dilluns, 13 de juny del 2016

Olor de campanya #CIF16

Ja estem al juny, a la comissió d'Interior del Parlament s'ha presentat la Campanya Forestal de 2016, els helicòpters de comandament i els bombarders ja "aparquen" als parcs, alguns camions forestals també comencen el seu camí cap als parcs amb "columna mòbil", els forestalillos van triant torn i confirmant si segueixen amb nosaltres, els mapes de perill d'incendis sembla que poc a poc van agafant color (groc de moment), les primeres reunions online entre comandaments també tornen a ser diàries i mentrestant la misèria s'acumula als parcs.
Els pagesos han iniciat la campanya de sega del cereal, i alhora també hi ha hagut els primers incendis. Durant el maig, a més d'un grapat de serveis d'abelles, teníem incendis a marges que acabaven a les xoperes de vora el riu com a primer senyal que ja s'acostava l'època amb major nombre d'incendis de vegetació. Al juny però ens dominen els sembrats. Durant les primeres setmanes anirem (i ja anem) de cul durant moltes tardes anant de servei en servei: vegetació, accidents, rescats, algun servei tècnic a instal·lacions principalment d'electricitat... que han anat sortint un rere l'altra o de dos en dos, esperant que comencin els forestalillos al voltant de Sant Joan.
Cap al 15 de juny comença la roda de les guàrdies d'estiu, els parcs començaran a estar més bruts perquè hi haurà més gent. Una de les coses que no s'han dit de la crisi és que es van retallar el nombre d'hores de neteja dels parcs, i que els caps de setmana no n'hi ha. Això sí, els parcs estan ocupats 24h i 365 dies, si no hi ha serveis. I si n'hi ha, encara que no vulguis, s'embruten més. Evidentment t'has de dutxar, rentar les mans, canviar de roba, entrar i sortir del parc (que és allò més normal del món) i vol dir entrar porqueria a l'interior (encara que vagis amb compte). I si ja passa surant l'any, ara a l'estiu s'aguditza. En aquest període que ara s'inicia als caps de setmana hi torna a haver servei de neteja.
Els helicòpters ja fan la seva funció de millorar la gestió dels incendis (a alguns caps de guàrdia els obliga a sortir del despatx) donant compliment als protocols de sortida de mitjans als serveis. Altres anys pilots i operadors disposaven d'una sala acondicionada a les seves necessitats (o això semblava) que actualment se li ha donat una altra funció. Per tant s'han instal·lat 2 mòduls provisionals al costat del parc. Je, je, je. Devien molestar als tècnics i ara estan amb nosaltres. Un dels operadors ja ha descobert "l'hora del te".
Pel parc ja hi ronda algun BFP, encara no sé si és el que es quedarà o és que espera cua a ser reparat. Però el 15 segur que ja és operatiu i dormirà dins el parc, aquest o el d'Esterri, que és qui venia cada any. Pobre, amb lo tranquil que està aquest vehicle a la muntanya el porten al pla a fer quilòmetres entre rostolls i camins empedregats de les Garrigues. Al setembre ja tornarà a descansar a la fresca de les muntanyes.
Els mapes encara indiquen poca cosa, una mica de groc per aquí, una mica de groc per allà, potser algun punt taronja en alguna punta del país... però res greu ni important. Tal com vaig explicat al twitter, portem unes 250hores sense pluja, i això ens indica que cada cop el combustible gruixut està poc a poc més disponible.
Ara haurem d'esperar que hi hagi 30º o més (que ja hi estem arribant), baixa humitat (de moment encara no) i episodis de vent, i si li sumem les 1000 hores de sequera acumulada tenim el polvorí. Tranquils que tot arribarà.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Trobava a faltar, i molt, aquests posts on feies anàlisi de la "casa". Parlar dels serveis, els camions i les nenes ens apropa un món que molts ciutadans desconeixen. Salut i bona CF'16! Per cert, el 23 nit si no plou abans no hi haurà temps de menjar la coca...

Anònim ha dit...

que no podeu passar un escombra, un motxo i una balleta pel parc? a clar, que esteu molt ocupats entenc... s'han perdut costums bàsiques com netejar i/o possar ordre al parc.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Et convido a estar una guàrdia amb nosaltres. Veuràs que a final del dia s'escombra, es neteja la cuina i es deixa el parc en condicions.
La cotxera també es neteja i ordena un cop per setmana.
De tota manera el waters, vidres, campana de la cuina, etc ho fa una empresa externa, també la neteja general diària. Pensa que en un parc gran com el de Lleida la meitat de dies no es podria fer, és això o deixar d'anar als serveis.

Xavier Segura i Riu ha dit...

He recomanat el teu blog al meu fill per una entrada en la qual expliques una millora en el sistema de radiocomunicació emprant la técnica del PR.
Després he vist que a les persones com ell els anomenes "forestalillos" Vull creure que ho fas "carinyosalillament" i que ell s'ho prendra "pelcostatquenocremalilllament" sinó,.... l'hauré cagat "perillosillament".

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Si, si, és un terme carinyós.
Pensa que fins i tot hi ha una revista electrònica que edita el GRAF que es diu "lo forestalillo".
I sort d'ells a l'estiu!

Gràcies Xavier.