dilluns, 8 de maig del 2017

els nous bombers bruts

Aquesta setmana he vist algunes fotos que m'han donat la base per escriure el post d'avui, Recordeu aquesta cançó infantil dels bombers?

Som els bombers 
que venim d’apagar foc
amb la camisa bruta
i el bigoti tort.

La cançó és molt bonica, i de fet sap explicar perfectament l'esforç dels bombers, ja que arriben amb la camisa bruta i el bigoti tort.

Però això tant normal i senzill d'entendre no ho sabem transmetre entre nosaltres mateixos ni a la gent nova que s'incorpora a l'escola de bombers.
M'explico, quina és la imatge que hem pogut veure aquests dies dels companys de l'escola? Doncs que estan fent pràctiques amb foc, i orgullosos de la seva experiència amb l'escalfor, la radiació, el fum, la foscor, l'excitació i l'adrenalina que desprens amb tot això (i que seguiran sentint cada vegada que estiguin apagant un incendi d'interior o un gran incendi), han acabat fent-se fotos després d'aquesta experiència. Felicitats, jo també me'n vaig fer el seu dia.

No, no hi ha res dolent amb això, no us equivoqueu, La reacció és la més normal del món. De fet, al lateral d'aquest post hi ha una foto meva després d'una pràctica a la torre de Lleida,
El problema no està aquí. El problema és la manca de conscienciació que tenim amb la brutícia que portem a sobre. Què portem a sobre després d'un incendi? Portem restes de tot allò que ha cremat. Oi que els de les barcelones comenceu a tenir (perquè la teniu, oi?) consciència de tota la contaminació atmosfèrica a base d'Òxids de Nitrogen (NOx) i de matèria en suspensió -PM- (bàsicament compostos orgànics) procedent de la combustió dels motors dels vehicles? Doncs el mateix, però a gran escala en el fum dels incendis.

Si a la combustió dels combustibles dels vehicles hi destaca el CO2, NOx i PM, ara al fum hi afegim la descomposició dels mobles, pintures, resines, plàstics i tota la resta da materials artificials que hi ha dins un habitatge o una indústria... us podeu fer a la idea del què portem a sobre?
Tot això està sobre els equips d'intervenció: Vestit, botes, espatllera, ampolla d'aire, casc, sota casc, llanterna, guants... també sobre els estris que hi hem utilitzat... I si queda alguna part del nostre cos exposada al fum doncs també queda contaminada. I la contaminació no és només per contacte, sinó que s'absorveix a través de la pell i també mentre roman sobre la nostra roba va entrant als nostres pulmons per la pols que es desenganxa pel fregament o els gasos que hi ha dissolts i que poc a poc es desprenen.
Fotografia dels meus companys de torn, esmorzant en un descans durant un servei d'ensorrament
No és només els contaminants de la pols i els fums dels incendis, és tot allò que queda "incorporat" a la nostra roba. Una de les coses que primer hem d'aprendre en el nostre ofici és a treure'ns la roba. Si, la roba de bombers després de qualsevol servei és molt contaminant (està molt contaminada) però sobretot taca i empudega tot allò que toca. Oi que si ens emboliquéssim amb un llençol blanc el deixaríem negre? Doncs tota aquesta negror ens està penetrant per la pell, per la respiració, per la saliva...
Si us plau companys que esteu a l'escola, tingueu consciència de que sou una massa de contaminant. Vosaltres i els vostres propis companys. Quan abans us tragueu la roba, quan abans us dutxeu menys productes tòxics introduireu al vostre cos.

Per cert, benvinguts, que per molts anys puguem compartir serveis.