dimarts, 25 de juny del 2013

quatre comentaris sobre les inundacions a la Vall d'Aran

A més de les diferents versions sobre si esta tot previst, s'havia construït on es devia o no... (aquí us deixo un post que he trobat molt interessant: planificar el risc), hi ha l'actuació estratègica bomberil que mereix un petit anàlisis.

Per començar he de recordar que a nivell del personal de bombers s'ha decidit des de fa poques setmanes no fer hores extres per a cobrir els parcs (o sigui no fer hores al parc quan hi ha serveis que deixarien el parc sense efectius), o sigui, cada cop que hi ha un servei de mitja durada o més llarg.
Per aquesta raó i perquè la Regió de Lleida sol té 8 parcs de professionals, la majoria al pla, els comandament van decidir que als serveis de la Vall d'Aran i les conques de la Noguera Pallaresa hi anessin els parcs de bombers voluntaris (que en aquest cas n'hi ha 33 a triar). És evident que els 3 parcs de la Vall havien de sortir, així com tots els que hi ha de Sort en amunt i a la vall de Cardós. Curiosament Sort, que estava al mig del merder es va quedar al parc. I van enviar parcs llunyans com Almenar i Almacelles.
Es pot entendre, que des del punt de vista del comandament de Regió es pugui buscar la manera d'enviar efectius sense que et quedi descoberta la zona (tot i que això genera hores de voluntaris, que segueixen sent hores que un dia o altre es pagaran), un altra cosa és que a nivell reivindicatiu del col·lectiu dels bombers prefessionals ens deixi a un segon terme i per tant ens "molesti" a la majoria.
Però és que això no va ser així a tot arreu. Algú em pot explicar que hi feien parcs com Amposta, Reus o Terrassa a la Vall d'Aran? Vaja, si el criteri de la RELL era no descobrir les zones més habitades (cobertes pels professionals), llavors que fa Sala central descobrint altres zones de Catalunya?

En realitat, i ho explico, ja que últimament estic descobrint que la gent no sap interpretar el que llegeix... és que la resta de regions hi ha zones amb parcs suficients com per permetre's el luxe de deixar parcs descoberts, o tancats (com va passar a REG fa poques setmanes), al contrari de Lleida. A més que a excepció del primer dia, la resta de la massiva presència bomberil sol era una qüestió política, ja que treballar no van treballar, sols els grups de rescat especialitzats. I s'han generat un grapat de viatges amunt i avall amb Pathfinder (compteu el gasoil que s'ha gastat en aquests relleus)
Per tant, la meva conclusió és que aquest estiu ens trobarem que a la RELL els parcs de voluntaris es faran un fart de treballar als incendis grans i els de professionals ens limitarem als serveis de la nostra comarca.

Això si, sempre hi ha els il·luminats dels sindicats, que a la primera de canvi diuen que ja es poden fer hores extres, per responsabilitat... ja, i a qui ho has preguntat? És que aquesta gent no s'ha assabentat  que les coses ja no funcionen com fins ara? per sort, la gent va decidir seguir sense fer hores.

Un altra dia ja parlaré de si aquesta mesura funciona o no, i és que ja veieu que la RELL és diferent. I la distribució de parcs així ho posa de manifest.

Si voleu més informació de primera mà, aquí us deixo l'enllaç del Pompièrs de Les i el seu bloc en aranès: Pompiers Les

5 comentaris:

Anònim ha dit...

' ja que últimament estic descobrint que la gent no sap interpretar el que llegeix...'

Sense ànim de ser perepunyetes, potser la gent no sap interpretar, o potser falta escriure més clar. Allò del 'se m'ha malinterpretat' és molt llaminer però és molt simple donar la responsabilitat als altres.

Anònim ha dit...

Resulta que a la Nord la cosa funciona diferent, van enviar Sabadell, Grnollers i Badalona,alguns dies completat amb bimbers d'altres parcs profesionals, parcs amb un potencial de sortides important i Cap parc de Voluntaris va ser activat... aixo si, un dia es va complicar la cosa i com que la regió es va quedar sota minims per enviar bimbers de parcs grans a netejar carrers aleshores i degut a un foc d'industria a Rubi ens desperten a les 23:30 per anar cubrir parcs de profesionals de la nostre regió perque estaven buits.... evidentment ens ven negar, vem dur que si volien obriem el nostre parc per compromis de servei o anavem a l'industria pero no anavem a cubrir parcs profesionals, estm farts de ser utilutzats i estar enmig del foc creuat entre administració i professionals. No es la sala la que nombre els efectius, ells demanen a la SCR el nombre de vehicles i el D0, suposo que previament informant al Cap de Regió, decideix cedir els parcs que es van cedir. Cada Regió es un mon i a la Nord som 22 parcs, 11 i 11 i crec que s'hagues pogut fer una columna mixta com es van fer en altres regions, pero es va prefereir desprotegir ciutats de 200.000 habitans i improvitzar despres quant es va enmerdar la cosa...

Alfons Tormo Vilà ha dit...

En general: intenteu identificar-vos, ni que sigui amb pseudònim...

Anònim 1: D'acord, no és excusa, però hi ha força gent que entenen el que escric i d'altres que no.
Com veus intento adaptar-me i aprendre dels erros. Però si tanco massa els escrits llavors hi ha el perill que la gent ja no comenti ni exposi el seu punt de vista.

Anònim 2: Bona entrada !

Mazur ha dit...

Jo parlaré de la RET que es la que conec.
Per anar a la Vall d'Aran, es va activar una columna de tres vehicles de tres parcs, dos de professionals i un de voluntari. Els dos vehicles dels parcs professionals van anar amb personal de torn (desconec si estaven per sobre de mínims o es va cobrir amb personal d'altres parcs professionals).
Un d'aquestos vehicles de bombers professionals era de la RETE, els altres dos de la RET.
Parlant amb un dels bombers voluntaris que van anar, em va dir que van anar per a no res: sopar i cap als parcs d'origen de nou.
així que Alfons, tens tota la raó quan dius "A més que a excepció del primer dia, la resta de la massiva presència bomberil sol era una qüestió política, ja que treballar no van treballar".
Com a ciutadà primer i com a bomber volunatri segon, m'assembla vergonyós que es malgastin diners públics i recursos per quedar bé políticament i davant dels mitjans de comunicació. Ja van dir els compnays de la Vall d'Aran que enviar aquests trens de sortida era perdre el temps ja que la feina estava feta.
I no s'equivocaven pas...

PD: Per si algú de la Vall d'Aràn em llegeix: Enhorabona per la feina que vau fer.

David Carrera ha dit...

Mazur, Alfons, gracies per les felicitacions que ens feu publiques tant aquí, al blog d'un pobre bomber, com en el nostre.
Us e de dir que jo tambe entenc el que diu l'Alfons, ja que tots nosaltres, en situacions com les viscudes, quan amb lo que tens no arribes a tots els llocs, el que vols es que t'arribi l'ajuda, quan abans millor, es a dir la de mes a prop. Jo en sí s'an d'enviar uns parcs o d'altres ja no i voldria entrar. Es cert, que durant les primeres 48/72
hores, es va fer molta feina.
Bé, el comentari era mes que mes per agrair a aquells que ens han ajudat i felicitat pendent aquestos dies.
Per qualsevol cosa, aquí ens teniu