dilluns, 28 de febrer del 2022

Més bombers per a Lleida

Ser a un parc gran com al de Lleida és com viure en una loteria constant de serveis. Hi ha moments de l'any previsibles, com la Campanya Forestal, l'època de la sega o la tardor amb els boletaires i els incendis de les xemeneies i problemes amb les calefaccions. Però tot i així, cada parc, cada zona té una tipologia més o menys definida de serveis "tipus". I ni Lleida, ni la REL es caracteritzen per tenir incendis d'indústria. Tampoc és que hi hagi una massa industrial gaire complexa ni perillosa. De fet l'únic perill en aquest sentit son les cambres de fruita i els gasos refrigerants. Però en els últims anys hem tingut sort. Ni fuites d'amoníac ni explosions de cisternes de polvorents.

Tot i aquesta "sort", els serveis tant de dia com de nit, són la tònica habitual a un parc com el nostre. Estem al top 10 dels parcs de Catalunya amb més serveis. I no comptem les pràctiques ni les sortides logístiques a comprar o a buscar material per al parc. Les sortides a incendi d'habitatge son del més habitual al parc de Lleida. Majoritàriament son a la ciutat, però alhora estem rodejats de pobles dormitori que ens donen molta feina. I no, no hi ha més bombers per a fer la feina. Paradoxalment parcs satèl·lit com Mollerussa, Seròs o Granadella tenen ben pocs serveis propis. I Mollerussa té vida en part perquè no hi ha parc professional a Borges Blanques.

El Segrià, amb els seu1.396 km² de territori, és una de les comarques més grans de Catalunya, i només hi ha el parc de Lleida. El Baix Camp, per exemple, té 697,3 km² i 3 parcs professionals. El que us deia al primer paràgraf, a Lleida hi ha molt poca indústria perillosa, al contrari que al Baix Camp. Allí en pocs quilòmetres hi ha Reus, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant. Aquí per al doble de territori només hi ha Lleida. I  al Segrià (Lleida) hi ha 9 bombers de guàrdia, al Baix Camp n'hi ha el doble. Així que podem dir que al Segrià hi ha la meitat de bombers per al doble de territori.

Potser, ara que arribarem a la plenitud de bombers als parcs (fins ara hi havia bombers ficticis, concepte creat per la "gestió de la misèria") serà el moment de plantejar-se augmentar el nombre de parcs (això fa dies que s'escolta a nivell de RELL), però també ens ho hauríem de plantejar a nivell de Segrià. No seria cap disbarat, ni cap anada de bola, crear un nou parc de bombers al Segrià. Maials i Seròs serien bons llocs per tal de cobrir territori. Però evidentment estaríem augmentant infraestructura. I perquè no pujar els mínims a un parc com Lleida?

Es podria pujar els mínims a Lleida fins a 12? Asseguraríem 3 serveis simultanis amb recursos suficients, no faria falta disposar de nous vehicles ni camions. Tot ja està muntat. I és més, actualment molt sovint (gairebé cada guàrdia) el parc queda sense ningú o només 1 o 2 bombers amb 5 camions més al parc que ningú pot utilitzar. Una tercera dotació faria possible que el BNP, el BUP o el FSV donessin servei a un nou incident a la ciutat o rodalies,

Portem algunes setmanes en que cada tarda hi ha sarau. Els vehicle BRP no para quiet en tota la tarda, el BUL i el BFP es van combinant serveis. I l'autoescala es va complementant a les sortides urbanes d'incendi i de rescat de persones. Mobilitat i justificació per a tenir 7 camions diferents al parc de Lleida hi son, però pel que sembla no n'hi ha suficient com per augmentar el nombre de bombers ni tampoc el de comandaments.

I és que una de les mancances principals del parc de Lleida és el nombre de comandaments. Portem anys amb un sol comandament per torn. I com dic, les sortides les realitzem de dues en dues. I si tinguéssim 12 de guàrdia podríem fer una tercera. La feina hi és, la necessitat també, però fins ara als torns hi mancava personal. A final d'estiu ja tindrem els torns complerts, assegurant perfectament el relleu a tots els 9 bombers de guàrdia. I si ens comencem a creure que també podem tenir-ne 12? Que necessitem? 12 bombers, però ni un sol camió ni cap parc de bombers nou (edifici, terreny i serveis). Ja ho tenim tot.

Ah, i que no serveixi d'excusa que 12 bombers no hi cabríem. A l'estiu ja en som 12, i 15 també. La necessitat d'ampliar els vestidor ja hi és. Cal fer vestidors nous per a les dones (l'actual ja és petit de per si), cal donar més espai a les taquilles del vestidor dels homes, cal un altra vestidor per als "forestalillos" o els comandaments. Per tant una ampliació del parc, allargant vestidors s'haurà de fer en un termini de temps mitjà (i no dic curt per un tema pressupostari). Així que posar 12 persones a treballar cada dia a Lleida no comportarà cap daltabaix a la casa. Ja hi estem estrets, l'estiu també ens ha ensenyat a menjar per torns, a repartir-nos en tres sales de menjador. GRAF i Canina també fan guàrdies al parc. Per això que la necessitat vital d'ampliar ja la tenim. Ara només cal esperat que qui planifica, qui gestiona els recursos operatius dels parcs i qui distribueix el personal es posi les piles i vegi que potser el Segrià el que necessita és ampliar el nombre de bombers de guàrdia.