dimarts, 9 de juny del 2015

De portes endins

És curiós com mediàticament a Can Bombers tot funciona a les mil meravelles. De portes enfora tot va vent en popa. No hi ha manifestacions de bombers professionals ja no recordo ni quan va ser l'última. El "decretazo" en aquest sentit va fer molt mal. I la bomberada va descobrir el poc poder dels sindicats o que aquestos ja els hi estava be que ens venguessin per quatre duros. El bombers voluntaris també han deixat de fer soroll... si més no de portes en fora. Perquè de portes endins tot son problemes. Segur que hi ha parcs i persones que als incendis hi posen tot l'esforç i dedicació, però hi ha parcs i persones que tot el contrari.

Sense anar més lluny només cal mirar l'estadística de l'últim cap de setmana a la RELL. Quants parcs van obrir amb 2 bombers voluntaris? No hi ha una Instrucció oficial que diu que la sortida mínima és de 3 bombers? Això és per la seguretat de TOTS! Tant que es reclama una assegurança per cobrir incidències, aquestes es comencen a evitar complint les normes de seguretat, les quals diuen que cal anar 3 en un camió, i dos en un vehicle lleuger.
De portes enfora tenim els camions de bombers professionals amb les pintades desgastades, arrencades i alguns que ja ni es van arribar a pintar. Ja no hi ha pràcticament pancartes als parcs de bombers (Estelades si, tantes com vulgueu). I als parcs de voluntaris des de fa quinze dies ni rètols reivindicatius, caps de parc als quals se'ls ha tornat la vara de comandament (haurien de ser elegits de nou, oi?), ni en teoria trobem parcs tancats. La realitat però no ha canviat. Hi ha parcs que segueixen tenint poc personal per fer sortida. Alguns perquè tenen poc personal operatiu, però son els mateixos que mantenen velles glòries els quals fa anys que no van ni al parc i per tant operatius i disponibles son pocs. Per altra banda, sigui premeditat o forçat, el fet de trobar-te un vehicle amb dos persones de dotació et força a que als incendis en que els envien es quedin simplement com a "agueros", ni muntin línia d'aigua, ni et donin un cop de mà a la instal·lació en que els professionals ja estem treballant.
És curiós. Si els bombers voluntaris venen a fer feina, a ajudar, no hi ha cap problema. Entre tots podem fer un bon equip. Però la realitat viscuda les últimes guàrdies no és aquesta. Pel que sembla si arriben primer i munten línia doncs be, es va fent. Però si quan arriben ja hi ha la línia feta, sembla com si els costés de treballar conjuntament. I com he dit abans, va a parcs i va a persones.

De tota manera, algú hauria de començar a posar remei a un dels principals problemes. Perquè poden plegar a mig servei? Des de quan algú que diu que viu aquesta passió bomberil es pot permetre el luxe de deixar tirats a la resta de companys (voluntaris i professionals) amb l'excusa que m'he de llevar aviat, o que tinc d'anar a treballar? De fet, amb les condicions actuals, amb la cobertura d'una mútua de treball, la cotització de l'IRPF i (això no ho sé del cert) la cotització a la Mutualitat de treball (perquè gratis la cobertura no la dóna la mútua)... o sigui que el nom "voluntari" aviat hauria de deixar de dir-se. Doncs al que anava, si tot això és així, des de quan un pot plegar de la "feina" quan vol? Sobretot quan hi ha feina!
No entenc aquesta, cada cop més sovint, opció de plegar del servei, perquè el que m'hi trobo no és el que m'agradaria trobar. Perquè si he de treballar amb d'altres parcs de bombers voluntaris no hi ha cap problema, però si he d'anar a cobrir un parc de professionals ja no m'agrada i si em fan anar a un incendi de la zona d'aquell parc encara menys... doncs nois, és el que hi ha. Quan s'entra de guàrdia en M1 és per treballar. Vas on et demanen i ho fas amb els companys que et toquen. I ningú plega perquè la padrina fuma.

Si mirem les últimes guàrdies, els serveis s'han multiplicat per 3 o per 4. La guàrdia de dissabte passat va ser un continu de serveis i al final del dia per l'emissora ja només senties els parcs de professionals i només un de voluntaris. La resta?

Be, en seguirem parlant. Però la dinàmica d'aquestes dues últimes setmanes no m'agrada gens. Sembla que estiguem pitjor que abans. De fet els camions estan nets, els parcs no tenen pancartes, els sindicats estan callats com mai i els voluntaris ja no fan vaga (o si?), però la imatge de cara a l'exterior és perfecta. Tot maquillat. Tot funciona. I al setembre hi ha eleccions.

