Fa molts mesos que em demanen un post sobre prevenció... finalment em decideixo a fer-lo ja que a més coincideix en que hi ha diversos articles als diaris parlant d'investigació d'incendis i anàlisis estadístics sobre els risc d'incendis d'habitatge.
La prevenció és preveure per on et vindran els problemes, i donar solucions abans que passin. Això a nivell de bombers vol dir determinar estadísticament on hi ha els incendis i de quin tipus. Determinar quines causes son les que donen incendis més grans o més freqüents. Però també ho és la modificació de normativa i l'establiment d'inspeccions per tal de modificar les dinàmiques causals. També ho és el planificació a nivell operatiu de totes aquelles actuacions més comuns. Així que amb aquesta premissa tant complexa intentaré exposar-vos la meva tesis.
Urbanització tipus, de l'entorn metropolità |
Per una banda tenim el tema forestal, l'estrella de la casa. A can bombers som especialistes i referents, podríem dir mundials, en Incendi forestal. Aquí no només tenim la UTE GRAF com a estudi del comportament dels incendis (quan els tenim) sinó que també s'estudien els llocs més sensibles de la geografia catalana, i s'analitzen les diferents variables i com poder afrontar un incendi en aquesta àrea.
El CILMA, amb el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya, presenta dos vídeos informatius: l’un, sobre la normativa de prevenció d’incendis en nuclis de població, urbanitzacions, instal·lacions i edificacions aïllades, i l’altre, sobre consells dirigits a la ciutadania per autoprotegir-se en cas d’incendi forestal.
Així que poc a poc es podrien fer fitxes d'incendi per aquestes zones i en el moment de produir-se conèixer tot l'esdeveniment sense haver de fer l'estudi de comportament en aquell moment. Una altra conseqüència és la de buscar com modificar el comportament de l'incendi, i així aplicar plans de cremes, de neteja de boscos, de creació d'àries de baixa densitat arbrada, punts d'aigua, zones de seguretat, espais per a vehicles... i tot un grapat de mesures que previstes amb temps poden millorar la extensió i gravetat de l'incendi fent-lo menys danyí (entenent danyí com que el foc arrasa, no en el sentit que tot incendi és dolent).
Si anem a l'incendi industrial, aquí ja hi ha una normativa que ens regula com s'ha de construir i com s'ha de protegir. Aquí tenim la referència del Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials -RSCIEI- (Reial decret 2267/2004). Aplicable des d'aquella data aproximadament. Aquí ens dona les característiques a cumplir pels sectors d'incendi, quines mesures de protecció passiva (parets, materials, portes...) i les actives (detecció, alarma, ruixadors, BIEs, hidrants...). En aquest sentit estem lligats de mans i peus. El que no tinc tant clar és qui fa cumplir aquesta llei i quines mesures de seguiment s'estableixen des del moment en que les llicències ambientals (que tota activitat empresarial havia de cumpleir) es desvinculen de la part de control d'incendis. Aquesta llei i l'anterior han provocat un canvi important en la seguretat de les empreses, ja que fins al 2001 no hi havia cap normativa a excepció de la obligatorietat de cumplir amb els mínims molt mínims del Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis, aprovat pel Reial decret 1942/1993 i l'anterior, el Decret 241/94 de Condicionants urbanístics i de protecció contra incendis en els edificis complementaris de la NBE-CPI-91. D'aquest últim molts ajuntaments haurien de reflexionar i autofer-se complir, ja que molts carrers estrets o amb dificultat d'accés als vehicles d'emergència l'incompleixen.
I ara arribem a la mare dels ous! Els incendis d'habitatge. La normativa de protecció d'incendis d'habitatge és molt clara i alhora complexa. DB SI Seguretat en cas d'incendi RD 314/2006 (BOE 28/03/2006) modificat pel RD 1371/2007 (BOE 23/10/2007).
Com podeu veure a l'article de El Periodico de fa pocs dies, la Policia de las Llamas és del Cos de Mossos d'Esquadra.
Per començar Bombers no tenim competència de seguiment, inspecció, investigació ni sanció en l'incompliment de la normativa d'incendis (La Llei 3/2010 si que en parla, però que realment es desplegui tot el que hi diu...). Així que hem d'esperar a que els ajuntament i les Entitats de Control demanin el seu compliment. Per altra banda sembla impossible pensar que en ple sXXI els bombers no tinguem un àrea d'investigació (oficial) d'incendis. Sembla però que poc a poc es va creant una mena de grup d'investigació, que ja ha realitzat formació bàsica en estudi de l'origen dels incendis. Però tal com funciones les coses en aquesta casa, va per llarg i dependrà del tècnic encarregat de "turno" que això tiri endavant. Ni pressupost ni departament específic.
Torneu al titular del primer retall de diari que us presento... Gràcia i Ciutat Vella son els barris amb més risc d'incendi. I a Lleida, Tarrgona, Reus Granollers, Sabadell, Girona? Quin son els barris amb més problemàtica? Qui s'encarrega de fer aquesta estadística? Simplement el nostre sistema de dades no permet cap mena d'estadística més enllà del nombre i tipus de servei per població.
i a partir d'aquí què es fa? Algú supervisa que els carrers siguin prou amples i lliures d'obstacles? Algú controla que tot el mobiliari urbà no dificulti el pas dels vehicles de bombers? Algú supervisa que els cablejats aeris no impedeixin l'emplaçament de l'autoescala de bombers? Podeu fer totes aquestes i moltes més preguntes, segur que cap d'elles té una resposta clara. Així que quan aneu a comprar o llogar un habitatge penseu en si pel vostre carrer i passen els camions de bombers, si la façana és practicable per una autoescala o si simplement hi ha hidrants al vostre carrer... El problema és que per sort els pobrebombers ens esforcem en arribar a tt arreu i pràcticament mai passa res. I quan passa és culpa de la pobresa energètica. Però si tot estigués com diu la llei, la majoria de les coses no passarien. La resta és qüestió de realitzar campanyes d'informació i formació a la població..., però això a Can Bombers tampoc té un pressupost digne. I menys si els del Protecció Civil ens prenen les competències.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada