dilluns, 4 de febrer del 2019

20 anys de GRAF

La setmana passada va fer 20 anys de la creació del GRAF. Cal felicitar-nos per tot el que s'ha fet i s'ha aconseguit. Segurament algú es sorprendrà que jo i més en aquest bloc avui feliciti els seus creadors i encara més que ho faci en forma col·lectiva: "Ens hem de felicitar".

Però tot i les mil i una històries i anècdotes que molts puguem tenir en moments concrets de la nostra vida bomberil, el que és INQÜESTIONABLE és la millora i l'evolució en tot el que envolta els incendis forestals en aquests vint anys. I això si que ens ha fet molt bé a tots.

La voluntat, la perseverança i sobre tot les ganes d'aprendre d'aquells joves nous tècnics i després de tot aquest temps ha donat els seus fruits. Avui, si d'una cosa podem estar orgullosos els Bombers de la Generalitat és del coneixement que tenim en aquest àmbit. I és una llàstima que la resta d'especialitats no seguissin l'exemple de l'esforç, treball i perseverància, però ha anat així. Els líders neixen i de vegades se'n surten amb la seva. Evidentment cal tenir la sort de cara, disposar de recursos i sobretot treure'n profit i aprofitar l'oportunitat.
Ningú dirà que el camí ha estat fàcil, ans al contrari. Com he dit abans molts podem explicar moments de tibantor a les feixes, a les vessants i fins i tot en alguns torns més que altres. Però és innegable que tots n'hem hagut d'aprendre. Hem après a conviure amb la ciència (i mira que hi ha gent que la té travessada) i poc a poc els pobrebombers han anat aprenent conceptes, detalls de qualitat que faciliten la nostra feina al bosc, també hem començat a entendre perquè "no hi ha conills encesos corrent arreu", ni "el tio de la moto amb el metxero"... Hem entès que el foc és una cosa dinàmica, plena de conceptes físics (molta gent no entén de dinàmica de fluids ni de transferència de calor però això és el foc) i per tant la ciència és qui ens explica perquè passen certes coses i poc a poc hem après sobre generacions d'incendis. Particularment em sorprèn com la 6a generació d'incendis em fa al·lucinar i em venen al cap tot de conceptes que tenia mig oblidats en algun racó del meu cervell.

Malauradament l'experiència s'assoleix a base de prova-error i hem de recordar alguns dels accidents i incidents que tots hem tingut ben presents tot aquest temps. Parlo evidentment d'Horta de Sant Joan, però també de tots aquells moments crítics en que bombers i bombers de les unitats GRAF s'han trobat amb problemes. Abans del naixement del GRAF et podien posar per sobre la vessant d'un front de foc i, tot i no tenir-ho clar, hi anaves. Avui difícilment fem aquests errors. Per això dic que n'hem après molt i principalment hem guanyat en seguretat. Malauradament no tots ho podem explicar.

Però hem de viure la realitat, saber on estem i saber tot el camí que ens queda per recórrer. Avui el Cos de Bombers de la Generalitat està fotut, molt fotut. Amb poc personal, amb prou feines podem anar a un incendi forestal sense deixar les ciutats i els ciutadans amb un mínim operatiu per si hi ha la resta de serveis que també fem a Can Bombers (incendis d'habitatge, accidents de trànsit, obertures de pis pel tele-assistència...) i que sovint el fet de tenir un GRAF tant potent (i és que ha de ser potent) ha fet oblidar en alguns moments a la direcció de la casa (aquella que fins fa no massa jo anomenava cúria bomberil) que som quelcom més que bombers forestals.
Avui els problemes de Bombers no son els incendis de 6a generació (ho són, però tenim la gent qualificada al capdavant) sinó que ho són la resta de serveis, la seguretat del bomber a l'incendi d'habitatge, els equips de protecció, les ampolles d'aire, els camions que en quatre dies faran figa, els cascs (amb més de 15 anys), els equips d'excarceració... i a més tenim una necessitat imperiosa de millorar totes les nostres tàctiques i tècniques d'extinció i d'enfrontament als serveis.
Avui, en ple segle XXI (2019, no 2001) encara no hem optimitzat els equips de recerca (i molt menys com fer-ho), ni els de Risc Químic (quin desastre, ens varem creure el fum venut), ni tampoc hem sabut portar als parcs de forma suficient el llegat dels concursos d'excarceració. I el que és més greu, no fem prevenció, no en sabem fer i possiblement ens costarà molt tornar-ne a fer (si és que mai n'hem fet de forma seriosa). No fem inspeccions de mitjans de protecció ni d'extinció als centres de confluència pública, no som capaços de fer retens als focs d'artifici ni d'espectacles públics, no som capaços de tenir uns mapes amb els hidrants que funcionen i els que no, ni tenim desenvolupat un sistema de mapes urbans per guiar-nos cap als incendis, ni molt menys tenim localitzats (en aquests mapes) els llocs on situar vehicles, rutes, etc....
Portem 20 anys amb el GRAF, ens hem de felicitar per tota la feina i millora que s'ha aconseguit amb l'esforç d'un grapat de "cientificos locos" (us ho dic amb molt carinyo), però portem 20 anys de retard amb moltes de les disciplines que també formen part del Cos de Bombers.

3 comentaris:

Jaume Costa ha dit...

Bon blog sobre Graf, Felicitats Alfons!!!

eloy ha dit...

Bona reflexio. Molt encertada i aspirem a millorar

Unknown ha dit...

Bon article Alfons, felicitats.