dilluns, 13 de febrer del 2023

Dels calçots als incendis de les bateries

Avui començo parlant de calçots (de fet n'és temps i cal menjar-ne). Els serveis són com una calçotada. Cal tenir-ho tot preparat, sense res a la improvisació. Algú ha de portar la veu cantant. Es planifica la data, qui pot venir i què es compra. Si hi ha algú intolerant al gluten, un vegetarià o hi ha nens que han de menjar una mica diferent. Com un torn on cal planificar la guàrdia (ara amb el nou programari), saber dels recursos disponibles i a l'hora de sortir a un servei saber a qui li toca i amb qui pots comptar per a cada acció. En una calçotada no farem fer foc al qui no en sap. En un servei tampoc pots posar a tothom a qualsevol lloc, tothom té habilitats diferents. Tampoc és qüestió d'obrir ara un meló que ens portaria molt temps a discutir, divagar i que fins i tot podríem fer treure els colors a més d'un. Finalment algú renta els plats, les mànegues i posa en ordre el camió.

I com que de calçotades en parla molta gent, això em porta a parlar de patinets i altres màquines infernals amb bateries diverses. (Oju quin tomb que us he fet donar per arribar aquí).Si, avui parlarem de patinets, bateries i incendis. Atenció, tot el que us explico avui és collita pròpia. D.O d'Unpobrebomber, qui ningú ho agafi com a informació de la casa ni cap mena de fuita d'informació confidencial (aquesta me la reservo).

Per començar, us recordaré el que us expliquen cada cop que us canvieu el telèfon mòbil. Que l'heu de mantenir carregat entre el 20% i el 80%. Que els extrems són dolents. Tant dolent és arribar a esgotar la bateria com tenir-la sempre carregant. Evidentment encara és pitjor tenir-la tota la nit endollada. Per tant, avui que els mòbils es carreguen en poc més d'una hora, és inútil tenir-lo tota la nit endollat a la tauleta de nit. Tot i això, com podeu comprovar, ben pocs coneixem a algú que hagi vist un mòbil explotant (o encenent-se). També hi ha la possibilitat que s'encengués quan estem fora de casa, però avui dia, sembla impossible sortir de casa sense el mòbil. Tanmateix, tots hem tingut mòbils que en un moment o altre han tingut la pantalla super-calenta. Possiblement sigui el resultat d'haver-nos caigut al terra un grapat de vegades. Per tant podem començar a relacionar el deteriorament del mòbil (i la bateria) amb el fet de caure a terra.

Si feu memòria, també hi va haver la "moda" de dir que hi havia ordinadors portàtils que mentre es carregaven acabaven encenent-se o explotant. Crec que hi havia alguna marca assenyalada. Segur que hi havia algun que altre cas. Però actualment ningú es planteja si el seu ordinador li explotarà o no. Tampoc és habitual que ens caigui l'ordinador al terra. Fet diferencial respecte als mòbils i sobretot als patinets.

I dels patinets cal fer algunes puntualitzacions. He buscat preus de bateries bones d'eina de bricolatge. Una bateria de marca, bona i amb amperatge costa pel cap baix 250€ i n'hi ha que costen el doble. Quan costa un patinet? N'hi ha per menys de 100€, quina porqueria de bateria portarà? Ni durarà, ni estarà ben protegida i el que és més important. Les bateries de patinet estan molt però molt compactades per a que no ocupin espai, ja que es situen a sota la base o a la tija del manillar. O sigui, que estan minimitzades a més no poder. Resultat? que són bateries molt dèbils i susceptibles a que davant qualsevol vibració i/o cop es malmetin. I quants de vosaltres deixeu el patinet carregant-se mentre esteu treballant, mirant la tele o simplement queda tot el dia endollat a qualsevol habitació  de casa? I una altra cosa. Quants heu canviat les rodes del patinet per unes de més rígides, que no es punxen o que duren més? Tot això repercuteix en les vibracions que pateixen. No només pujant i baixant de les voreres, circulant pels llambordes o els panots rugosos de les voreres. Doncs ara imagina si la roda és més rígida i no absorbeix part de les vibracions. Doncs això, que a priori els patinets son elements molt més susceptibles de patir situacions adverses al bon estat de la bateria. I tornem al que us deia un parell de paràgraf abans, quanta gent deixa la bateria al 80% de càrrega?

I coneixent l'explicació sota el meu punt de vista, quants cop heu anat a apagar incendis on hi havia alguna regleta amb aparells endollats? En incendis produïts a menjadors o a habitacions, sovint trobem regletes algun mòbil, o aparell d'alt consum d'energia, etc que se suposa és la causa inicial. Escalfen la regleta, la fonen i es produeix el cort-circuit, o potser és el mòbil que s'ha sobreescalfat i ha desencadenat el desastre posterior. Jo no he passat d'aquí. De fet, però, mai he sabut quin era l'element causant, però que la regleta era plena, segur. Però mai hi he vist un ordinador. Mòbils si. També he anat a patinets cremant (o que han cremat) estiguin endollats o no. Així que mòbils i patinets son elements "yuyu" en un habitatge.

Jo ja no em posaré en si s'han de prohibir al transport públic o no. En principi un autobús el pots aturar i fer baixar la gent. En un tren o un metro és més complicat, cal tenir en consideració tota la incidència que produeix tenir un tren immobilitzat en mig d'una via. I un avió? O un vaixell? Doncs parlant de vaixells. Sabeu quants vaixells amb cotxes s'han cremat l'últim any? La realitat és que en el període de 2017 al 2021 els incendis en vaixells ha passat de representar del 13% al 18%. Una dada de 2021, al món van cremar 120 vaixells logístics, majoritàriament de transport de vehicles elèctrics. Que els cotxes o les bateries en varen ser la causa? No sé, que varen dificultar l'extinció? Segur.

Perquè un incendi d'una bateria no és un incendi normal. No és un combustible + aire (oxidant) + energia. Una bateria és un incendi químic i elèctric. Per tant per molt que li treguis l'oxigen o li tiris aigua no s'apaga, possiblement encara l'atiïs més. Així que sovint les solucions que cal donar passen per submergir-los en aigua (tipus piscina per a vehicles) o una manta que el cobreixi evitant la propagació de les flames a la resta de mercaderies.
Model de manta per la llar

Quants de vosaltres (i també als parcs) disposem de mantes de sufocació per a tapar vehicles, patinets o un simple mòbil? De fet, les mantes de sufocació també son elements que podem aconseguir fàcilment per internet. Igual que un detector de fum. Son fàcils d'utilitzar, econòmics i sobretot, funcionen molt bé i son elements molt pràctics i que ens produeixen molt benefici. Doncs ja sabeu. Compte amb les bateries del mòbil i del patinet. I a poder ser, poseu-vos una manta i un detector de fum a casa. Paraula d'Unpobrebomber.