diumenge, 4 de desembre del 2011

Una de vehicles i la poca lògica bomberil

No és el primer article on parlo dels vehicles de bombers. Be, en realitat en el primer article ja vaig fer referència als camions, però ara parlaré dels Pathfinder i els vehicles petits.

Inicialment els Pathfinder es van comprar (arrendar) amb l'excusa que podien anar-hi 7 bombers. Algú ha anat 7 en un Panthfinder de bombers? Posaria la ma al foc i no em cremaria que NINGÚ en 7 anys hi ha anat. En realitat hi ha 2 mini-seients al maleter, separats del davant per una reixa difícil de desmuntar... i com sempre el maleter ple. Hi ha l'equip d'aire, una caixa d'eines i estris varis.
Aquest vehicle ha acabat sent el cotxe dels Sergents, i per tant amb un sol ocupant. També s'utilitza per baixar a Regió a fer algun encàrrec (un sol ocupant), les reunions de cap de parc (sembla que això de passar a recollir altres caps de parc deu ser molt costós, ja que ningú ho fa mai). En el cas dels vehicles adscrits a Regió sovint son utilitzats per anar a reunions a Cerdanyola (clar, amb 4x4), o al Consell Comarcal, o...

Si mirem les Renault Kangoo acaben molts cops sent el vehicle per anar a l'escola i als relleus de foc. Llavors, per que collons hi ha els Pathfinder?. I la majoria tenen un grapat de quilòmetres fets per autopista/autovia... llavors, perquè 4x4?
 
4x4? Però quants de nosaltres/vosaltres té un 4x4 per anar a la muntanya a escalar o esquiar? NINGÚ! Ei, i nosaltres toquem neu!

Be, acceptarem que "pulpo" és un animal de companyia, i direm que alguns (no tots) han de ser 4x4. Quins? Doncs els camions forestals, i algun furgó de salvament estratègicament col·locat per, en cas de gran nevada, poder arribar a tot arreu. Ei, que una merda de nevada com les que hi ha sovint per aquí no serveix d'excusa per a que TOTS acabin sent 4x4... On s'ha vist un BUP (vehicle urbà i que va a focs d'indústria -a polígons-) amb tracció integral?
Ara des d'alguna taula de despatx estan preguntant l'opinió dels formadors de conducció respecte als vehicles petits. Que com han de ser? doncs això, petits!
Parlant en propietat, quin és l'ús que se li ha de donar?
  • portar al personal a relleus. CAPACITAT en places.
  • portar eines i equips diversos: bidons d'escuma, sepiolita (que aquesta és una altra), motoventiladors,... CAPACITAT de càrrega.
  • actualment, a la RELL (espero que també a les altres Regions) els caps de parc ja tenen el vehicle d'E0 (3.00.92) i no necessiten un vehicle "estrella".
  • Sol en els parcs on hi ha sergents de torn (els parcs de mínim 8-9) cal un vehicle específic per aquests, però també pot ser el vehicle polivalent, no exclusiu. Vaja i si no els agrada, que pugin al camió!.
O sigui, que el millor és una solució que ja hem vist en aquesta Regió (portem 2 estius llogant furgonetes de transport de personal). Una furgoneta de 9 places, amb facilitat per treure'n els seients. Equipat amb una xarxa pel dia que vas carregat i separar la càrrega del conductor. Que volen que algunes siguin 4x4?, doncs també n'hi ha al mercat (parcs de muntanya, bàsicament).

Apa, doncs ja esteu traient-vos de sobre els Defender, Pathfinder, Terranos, Patrols GR i altres cabretes vàries.

Però amb un 2CV pintat de vermell em conformo:

2 comentaris:

aspirant ha dit...

Bones Alfons, estic d'acord amb el que dius de la utilització exclusiva i excessiva que es fan del pathfinder, però també és veritat que a vegades van molt bé per anar per els camins amb fang o cuan neva (com fa 2 anys aquí Girona), al igual que per fer recerques.
Però si que és veritat que no pot surtir gaire econòmic que una sola persona hi vagi, i més per autopista. Després passa alló que en un simulacre, hi ha més cotxes de "comandament" que bombers actuant........

Joan ha dit...

Molt bones Alfons, estic bastant d'acord amb el que dius, hi han molts 4x4 que no caldria que ho siguessin, amb monovolum o furgonetes de 9 places aniríem molt millor, sempre col·locats estratègicament.
Però també et vull dir que en el primer punt on dius que segurament ningú ha fet relleus amb al Pathfinder, et diré que al nostre parc des sempre hem fet tots els relleus als serveis tant dins de Regió com fora amb el vehicle lleuger del parc, el cazorla, el patrol, el terrano, i ara el Pathfinder, i hi hem anat 6 o 7 bombers a dintre i amb les bosses dels equips, mes comodes o menys, però hem fet el relleu.