Per cert, les imatges dels últims dies son d'incendis amb un grapat de vehicles. Una imatge i un twit em donen la raó.
Camions fent cua. Dóna la impressió que cap tira aigua.

40 vehicles per 1 Ha? Ostres si un darrera l'altra fan volta i mitja al perímetre!!!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bones Alfons i companys,BBFF,BBVV,ADF,i altres
Com mols cops,dones en el centre del problema.
Jo com molt també vaig ser BBVV,abans de ser BBFF,hi es fa extrany la situació actual que es viu dins del cos.
Que els BBVV, reivindiquin una assegurança d'accidents es totalment legítim i necesari,ja es tenia ,per part de la DG,fer-ho abans,peró no en les formes que s'ha fet,PRESENTAT LA DIMISIÓ per presionar una solució,i després repensar-ho i aqui no ha passat res,no es bon precedent, ja que es pot utilitzar mes endevant per altres temes.
En quan al de fer sortides amb 2 bombers, es alucinant que es deixi fer,segurament com que falta gent ara els minims son uns altres,pero el cert es que ho ha una circular de a casa en aquet aspecte i no es cumpleix, espero que no passi res mai, un bomber a la bomba i l'altre apagant un foc o fent un rescat d'un accident, no se es extrany.
El tema de plegar estant en un serve,quasi sempre es en un foc forestal,dona la sensació que es vol fer de bomber al MENU o FINS AQUI HE ARRIBAT,es cert que el BBVV te unes altres obligacions a més de fer de Bomber,peró es un tema que es tindria que mirar,no se com,ja que com us he dit abans de BBFF,era BBVV hi era un problema estar al Empordar apagant foc i l'an demá anar a treballar a Barcelona,pot ser el model Francés te una solució com ara el bonificar a les empreses que tinguin BBVV en el seu personal,
Be,mes tard o mes d'hora ens tornarem,tots plegats,a trovar-nos en un servei,ja anirem parlant de com evoluciona tot plegat,peró a dia d'avui no pinta be,a meinys de que algú faci un gir de 180º hi ho solucioni,DIFICIL.
Bona CF a tots BBFF,BBVV,ADF, i altres

Anònim ha dit...

Molt bones, alfons nomes tinc paraules per tornar a felicitar per el post, soc bomber voluntari desde fa molts anys , Parles de les deficiencies dels bombers funcionaris i jo aqui no mhi podre posar i poc puc opinar perque no o puc viure amb 1era persona nomes donar tot el meu suport al colectiu desde la posicio com a bomber voluntari.
Per altre banda tenim els bombers voluntaris i aqui si que et puc aprofondir , amb molts dels problemes que dia a dia estem visquent, talment dacord amb que no shan fet les coses de la manera correcta, No es pot presionar a la DG, pero quina altre solucio teniem?.
No magrada la manera dactuar pero el final el desgast i potser la incredivilitat amb el sistema no a deixat cap mes altre solucio que tirar per el dret.
No estic del tot segur del que sha aconseguit uns diuen que molt, els altres diuen que res, i els altres diuen que ens an enganyat que tenim el mateix que teniem, pero com molt be dius de cara als mitjans mediatics sha fet reso,,,,,, es el que es volia?? exactament!!!! la campanya ja la tenim aqui, i les eleccions tambe, de cara als diaris tot es una bassa d'oli i tots som molt macus i molt professionals amb uns equipaments ben bonics i lluents tal com la jaketa forestal. Pero ja us ven aseeguro que tot continua igual,
senyors qui te la culpa de tot aixo!??? nosaltres? jo crec que no!!! es la DG que tindria que posar les coses al seu lloc, tal com molt be dius . Que es aixo de marxar dels serveis a mitg fer?? quina credibilitat us podem donar? ((( tagreixo que hagis recalcat que hi ha bombers i bombers i parcs i parcs )))) que es aixo de visualitzar els sms i si magrada i vaig i si no passo. On es la formacio obligatoria? les guardies a parc obligatories? les practiques ? i el minim de compromis?
Qui tindria que posar punt infinal a tot aixo?? El consell?? asbovoca?? la DG.? No creieu tots plegats que aquesta comedia fa massa temps que dura?? no ser potser que ens plantejem quin model volem i cap a on volem anar, Alfons tu com molt be dius parles de les velles glories!!! qui o pateix aixo!? crec que esta clar , si tot una part del colectiu ja li esta be com anem, com menys responsabilitat millor, com menys disponibilitat tambe, dons que toca fer la minoria?Es parla de nova incorporacio de bv uns (300) magradara veure quin concurs oposicio faran, i quins criteris es seguiran per lentrada en els parcs de BV, pero que voldran daquesta gent si al seu mateix costat tindran altre gent amb la mateixa condicio que lunic que faran sera desgastar unes ganes i una gent molt ben rebuda i que tots esperem per cobrir mancançes de personal, parlo com a bv i a vegades em fa vergonya de dir el que realment passa a dins els parcs pero es que es per plantejar si aquest es el model que volem? ens omplim la boca que som uns grans professionals i que ens perd una devocio per aquesta feina pero a lhora de serhi i de demostrarho un alt percentatge es desvincula i comencen les excuses, dons despres no vull que ens enfadem si les coses surten de mare i ens tenim que escoltar segons quines recriminacions, i la veritat es que nhi ha per estar cansat, Penseu que molts dels BV estem navegant a dues aigues, tot i que per el que a mi respecta mai e tingut cap problema amb cap bomber funcionari, mes aviat tot el contrari treballant amb ells o amb vosaltres mhe sentit molt ben acollit com un mes, tal com molts de vosaltres dieu som un mes!!! i aixo de veritat que es molt d' agrair, per aixo la meva no conformitat cap a la part del colectiu que ser BV es posarse la camisa blava per les curses dambit popular i sopars de festa major,
Sap greu si aquest escrit no es del tot aceptat per una part del colectiu, ( pero algu ho tenia que dir)

