dilluns, 29 de setembre del 2014

quatre apunts horaris

Be, ja portem uns mesos amb tots els parcs de bombers de la Catalunya de la Genialitat de Catalunya amb el mateix horari.
Una merda lligada amb un cordill, vaja!

Si és que no hi ha res pitjor que la centralitat i la unificació de tot allò que, des d'un refotut despatx de Cerdanyola o del Carrer Diputació de Barcelona, hom amb crisis de poder i autoestima cregui que des d'allí ho controla tot i pensi que les unificacions son bones... collons, si ara que estem per trencar-ho tot amb els unionistes i els de l'antigua pàtria hispànica ens venen els mateixos i creuen que allò que és bo (això diuen) per les barcelones també és bo pels de províncies.

Si, ens veuen com si fóssim de províncies! No hi ha cap dels condicionants particulars de molts dels territoris de Catalunya que s'hagi tingut en compte per alterar la "unificació" de l'horari bomberil.
Algú sap que hi fa algú de La Seu d'Urgell, Sort o Tremp a dos quarts de set del matí, en ple hivern, amb una glaçada de collons, fosc, i la meitat de dies amb risc de neu o tempesta?
Si clar, a dos quarts de vuit a Cerdanyola ja hi ha un embús de colló de mico!, els que de tant en tant anem a l'escola ja ho sabem. I tot i així la formació la programen a les 8h o a 2/4 de 9h del matí. Abans els alumnes s'adormirien a mitja sessió.
Quí és el valent que plega una mànega glaçada a les 7 del matí?
Doncs això és el que passa a la pràctica totalitat de parcs de Catalunya. La primera hora és inútil! Perquè he d'entrar a les 7h si de 7 a 8, que rarament hi ha res, em preparo tot tranquil·lament el jaquetó, l'emissora, llanterna, etc i sobretot faig l'atracament a la màquina de cafè? A les 8 m'aixeco del sofà i comencem a mirar vehicles, mànegues pendents de la nit anterior, i revisem que tot estigui a lloc i en perfecte estat de funcionament.
Be, això és així excepte a l'hivern i part de la primavera i la tardor de mig país. A la meitat de parcs encara s'està sota zero i no es pot sortir a la cotxera (poder es pot, però et cagues amb el del despatx que dèiem abans). Recordo la meva etapa a Montblanc en que a l'hivern esperàvem a que sortís el sol i pugés la temperatura. Per cert, fa un grapat d'anys a Lleida s'entrava al vespre i actualment (des de sempre) a Andorra els bombers entren a les 21h. (tampoc crec que sigui el millor horari, però a muntanya sembla força lògic).

Al parc de Lleida teniem el costum, de quan entràvem a les 8h, que immediatament preparàvem les nostres coses en 5 minuts i tot seguit anar ja a preparar vehicles, material i mànegues i en una hora estava tot més que revisat. Sovint, quan acabàvem encara escoltàvem sortides d'altres parcs a escalfar camions... Per això no és d'estranyar que en lloc de perdre el temps com a la pràctica totalitat de parcs, i després de preparar l'equip de cadascú, fem el briefing, que allarguem uns minuts arreglant els problemes de la casa (que més voldrien que els solucionéssim la papereta).
Ara a les 7 els que pleguen no ho fan, encara estan rondant fins 2/4 de 8 o les 8, que si arribes abans a casa molestes. I el parc es queda sense emissores i llanternes pels que entren, i hem d'anar jaquetó per jaquetó, revisant si és d'un que plega, per agafar els estris.

Però no hi ha cap raó que justifiqui entrar a les 7. Els que vivim prop del parc i tenim fills ens hem de combinar amb la parella per poder deixar a la canalla a les 8 o les 9, segons el cole, i cada situació familiar és un món. Marxar de casa a 2/4 de 7 no ajuda.
I si ets de lluny, tens més d'una hora de camí. I què hi fas abans de les sis del matí a la carretera? Després a l'hivern et trobes gelades, però després de llevar-te a les 5 del matí si tens una guàrdia moguda a les 8 del vespre et costa mantenir els ulls oberts. Ara és quan si algú diu que fa una estona de migdiada li tiren la cavalleria a sobre. Però que jo recordi, ens paguen per estar preparats i a punt del que pugui passar i una petita bacaina hauria de ser compatible.

De tota manera us deixo un últim exemple. La nit abans d'entrar a l'última guàrdia em va sonar el telèfon a les 4 del matí, jo dormia, és clar. Ens van trucar a tots els que havíem d'entrar a les 7h. Resulta que havia un servei i ens demanaven de si podíem/volíem entrar a cobrir. La majoria ho varem rebutjar. Al matí tots vàrem fer el mateix comentari, ja és prou fotut haver de llevar-te a les 6 com per a que et truquin a les 4 per cobrir. I si entres? què passa? A més que era dissabte de Festa Major! Imagineu-vos per un moment. Pràcticament sense dormir, arribes a al parc a 2/4 de 5 del matí, al llit no hi vas perquè no dorms, t'han despertat, has preparat 4 coses de forma ràpida i has conduit fins el parc. Prepares l'equip i ja es fan les 5 o 2/4 de 6. Si és que ja no dorms. I llavors a partir de les 7 guàrdia normal. No, que és dissabte, ah, pitjor, que avui hi haurà sarau fins a la matinada. Dos nits sense dormir no els aguanta ni superman (que per cert no existeix).
Doncs be. Ara vindrà l'oportunista de torn i ens dirà que fem 8 hores. Bé, prova-ho. Relleus als serveis cada dos per tres, gestió de personal multiplicada per tres, hores extres generades, tot el procés de relleus i avituallament multiplicat per tres. Caldria augmentar el nombre de comandaments i un grapat de coses més en contra de la casa. Per cert, si parleu amb els Mossos, el seu horari rotatori és força més maquiavèlic que el nostre.

Potser s'hauria d'establir un horari d'estiu i un d'hivern. I recordo que fins fa quatre dies a Lleida entràvem a les 8, però si hi havia relleus a foc forestal entràvem a les 6 del matí i no hi havia cap problema en fer-ho.
Que hi fem llevant-nos a les 5 del matí per fer relleus a serveis súper llargs que faran que en arribar al següent vespre necessitem una mica de descans? Potser la casa s'hauria de plantejar fer els relleus a una hora una mica més normal. A les 8h, el relleu a foc, entraria més descansat i segur que rendiria millor.

Ja per acabar, potser que el del despatx comenci a aixecar-se a les 6h com la majoria de bombers. No, la majoria s'aixeca a les 5h o abans, que molts tenen una hora de trajecte. Llavors potser s'adonarà que ha de flexibilitzar alguna cosa.

Evidentment l'horari que em va be a mi no li va be a un altre, per això som 2.500 individus diferents, però a les 7 del matí i a l'hivern... té collons la cosa!

1 comentari:

Anònim ha dit...

BRAVO, Genial, totalmente cierto.
Tendría que leerlo algún iluminado que no sabe que es un parque de bomberos, que hace años que se sienta en un despacho y que toman decisiones desde las butacas y no desde las sillas duras que tenemos en el comedor del parque.
Cuanto déspota suelto.
Mare de deu...