dilluns, 21 de febrer del 2022

Practicants al parc de Lleida

Aquestes últimes setmanes he coincidit amb alguns "quasibombers" de la nova promoció que està a punt de sortir de l'Escola. "Quasibombers", si, en una setmana ja hauran acabat el procés "escolar" per passar a bombers en pràctiques. Recordo fa un parell d'anys, quan el Glòria, que a Girona els anomenaven els practicants. Curiosa paraula. Per mi el practicant és el que de petit em posava injeccions. Ara els practicants són els que estan de pràctiques. Doncs apa, en quatre dies, espero que l'1 de març, ja tinguem els nous practicants als parcs de bombers.

A quatre dies de triar on aniran a fer els primers serveis, estan amb unes ganes immenses d'arribar als parcs. Escolten totes les anècdotes que els puguis explicar de la vida als parcs. Que si els parcs de la Nord, que si els de la Sud... que si a la REL només hi ha Lleida i potser algun altra. Res, a la REL només hi ha Lleida. Fred a l'hivern i molta calor a l'estiu. Mira si fa fred, que quan venen els de la Seu d'Urgell es queixen del clima de Lleida city. Aquí a l'hivern la temperatura és constant. 0º de nit i de dia. A la Seu potser arriben  a -5º però de dia surt el sol i a +5º la cosa canvia. Pobres, quan venen a Lleida a fer cursos s'han de posar els calçotets llargs.
I és que de vegades ens pensem que la roba gruixuda l'han de tenir al Pirineu, que no la tenen, però tampoc la tenim a la plana de Lleida (o de Vic) per les boires i baixes temperatures. I curiosament cada any es repeteixen les boires i els accidents relacionats. De fet, cada 5 anys aproximadament hi ha un accident múltiple (2013, 2017, 2022) en un tram pertanyent a Castelldans, comarca de les Garrigues, curiosament de les poques que no tenen parc de bombers professional. A Lleida gairebé tothom no entén com no s'ha obert mai un parc de bombers professional a les Garrigues, ja no només a Borges Blanques, també es podria posar a Granadella (per cobrir la zona més muntanyosa) o a Maials/Seròs per cobrir la part sud, on realment el parc de Lleida hi té un bon grapat de sortides.

Potser obrir un parc de bombers en aquella zona ens és contraproduent, baixaria el nombre de sortides del parc de Lleida, o no, que ja sabem que la teranyina de bombers és molt capritxosa i segons qui ens faria sortir igual. Però per poc que sortíssim menys, segurament deixaríem millor coberta la ciutat. Evidentment no és cap argument estadístic, no tinc aquesta dada, però segur que un parc a les Garrigues podria arribar a sortir tant com el parc de Balaguer o el de Cervera.
Tot i això, el millor argument per als "quasibombers" no és el nombre de sortides que hi ha a Lleida, que també, ni el nombre de vehicles al parc (que hi tenim de tot, excepte el FRQ), ni que hi hagi la canina o el GRAF... tots indicatius de ser un parc gran. El fet diferencial és el camp de futbol. Quants parcs de bombers de Catalunya tenen parc de futbol sala? uns quants, però amb gespa artificial? Molts dels "quasibombers" no s'ho creien, i sort del Google Maps. Una imatge val més que mil paraules. I és que una instal·lació així és un fet diferencial respecte a la resta de parcs. Lleida tenim serveis, camions, bona gent i a més un camp de futbol que ningú més té. Ah, i el gimnàs, que també és dels millorets del cos. Així que ja sabeu, si entreu a bombers, heu de venir aquí a fer les pràctiques de parc. Segur que no us en penediu.