dilluns, 15 d’abril del 2019

La repetició de la jugada

Diari Segre de dissabte 13 d'abril de 2019:
El conseller d’Interior, Miquel Buch, va anunciar ahir la licitació del projecte de l’edifici del nou parc de Bombers voluntaris de Seròs, que substituirà l’actual, i les obres del qual podrien començar l’any que ve, amb una inversió inicial de 800.000 euros. L’anunci el va fer després d’una reunió a la Diputació de Lleida amb responsables del cos de Bombers, portaveus dels grups polítics i presidents dels consells comarcals que volien traslladar-los la preocupació per la falta d’efectius i d’infraestructures a la província.

I resulta que aquest "paio" ens ho explica com a novetat!. Doncs jo us asseguro que he estat en reunions amb Secretaris de la Conselleria, Directors Generals i també responsables de Bombers i això ja m'ho havien explicat fa alguns mesos i amb més detall.
A veure si ens entenem. Les notícies son notícies per la seva novetat, perquè expliquen coses noves i no perquè algú repeteixi com un mico, en escenaris diferents, que cal fer inversions a Can Bombers. Això mateix ja es va explicar al Parlament de Catalunya fa un parell de mesos. Exactament el mateix. I és exactament el mateix que m'han explicat a mi en diverses reunions al carrer Diputació de Barcelona.
Si voleu us avanço uns quants titulars... Una nova Regió d'Emergències al Pirineu, i per això la inversió al parc de la Seu serà molt més alta... han de fer oficines i sales de reunions i posar monitors i teles amb connexió directa a la sala de Control de Bombers a Bellaterra. I si també posem la mísera reforma del parc de Balaguer, les obres a la RELL s'acaben aquí. No hi ha res més. Ni reformes al parc de Pont de Suert, ple de mancances per a ser un centre de Treball que no compleix amb la Llei de Riscos laborals i l'avaluació de riscos (plena d'actuacions de millora importants), tampoc hi ha res sobre la millora de l'heliport del parc de Lleida, ni molt menys de la seguretat de les instal·lacions (qualsevol dia tindrem un més que susto). O res dels parcs que manquen per a la correcta cobertura de la Regió. Tampoc hi ha cap referència al nombre de bombers, Caporals i Sergents que manquen per tal de disposar amb la dotació necessària (la teòrica) que des de fa molts anys està incomplerta. Ni res sobre vehicles nous, material de seguretat ni material tecnològicament més modern. Tampoc res sobre els pobres bombers abandonats de Mollerussa, que tenen un furgó de Risc Químic, que només serveix per a la foto i poca cosa més. (I jo sóc químic, que sé de què parlo!)

Així que mentre tinguem aquest tipus de gent al capdavant de les conselleries, venent la moto als polítics del nostre voltant i amb ciutadans que llegeixen el diari i no ho posen en entredit... estem perduts.
A la RELL hi tenim molts problemes. Molts. Som una Regió dispersa, amb molts quilòmetres entre parcs, de nord a sud i separats per valls profundes. Això a més d'una dificultat a l'hora de desplaçar efectius també ho és per la climatologia local. Cada vall té el seu vent, les seves hores de canvis de direcció, la seva temperatura, la seva solana i la seva obaga. Tot això ens afecta de forma molt considerable a nivell operatiu.

Un incendi en un pàrquing a Lleida, en un  carrer prop del riu, es veu afectat pel vent i pels canvis de corrents de l'aire. Per tant ens podem trobar que l'aire empeny el fum i la temperatura cap un costat de carrer, empenyent el fum per una porta i en pocs minuts tenir la situació contrària. O el que és pitjor, una situació de canvis constants i per tant un vent errant que fa que el fum surti a ràfegues per les diferents portes sense cap sentit aparent. Això que passa en incendis urbans a Lleida ciutat, passa també en incendis de vegetació a les vall del Segre, des de Balaguer fins a La Seu, des de Camarasa fins a Pobla, des de Pobla a Sort i des de Rialp a València d'Àneu.
Som una regió gran en extensió, gran en diversitat i molt petita en quan a recursos humans, distribució de parcs i de material. Som la Regió "més petita" en recursos per metre quadrat. Som una Regió que li vens que invertiràs 800.000€ en un nou parc i sembla que tots els problemes se'ns hagin d'acabar, i no és així. Els problemes som molt importants i és de vital importància arranjar-los per a poder fer la nostra feina amb seguretat i garantia. Apa fins la propera Fakenews de la conselleria.