dilluns, 6 de juny del 2016

I Rússia també bat rècords

Després d'unes setmanes comparant Canadà i Catalunya, i ja heu vist que no son tant diferents a nivell d'incendis forestals, avui us vull fer una pinzellada del què passa a Rússia en la seva temporada d'incendis.

Un dels últims titulars que he pogut llegir diu "molt pitjor del que podia imaginar", perquè resulta que els incendis forestals a l'est de Rússia porten ja més de 3.5 milions d'hectàrees i la previsió per aquest estiu és de calor i sequera.
De moment a la zona de La Sibèria en 10 anys ja superen en 2,5 vegades l'increment de la temperatura mitja del planeta. Això ha provocat que el nombre d'incidents per riuades, sequera, ciclons, etc. es dupliqui en aquest mateix període, fent una progressió gairebé lineal. I a l'igual que a Canadà, aquest tipus de bosc Boreal és molt sensible al canvi climàtic. La seva densitat de vegetació, la seva gran extensió i la gran quantitat de combustible que actualment (abans es mantenia més temps amb un certa humitat) provoca incendis molt extensos de gran intensitat, que fins fa pocs anys no tenien ni amb la freqüència en que ara pateixen ni la superfície afectada.
26 de maig, 129,000 hectàrees a la zona de Buryatia
L'increment dels incendis als boscos boreals comença a preocupar, fins i tot la NASA hi està investigant. De moment el que queda clar és que les latituds del nord s'estan escalfant, i cada vegada reben menys precipitació, fent-les més susceptibles al foc. Aquests boscos van acumulant al sòl més i més capes orgàniques que amb l'augment de temperatura estan proporcionant abundant combustible per al foc i gradualment de forma més disponible. Finalment, els llamps, la principal causa d'origen natural, de forma més incipient cremen la biomassa.


A l'inrevés de l'acudit (mucho ruso en Rusia), els bombers forestals experimentats son relativament pocs i l'ajuda que reben de la resta de brigades no té els coneixements suficients, per tant l'eficàcia en l'extinció és proporcionalment inversa a la necessitat de recursos i a l'extensió.

Aquí poc a poc ens anem posant les piles. Sí, els GRAF son pocs, la seva unitat Tècnica és tècnicament molt potent, però poc a poc van escampant alguns coneixements sobretot de camp a la resta. Evidentment ens falta molt, segurament no podrem mai tenir el mateix grau de coneixement ni experiència (ells tenen dedicació pràcticament exclusiva a nivell forestal), així que anirem evolucionant poc a poc.
Els últims anys a Catalunya comencem a plantejar-nos si val la pena dedicar tots els esforços a apagar tots els incendis o si val la pena esperar a que ens vagi tot a favor o si cal descartar algunes zones (donar-les per perdudes). Mentre aquí estem intentant "ensenyar" al senyor polític com s'han de gestionar els incendis, per a que algun dia es pugui fer entendre a la gent que de vegades el foc és bo (i que no passa res per deixar cremar un tros de bosc), els russos poc a poc van prenent iniciatives... 
Un nou decret de la República de Sakha diu que els serveis d'emergència poden deixar d'extingir els incendis en els seus territoris si no hi ha una amenaça per a zones residencials, o si els costos són desproporcionats.
Quan va costar apagar l'incendi d'Òdena? El de Figueres? El de Collserola? I si s'hagués gestionat d'una altra manera? Si les urbanitzacions no hi haguessin estat, quins costos hauria tingut l'extinció? Potser son preguntes que ens hauriem de començar a plantejar. Com a bombers i com a ciutadans.