dilluns, 15 de maig del 2017

comptem bombers

Avui he rescatat un post no publicat que vaig escriure el 2011. No ha costat gaire posar-lo al día, els mals son els mateixos, pero més grans.

Estadísticament hi ha més de 4000 bombers. Tots preparats per igual per a tot. I amb algunes especialitats dignes de qualsevol cos d'èlit com les que depenen del ministeri de defensa o d'interior.
A Lleida hi ha... 800 bombers, més o menys. D'aquests 600 son voluntaris. Per a que no s'enfadi ningú diré que tant bons com els altres 200, però jo no m'ho crec. Entre els 200 bombers professionals es fan les guàrdies de 24h, a repartir entre els 8 parcs professionals (mixtes, si voleu ser tiquismiquis). Hauríem de tenim una mitjana de 25 bombers per parc i 6 per torn. Al parc de Lleida però el torn hauria de ser de 13-14, compteu vosaltres, però no surten els números. Als parcs hi ha molts torns de 5 i Lleida amb prou feines son de 12. Dels aproximadament 230 bombers que hauríem de ser amb prou feines arribem als 200, si a això li sumem les properes jubilacions, personal en grups especials (GRAF i GRAE), baixes (sempre hi ha un nombre estadístic de gent de baixa)... podríem arribar a dir sense gaire equívoc que no som ni 180 per cobrir un servei d'emergències de 24h que hauria de disposar d'un mínim de 230 persones.

Actualment el curs bàsic dels nous bombers de l'Institut de Seguretat Pública dura uns 3 mesos, de dilluns a divendres, després tindran un grapat de pràctiques en parcs grans, amb activitats obligatòries i avaluació al final de cada guàrdia. Durant l'estiu segur que ja els destinen a parcs, per tal de cubrir aquestes mancances (que la casa sempra nega) i així "reforçar" torns. 
A més cal sumar que els parcs de bombers voluntaris no van gaire sobrats precisament. Alguns per "cansament" altres perquè la vida dels bomber voluntari ha de compaginar-se amb la vida familiar i mentre tens 20 anys és molt fàcil però quan en tens 35, dona, canalla i una feina al camp o amb contractes poc estables, l'últim que fas és jugar-te la família i/o la feina. Així que caldrà esperar la nova promoció de voluntaris. Que també han de passar un procés selectiu, un curs bàsic (en horaris adaptats, i per tant acaba trigant més setmanes a completar-se, i finalment algunes guàrdies en un parc de professionals (be, en algun proper al seu, no tots son grans).

Ara no entraré en la diferència  de formació entre uns i altres. Però al final tots comptem dins l'estadística de bombers que poden pujar a un camió. Així que dins la manca d'efectius podem sumar a la manca de bombers professionals, la manca de bombers voluntaris. Però el problema greu no és aquest, el problema el tenim en que hi ha parcs que comencen a no poder donar servei de bombers. Això sempre ha passat, no ens enganyem ara. Sempre hi ha hores i dies en que costa més (o no es troba a ningú) disposat a fer una sortida en un dilluns laborable a mig matí, un relleu d'un incendi forestal de començament de campanya. Però des de fa alguns anys hi ha problemes per tenir disponibles alguns parcs de voluntaris ja no només durant els dies laborables de la setmana sinó durant els caps de setmana. I ja ens trobem amb parcs que no poden estar "oberts" (amb personal operatiu al parc) durant la major part de la campanya forestal.
De sempre (i jo també ho era) hi ha hagut bombers voluntaris que han fet de "forestalillos" durant la campanya estival. Un contracte de 3-4 mesos per un estudiant és algo molt golós (tant econòmicament com en temps per estudiar o lleure). Estadísticament tot suma. Els "forestals" disposen del seu nº de forestal, i el seu nº de bomber voluntari. I aquest estiu ens trobarem amb bombers en pràctiques amb el seu nº de bomber professional i alhora el seu nº de bomber voluntari...
Però tots, absolutament tots, surten a l'estadística. Som 4000 bombers i el rati és de puta mare... Alguns portem 5 mesos de baixa, altres es jubilen les properes setmanes, altres fa mesos que no van a un trist servei, altres parcs fa setmanes que no poden confeccionar una sortida, però els números per la campanya forestal de 2017 diuen que tenim molts bombers, molts vehicles, molts mitjans (helicòpters, avionetes, Punts de transit, remolcs, ...).
Com sempre les números son pur màrqueting, pura parafarnàlia, pura imatge... Potser hauríem de fer la vista enrere i comprovar la realitat passada. Quants parcs realment van obrir tot l'estiu, quantes persones d'aquests 4000 surten a l'estadística de sortides fetes, quantes hores extra s'han generat per manca d'efectius (per què hi havia sortida i calia cobrir el parc i també quantes per manca de personal per fer el mínim de personal de guàrdia)... son dades que quan es fan la presentació de la campanya forestal no s'expliquen mai.