Anònim ha dit...

Hola Alfons, bon article.
Només un apunt, a la ultima imatge del twitter de bomberscat, diu "Una quarentena de #bomberscat continuaran..." Jo quan ho vaig llegir vaig pensar el mateix, on vaaaaas per 1 hectàrea!!! Pero si ho tornem a llegir ens adonem que no parla de VEHÍCLES sinó de PERSONES, Bombers. Per tant, ja quadra més la cosa... Si a Gratallops (ara mateix hi ha 31 vehícles i 8 aeris i l'incendi tela... no pot ser que en aquest d'1 Ha hi hagin 40,,,, mes qe res perque d'on surten tants vehícles jajaja i personal? A una mitja de 3 per vehicle surt uns 13 vehícles... comptant uns 3 de comandament i potser algun GRAF.. AIXO ES UNA SUPOSICIÓ,, perque si algu confirma que hi havien 40 vehicles...ANEM MALAMENT!

Salut Alfons!

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Respecte l'últim comentari, a la darrera foto, veig que també ho has vist, a la segona.

Sempre s'ha parlat de mitjans de #bomberscat, i per tant quan llegeixes en diagonal (que és com es llegeix el twitter) interpretes 40 vehicles (o mitjans si ets de la casa) i et plantejes 40 per 1 ha? i llavors et dones conta que son 40 bombers...
Però des de fora això no s'interpreta així. Tu llegeixes el de sempre 40 "coses" de bombers per un foc d'1 ha. Ala, quina passada de mitjans!, que ben protegits estem.

Tu saps el què és el màrqueting? Entre moltes altres coses és fer entendre i que qualli un missatge, encara que no ho escriguis directament. Coneixes l'anunci de neumàtics en que et donen sexe? buca'l, és la nova versió de l'anunci, però adaptat a bombers i a twitter.

aquí el tens: http://lesvamosachorrear.com/2011/02/10/sexo-gratis-por-cambiar-ruedas-del-coche/

Anònim ha dit...

Molt be Alfons, tanta ràbia i tanta mania et fan i et fem els bombers voluntaris? Sempre atacant als mateixos, valdria mes que et preocupessis dels teus problemes que amb sembla que en tens uns quants (segons diuen, a la regió no hi ha mes de 10 persones que et puguin veure i això de molt),i si no t'agrada el model que hi ha al país, tens varies opcions : Fotre el camp (cosa que faria content a centenars de bombers) o posar-te fulles!!!

Bon vent i barca nova!

Anònim ha dit...

Uhy lo te ha dicho el ultimo post,però estate tranquilo no argumenta nada y denota impotencia Sr si no esta se acuerdo con una opinión lo que se debe hacer es esgrimir argumentos en contra con educación y con hechos . Otro bombero voluntario fustrado que lastima . Un ciudadano que sigue la problemática de los Bomberos catalanes. Suerte a todos la vais a necesitar TODOS