dilluns, 29 de juny del 2015

La clau de Sant Pere

Aquests dies hem vist publicada una carta dels tècnics associats a la ATPB (Asociación Profesional de Técnicos de Bomberos) (notícia El País ). Per una banda sorprèn que el col·lectiu de tècnics de Can bombers faci una declaració pública, ja que portem més de 3 anys patint una sèrie d'accions de la casa amb el, a priori, vist-i-plau dels tècnics de la casa.

Puc entendre que algun d'ells pugui tenir la por que la seva plaça pugui ser ocupada per algú altre... però si ho fan a una bona majoria acabarien tenint a tot el col·lectiu de tècnics empipat i per tant estarien perdent un "aliat" que presumiblement han tingut fins ara.
 Però se'm fa difícil creure que aquesta carta estigui avalada per tanta gent (tant de bo m'equivoqui), perquè les accions i sobretot les actituds de molts d'ells no em donen la confiança suficient com per pensar que actuen pensant en el col·lectiu bomberil quan fins ara sempre han seguit totes les ordres i mai ens han donat explicacions sobre si A o si B. Els bombers ens hem empassat moltes coses perquè el tècnic així ho "mana", anar a cobrir parcs a una distància considerable, anar a cobrir per unes poques hores, a mitja guàrdia, de cara a la nit o un grapat de combinacions de tot això. També hem anat al parc a fer hores extres (perquè feia falta personal, hi havia un servei important, etc) i ens han fet plegar (tot i dir-nos que hi havia una previsió d'hores -mitja guàrdia, sencera, etc) perquè per que sembla ara el servei ja no et necessita. Doncs molts de nosaltres estem fent coses durant el dia, ni que sigui anar a buscar la canalla al cole, o tenir als fills més menuts, o portar-los amunt i avall, un curs d'anglès, el gimnàs, la bici... i ho deixem perquè ens diuen que fa falta gent... i ells, els tècnics poques explicacions et donen, si t'he critat per 5h però amb 2 ja fem i cap a casa.
També podem afegir algunes gestions dels recursos en serveis poc generoses, a nivell de recursos, del personal, del rendiment que se'ns demana, de l'anar d'un servei a un altre quan hi ha parcs que porten menys cúmul de sortides o d'esforç acumulat... fan que els bombers de baix de tot de la piràmide, de vegades, vegem als tècnics amb un cert recel.
De fet, nosaltres fem la feina bruta, mai millor dit, i hem de complir tot un grapat de regles i normes del joc, i ells (des del nostre punt de vista) mouen les fitxes del taulell d'escacs amunt i avall, sense tenir massa en compte que els peons, els alfils i els cavalls som persones, i que els kilòmetres, la calor, els serveis importants ens desgasten.  Per tant la visió que tenim de molts d'ells és que porten treballant a la casa per a fer complir estríctament les normes i INTs sense tenir en compte les persones que les "patim".

Portem alguns anys (per la cobertura de personal entre parcs) treballant amb companys de parcs llunyans, amb poca experiència o de parcs amb pocs serveis, camions amb 3 bombers, gestions poc pràctiques dels recursos dels serveis, dinars/sopars molt passats d'hora (perquè no han demanat o no han volgut demanar) que portessin menjar al servei, i així un grapat de decisions i conflictes que els de sota no entenem.

Celebro aquesta decisió dels tècnics en dir i en denunciar que alguna cosa no va be a Can Bombers, però també els hem de recordar que qui executa les ordres dels de dalt de tot son ells. Sense ells aquesta situació no s'hagués produït.

Esperem que a partir d'ara algunes gestions siguin una mica més humanes o simplement que rebem alguna explicació més coherent que la rebuda fins ara. I també m'agradaria que a la propera manifestació de bombers hi hagués un petit nucli de cascs blancs, que fins ara n'hi havia un o cap.
Per cert, el títol de la clau de Sant Pere té dues connotacions, una perquè avui dilluns és el dia de Sant Pere, patró dels pescadors, i la segona, com que ell era pescador d'homes doncs avui la CLAU de la millora o empitjorament de la gestió de bombers la tenen els tècnics. Amb aquesta clau poderosa poden fer i desfer moltes coses. Es poden complir les normes, les INTs... però si no s'arriba amb una gestió "normal" dels recursos doncs arribarà el dia que algú haurà de donar explicacions de perquè falten bombers, camions, equipaments, etc... de vegades sembla que es treballi per a que tot això quedi tapat i aquesta és la clau en que tècnics i bombers ens hem de moure.