dilluns, 1 de setembre del 2014

Escuma a foc forestal

Avui, primer dia de setembre us parlaré de foc forestal. Per cert, aquest post el tenia preparat de fa un any, esperant a veure algú aplicant el que sota us explicaré. Però res.

La imatge sobta una mica, no?

Doncs potser que ens comencem a posar les piles!
Jo mateix al veure la foto per primer cop vaig exclamar, Quina animalada!

Va, parlem una mica de quines eines tenim... i poc a poc us ho explico.

1a eina:
Propak -Unitat portàtil d'escuma multiexpansió-
PVP: 1.000€ (aprox)
Autonomia:
   7´ al 3%
   21´ al 1%
   3,30h al 0,1%

Permet una intervenció ràpida i eficient sobre diversos tipus de foc tant de tipus A com B. I les seves principals característiques son:
  • Disposa de diverses llances intercanviables
  • Cabal: 45 l/min a 7 bar 
  • Pressions d'operació: de 3 a 40 bar 
  • Capacitat: 10 litres d'escumògen. 
  • Pes: 16kg (plena)
  • Té un abast d'entre 4m i 9m segons l'expansió i entre 7m i 10m tirant a raig.
  • Porta incorporat un injector que permet ajustar de 0,1 a 1% (Escuma de Classe A) i 1%, 3% o 6% (escuma de Classe B ) 
En referència a la seva utilització: 
  • Focs de rostoll 
  • Focs de vivenda 
  • Neutralització d'emanacions 
  • Focs secs 
  • Prevenció d'incendis
Aquí ja podríem començar a treure alguna conclusió... com hem vist a la primera foto, ja que algú ha pensat en apagar un incendi de vegetació amb escuma.... per alguna cosa deu ser.

Va... avantatges: Millorar les prestacions de l'aigua. Ja que amb l'escumant millorarem el seu rendiment calorífic i també es modifiquen algunes propietats físiques com la disminució de la tensió superficial permetent un millor fregament amb les parets de la mànega que es tradueix en menys pèrdues de càrrega.

La desavantatja és el seu pes i que cal carregar-la tot el camí.
2ª eina:
DOSIFOR (40 bar, 24V) -dosificador automàtic d'escumogen-

És un sistema automàtic controlat per un microprocessador, amb injecció del producte en la línia d'aigua amb un cabal de 5,5 litres x minut a 40 bar.

L'aplicació típica és la dosificació d'escumes de Classe A que s'utilitzarien en molt baixes proporcions, però també és utilitzable per altres escumògens.

La particularitat especial d'aquest equip és que permet la injecció directa en els circuits d'alta pressió dels vehicles. L'equip mesura els cabals d'aigua i escumogen i actua sobre la velocitat de la bomba d'escumogen per mantenir en tot moment la dosificació requerida, independentment de les variacions de cabal i pressió.
Aplicació a Austràlia
A partir d'aquí ja sol cal observar el nostre voltant, vaja, els camions del parc i les bombes que porten. I començarem a adonar-nos d'algunes sorpreses. No, que no hi caben els equips no és una sorpresa, això ja ho sabem de fa temps! La sorpresa és que alguns (alguns, vol dir molt poquets) camions disposen del DISIFOR. Per aquí al voltant només conec el de Balaguer.

Ara ja sabem perquè a la primera foto s'està tirant escuma. En aquest cas possiblement està marcant una zona (es pot afegir un colorant) i evitar represes o disminuir la intensitat del foc i longitud de flama quan hi arribi el foc. Una altra cosa és que en realitat potser no ho està fent del tot be, però com que a primer cop d'ull no és el que hem vist, doncs aquesta circumstància me la reservo. ;-)

1 comentari:

Marc ha dit...

Jo fa uns 15 anys, fent de forestalillo, quan van venir els primers brp que podien tirar escuma directament des de la bomba, fèiem pràctiques al bosc per si algun dia calia fer-ho, però mai ho vam fer servir.