dilluns, 15 de juliol del 2024

Jo vull fer festa

Hi ha dies que els mapes de risc d'incendi forestal indiquen una cosa però que la realitat és una altra. Fa no tant anys, miràvem el mapa i era taronja. Ens deien que tot cremaria i que viuríem un infern sobre la terra. Algun cop, des d'aquest mateix bloc, havia reclamat que perquè no posaven punts morats. I se'm responia que si els posaven ja no quedaven més colors. Pel que sembla algú pensava que encara podia ser pitjor.
Fa uns mesos als colors n'han sumat un altre. Des que van decidir tancar massissos i espais naturals s'ha posat un nou nivell al pla Alfa. Oks, doncs anem a ser coherents, no? Fa alguns dies havia plogut, tempestes per moltes zones (ja sabem que el Priorat està fotut), fins i tot inundacions i salvaments a causa de l'últim temporal. Per tant el mapa arreu era blanc o amb una mica de groc. Això sí, a can bombers això no és suficient per a donar la situació com a "normal". La gent de carrer preocupats perquè no saben si tindran l'estiu passat per aigua, si hauran d'afegir una maleta amb jerseis i impermeables, però per a Bombers mai és suficient.
Els pobreGRAF porten moltes setmanes discutint els seus mínims en funció del risc. Que si és 2 sobre 6, 3 sobre 6 o què coi és. Perquè a ells els hi va poder fer o no alguna festa personal (que en tenen/tenim 2-3 segons l'antiguitat). No estem parlant que estarem tot l'estiu a casa. Només un dia de més amb la canalla que ells si estan per casa. La resta de pobrebombers també estem una mica així. Fins ara ningú ens ha dit si el nostre risc comença en 2/6 o 3/6, això no està establert. Però el que tots patim és quan arriba el migdia i surt la previsió de festes. El mapa és groc o blanc en la seva majoria i apa, ens diuen que no es poden fer festes. Ara ja tenim un grapat de pobrebombers emprenyats.
Ep, que segur que qui ho ha decidit tenia molta raó. De fet des d'aquella previsió ni ha plogut ni ha deixat de fer calor. La meva última guàrdia va ser una mica un infern. Uns 14 serveis (i contents). Per tant el resultat justifica totalment la previsió d'uns dies enrera. Però, per a un de ciències, que importa realment? El resultat o que tot allò que es calcula i analitza sigui coherent? El resultat passa a ser secundari quan justifiques i tens tot un argumentari de suport. Potser hauríem de començar a comunicar també el perquè de les coses.
Un mapa de risc no parla de futurs, parla de presents. Si als parcs només veiem mapes amb presents, què és el que hem d'esperar? Pel matí, ara què fem briefings, videoconferències i estem al dia de com està la situació bomberil de la Regió, ens toca demanar la possible festa per la propera guàrdia. I amb l'únic que ens podem agafar és el mapa de risc del mateix dia. Però un parell d'hores més tard ens arriben les sorpreses i ens diuen que per molt mapa blanc/groc ens quedem sense la festa. I com he dit, l'última guàrdia va ser un no parar.
Tan costa posar a sota el comunicat de festes que ve una onada de calor, tempestes seques, temperatures extremes o qualsevol altre factor que ens doni pistes per les quals cal tenir els torns complerts? I insisteixo, les previsions d'aquesta casa són per general entre molt bones i boníssimes. Però es queden allí. Com un examen que només dóna el resultat sense explicar el raonament. Apa doncs, per a moltes previsions encertades més.