dilluns, 23 de setembre del 2019

PERILL: Ens hem tornat bojos?

És curiós el que de vegades pots arribar a veure en els polítics i en la gent del carrer quan des de l'administració o els cossos de seguretat els avises d'un perill o d'un perill que ha de venir. No cal anar gaire lluny ni buscar en grans serveis per a adonar-nos que massa sovint hi ha gent que no té en compte els avisos i fa la seva com si allò no anés amb ells.

La vida real n'és plena d'exemples. D'aquell amic, company de feina, o també familiar en que li dius que no faci alguna cosa, perquè li sortirà malament, perquè ho has fet abans i saps que no funciona o simplement perquè la possibilitat de fer-se mal és gran... però com que no ho veu, no t'escolta, o simplement no vol creure't i "sap" que ell és més bo que tu, doncs apa, quan t'has donat la volta ell la fa. I efectivament, es fot de lloros. Doncs això és el que li passa també a la gent del carrer quan davant un servei, ells si o si volen passar, encara que hi hagi una tanca, una cinta o fins i tot un "senyor urbano" que li diu que no passi.
I quants cops hem trobat a gent "normal" (perquè no son normals) que han apartat la cinta que talla un carrer, un conductor que ha apartat els cons que tallaven el carrer o fins i tot volen passar per sota l'escala quan estàs traient arrebossat de la façana (que fa estona que en cauen trossos). Doncs apa, ens toca fer de dolents (que som bons, perquè els evitem que els caigui algo al cap) tot i que potser algun dia hauriem de deixar que a algú li caigués... 

Però tot i aquest inici més o menys anecdòtic d'avui la veritat és que el post és molt serio. Com diria aquell: "HO HAVEU VIST?":
I encara hi ha gent que ho dona per bo i ho escampa 😱
Portem una setmana escoltant i parlant que plourà, hem vist les imatges del veïns valencians i murcians on bombers i altres forces de seguretat rescataven gent amb barca, camió i helicòpter, diverses persones han mort per les riuades i inundacions.... i aquí els nostre servei de prevenció meteorològica ens ha avisat que durant el cap de setmana el risc de pluja seria important amb quantitats considerables d'aigua.
Sovint sóc el primer a que davant alguns avisos me'ls agafo amb "precaució", precaució davant un possible excés d'alerta. Fa un grapat d'anys que estic a bombers i segueixo els avisos de risc d'incendi forestal. El risc hi és, però això no vol dir que acabi cremant. En tot cas ens avisa de les zones on és provable que hi pugui haver incendi i que aquest es desenvoluparà de manera més o menys virulenta (llenguatge gens tècnic) en funció dels colors i altres dades concretes que ens donen els observatoris a temps real. També hi ha els avisos de nevada... que sovint adverteixen de "quedar-nos" a casa o que no fem desplaçaments innecessaris... i jo com a esquiador que sóc (una mica més antic que de bomber) doncs si he d'anar a esquiar (a pista) ho faig. I he esquiat molts cops amb nevada i només un parell de cops m'he trobat amb que tanquen pistes o que la visibilitat per la tempesta és tan reduida que ha estat millor parar o fer baixades per sectors més senzills. Tot i això també us he de dir que als Alps he pogut sortir en plena nevada i també després de desenterrar el cotxe que estava totalment enterrat i no es distingia un vehicle d'un altra... havia caigut gairebé metre i mig. Però una cosa tinc clara, els avisos de vent a l'hivern sovint em deixen a casa. I els de la resta de l'any també es compleixen. El que passa, i com diem a Reus, quan fa vent a Barcelona, els de Reus i costa Daurada diem que allò només és una lleugera brisa. Doncs imagina què en pensen els de l'Empordà del vent que pot fer a Barcelona...

L'aigua inundant un carrer
Però no, aquest cop algú l'ha liada grossa. Com pot ser que davant un avís de pluja forta, i les imatges que tenim de poblacions de les poblacions gironines ens ho confirmen, algú des d'un Ajuntament s'atreveixi a dir que encara que plogui no deixin d'anar a un determinat esdeveniment del poble? Que estem bojos?
El "típic" conductor que "sap" que no trobarà una claveguera oberta o que l'aigua no l'arrossegarà 👽
Mireu, com he dit abans, sóc esquiador i he conduit molts cops amb cadenes i lones per la neu. Sé quan no he de circular sense, i m'empipa haver de parar al mig d'una petita costa perquè el de davant no ha fet els deures. I jo que vaig bé acabo encastat al seu darrera perquè ell se l'ha fotut per no portar el material que toca. Hem vist algunes basses a l'estiu que els ajuntament encara no havien omplert ja començat el juliol, hem vist obres a les carreteres mal senyalitzades i operaris protegits per només uns cons i camions passant molt propers d'ells... Però MAI hagués pogut imaginar a un ajuntament esperonant als seus veïns a no fer cas d'un avís de pluja important. I que evidentment la previsió s'ha complert.
Avui he de posar un semàfor vermell a tots aquells que es creuen amb més raó que la gent que hi entén, que es dedica a una professió o que per la seva experiència té un ampli coneixement i per tant son els experts i que ens avisen d'un perill o una prohibició. Va, i per a que ningú s'enfadi, jo sóc el primer en posar-me el semàfor vermell. Massa sovint ens venç la supèrbia i no escoltem a qui ens envolta amb l'excusa de "i tu que has de saber".