dilluns, 16 de març del 2020

i ara a pel Coronavirus -2a part-

Doncs el que cap de nosaltres esperava ha arribat. Estem en alerta sanitària per un virus! I això ens afecta a TOTS. A la vida normal, als coles, a les feines, als gimnasos i fins i tot als bars i restaurants. Imaginàveu mai que viuríeu un "apocalipsi zombi"? Doncs mireu què vaig escriure fa 3 anys: "la resposta a un apocalipsi zombi

Aquests dies podem veure com als parcs de bombers hi ha molt moviment. Però molt. Feia temps que no es veia a la gent tant preocupada. Les tertúlies en arribar al parc són ja del nivell de si podrem trobar alguna cosa per dinar, abans que ens buidin el supermercat. Estem fent cues d'una hora per poder comprar el dinar de la gent que està de guàrdia! I és que ni així ens deixen passar la cua i anar directament a la caixa. On anirem a parar!
Un altra tema de preocupació, i no és només durant la guàrdia, sinó que és una constant als diferents grups de whatapp i telegram bomberils, que si cal netejar, que si cal higienitzar el volant dels camions, les emissores i si tindrem suficients mascares per al relleu de demà o si quan tornem el proper dia encara hi haurà material sanitari. Potser entre tots n'estem fent un gra massa. Però la veritat, és que mai s'havia previst una emergència o estat d'excepcionalitat com aquest. Mai ningú havia previst que una epidèmia o pandèmia pogués afectar als bombers i la resta de cossos actuants. Per això no tenim protocols dirigits a nosaltres. Tenim protocols de Risc Químic i Biològic dirigits a protegir-nos en serveis puntuals, d'accidents, d'incendis o d'atacs relativament menors. Però a ningú se li havia acudit tenir una romanent d'equips ni disposar uns protocols específics per a salvaguardar als bombers de la infecció i transmissió d'una malaltia epidèmica.
Per sort, però, s'hi està treballant. Més val tard que mai. En aquest moment s'estan elaborant protocols i s'estan revisant pràcticament a diari. Ja anem per la versió v2 del Pla d'actuació específic, i l'elaboració del v3 potser surt abans de que jo pengi al bloc aquest post. Així que l'actualització i incorporació de nous supòsits s'està fent. Que potser hauria haver sortit tot ja al primer dia? Potser, però ningú neix ensenyat, i protocols d'aquests no s'ensenyen a les universitats ni s'aprenen a base de fer protocols ISO o d'altres instruccions que havia elaborat la casa. Quan un enginyer fa un projecte per primera vegada es fan actualitzacions i millores durant el procés d'adjudicació. Durant la construcció es fan diversos replantejaments. I un cop acabat sempre apareixen errors i millores que un cop ho tens posat en marxa et veus en la necessitat de canviar. Amb els protocols i instruccions de Bombers passa el mateix.
Per sort la casa disposa de personal especialitzat en conceptes similars com són el químic, el radiològic i el nuclear, familiaritzats tots ells amb temes de protecció i de descontaminació. Aquests dies cal confiar amb ells per tal de trobar les solucions als diferents problemes que se'ns plantegin durant les guàrdies i també a les hores d'avorriment mentre estem a casa confinats, que son moltes i ens fan pensar en mil i una possibilitat.

Aquí podem veure com l'ingeni dels bombers s'aplica en la neteja diària dels camions. (Twitter) Bomberos Bizkaia És un exemple d'un altre cos de bombers, però com veieu a les fots de sota, als parcs catalans també hi ha múltiples idees i kits "casolans" per a la neteja dels nostre elements compartits.

Ara també serà qüestió d'aprofitar tota aquesta dinàmica, per a quan torni la normalitat, i calgui fer la neteja setmanal dels camions fer també les cabines i no només dels vidres si ens sembla que estan bruts. També haurem d'aprofitar per seguir netejar les espatlleres, les ampolles, les llanternes, les emissores i molts altres estris que tenim a les cotxeres i que sovint deixem bruts, perquè a mi ningú m'ha dit que ho he de netejar, i tampoc tinc sabó. Doncs cal demanar-lo. Els caps de torn han de fer les comandes corresponents. Els caps de parc han de demanar que arribi el material necessari, perquè realment és que que fa falta, a més d'esperonar al personal en netejar i reposar el material. Així anirem pujant escalafons i fer que des dels servei tècnic i de provisions es facin les comandes que en els darrers anys s'havien fet en comptagotes. Moltes dependents de les empreses de neteja contractades i que no complien els mínims lògics.

Per cert, com la gent està sensible amb el personal sanitari i d'emergències, us he de demanar a tots que utilitzeu els serveis d'emergència en la justa mesura. També som persones i també estem sota risc. Imagineu què pot passar si un bomber estant de guàrdia agafa el COVID-19. Haurà de tancar el parc de Bombers, perquè tot el personal quedaria confinat. Així que si us plau, cuideu-nos, cuideu-vos i entre tots prenguem les mesures higièniques par mantenir aquesta pandèmia allunyada dels parcs de bombers, centres hospitalaris, les comissaries i també els centres de control de les emergències.
Gràcies Domino's
Ah, gràcies als qui ens han portat manejar i material. Aquests dies, a nosaltres, tampoc ens és tant fàcil fer coses normals.