dilluns, 17 de juny del 2013

sortir per sortir i treballar per treballar

Sovint em plantejo si en alguns dels serveis als que anem cal anar-hi amb camió i amb 4 bombers, i alguns cops, a més, surt el Sergent. Em costa entendre que per anar a tallar una branca s'hi han de desplaçar 4 bombers o per tancar una petita fuita d'aigua.

Certament després d'un petit servei d'assistència tècnica et poden enviar a un servei dels de veritat, i aquí és on es suporta la teoria de que quan es surt amb el camió cal fer-ho amb la dotació complerta. Per tant rarament veurem un camió d'un parc de bombers professional ´(sobretot dels grans) amb 2 o 3 bombers. Intentem anar 4, per qüestions d'espai i comoditat. Sols anem 5 o 6 quan hi ha els forestals en els incendis de vegetació.
Aquesta mateixa teoria que et recomana anar 4 o més a un servei per poder donar resposta en cas de necessitat és curiosament contraposada al que succeeix als parcs de bombers voluntaris. Cada cop més sovint ens trobem que ens envien un camió de reforç procedent d'un parc voluntari. Amb tot el respecte per la gent que surt i la seva voluntat de servei, però en un incendi de vegetació necessitem gent per estirar mànegues i camions amb aigua. Per  construir una estratègia d'extinció raonable es necessita disposar de personal i també de vehicles. La gent es distribuirà en tantes linies com son necessàries o es poden muntar per desenvolupament del propi incendi. I els vehicles s'emplacen i d'altres fan rotació, captació i distribució d'aigua a la resta.
Però això sol funciona si tots els vehicles porten suficient personal. I massa sovint ens arriben camions amb 2 bombers, llavors l'estratègia plantejada se'n va a norris. Als focs de sembrat o de ribera de riu cal afrontar l'extinció construint dues o més línies i això sols es fa amb suficient dotació de gent per poder atrapar amb velocitat el cap del foc. Actualment ningú ens avisa que el vehicle de reforç està venint amb dos, però sembla com si des de Control o el responsable de la guàrdia no sàpiga la gent que ens està enviant, o que cregui que sol volem aigua.
Que hi hagi 2 bombers en una línia sol fa que augmentar la inseguretat a l'incendi i que aquests hagin de fer un sobre esforç portant mànegues, arrossegant línia i fent la pròpia extinció. Vaja, que un dels dos va de cul!
També es podria pensar que cal repartir la gent dels dos vehicles... 4 + 2 també son 3 + 3. Però si un d'ells és caporal ha de mirar més enllà de la "manguera". Ha de controlar cap on va el foc, si se'ns acabarà escapant, buscar l'estratègia per quan arribi un tercer o un quart vehicle, etc.

Els camions queden molt bonics a l'estadística, però els incendis s'apaguen amb la feina de les persones, uns a la línia, altres al camió anant a buscar aigua i altres pensant i distribuint recursos. A veure si és veritat.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones, pel que veig ja tornes a tenir el bombers voluntaris a la boca.... Si que et molesten? Per cert a la RET que jo sapiga si no fas sortida amb 3 (que es la minima) no surts...
Salut

Jordi.

Anònim ha dit...

A Girona.sortida mínima 3 també.

Alfons Tormo Vilà ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

A RETE sortida minima 3. Molts parcs de funcionaris son minim 3 a la guardia.

Anònim ha dit...

L'ajuda pot ser amb dos bombers, estic amb el Alfons. Tambe dir k aixo es responsabilitat del k deixa sortir aquest camió, sigis V. o F.

Lluís

Alfons Tormo Vilà ha dit...

M'he esborrat el comentari nº3, hi havia un error.

A la RELL els parcs de voluntaris poden sortir amb 2. (Com a mínim això és el que fan a vegades).

Mazur ha dit...

Doncs segons la INT que em van fer estudiar, la sortida mínima de Bombers es amb 3 per a que pugui comptar com mínima. Excepcionalment es pot autoritzar la sortida amb dos, però no comptarà com a sortida mínima, per lo que s'haurien d'activar els recursos necessaris per arribar als mínims.
Ara, que Control o el Cap de Guardia autoritzi la sortida d'un parc amb dos ja es una altre cosa, i en cap moment es pot culpar als voluntaris d'això.

Entenc que en aquesta entrada l'Alfons no ha volgut carregar en contra de nosaltres els BBVV, sino contra qui autoritza aquestes sortides sota mínims. Evidentment en un foc forestal poc podem fer dos bombers si lo que es necessita son mans, com diu l'Alfons, però millor aquestes quatre mans que cap. Segur que de camí ja venen mes recursos

Alfons Tormo Vilà ha dit...

chapeau, per fi algú que sap llegir i entén el que llegeix.

Anònim ha dit...

Els ha costat eh

Anònim ha dit...

Deus ser funcionari dient aixo