que es diu Cos de Bombers.