dilluns, 4 de gener del 2016

Les escorrialles de l'any 2015

Doncs si, ja hem passat Nadal i Sant Esteve, falten només algunes hores pel canvi d'any i possiblement ja podem fer una mica de balanç de com ha anat aquest moribund 2015.

Aquest any va començar amb l'expectativa de l'aplicació del nou decret d'horari. Dues guàrdies més, trenta hores de formació addicionals, les guàrdies d'estiu incloses també a l'horari i tot planificat des de mitjans de desembre de l'any passat. Be, tot no. La formació no s'ha fet tota... algú no ha fet els deures, però no ha estat l'únic.
Hem sobreviscut a aquest increment imposat d'hores, compensat en part pel pagament de les hores treballades de més, a un preu també imposat. Si, ja sé, hi ha gent que no té feina o que les cobra a preus inferiors, però això no treu a que nosaltres creguem que estan mal pagades, anar a un incendi, un accident o un rescat en ple temporal no té preu. I per tant nosaltres entenem que ja que no hem pogut consensuar les condicions (via els sindicats que hi van participar) podem seguir expressant el nostre desacord. Per altra banda un increment d'uns 100€ a la nòmina sempre va be i fa que de cara a la galeria alguns ja no es queixin, i sempre és una raó que té la DG per a dir que hem incrementat el sou i hem recuperat una part del poder adquisitiu.
Aquest any un Conseller, que es va vanagloriar de complir les seves promeses, va prometre una nova oposició de bombers professionals i una nova tanda de bombers voluntaris... i res, estem entrant a 2016 i no hi ha ni nous professionals i nous voluntaris. Tampoc hi ha conseller, ni diputat. Tècnicament no va mentir així que potser encara podrà anar al cel. Els de Vic, però, li recordeu qual el vegeu.
A la pràctica aquest increment d'hores el que fa és que agafant la nostra carència de treball, 1-3 i les compensacions horàries, creada a 1998 com a 4 torns i 4 cicles per cadascun, puguis tenir calculat perfectament el teu calendari des d'ara fins el dia que et jubilis. Tant senzill com utilitzar el calendari de l'outlook i posar 1 guàrdia cada 4 dies i una festa cada 16 (excepte els estius). I d'aquesta manera quan al novembre de 2015 et planteges les vacances de 2016 (inclòs Nadal) decideixes que com tens festa el 25, el 31, o cap de setmana del 17 i 18 de desembre (2016) en que molts fills i filles de bomber fan festivals de Nadal decideixis agafar la quinzena de vacances qualsevol altra en que per raons familiars li puguis treure més suc. I la sorpresa ve quan un cop posades totes les vacances sobre el calendari, a nivell de regió es decideix augmentar en 1 ò 2 la dotació d'aquell dia (a Lleida som mínim 9 i per calendari hi ha 10-11 assignats), així que un cop retornat el calendari et trobes amb sorpreses com que t'han tret una RH, te l'han canviat de dia o que te l'han canviat amb un comandament perquè a no se sap quin parc tampoc n'hi havia i així n'hi haurà un parell a la regió.
Això, vist des de fora pot semblar be, és un horari més o menys cíclic que cal adaptar a uns mínims de personal, avui et treuen Nadal i demà et donen un diumenge... però la realitat no és aquesta. Quan va ser l'ultima oposició que hi va haver a bombers? 2009, per tant portem més de 6 anys sense que entrin bombers nous als parcs. Jubilacions i baixes permanents fan que el nombre d'efectius hagi baixat molt els últims anys. I aquesta és la veritable raó per la qual ara hem de fer més hores. També és la veritable raó per la que moltes de les festes que teniem assignades en festiu (i no festiu) ja no les fem. Falta gent. I per tant que paga les conseqüències som nosaltres en primer terme. En segon terme estan els nostres "clients", però em sembla que ningú dubta que quan algú està en perill ha de trucar a bombers, mossos o ambulància, perquè ens pagui la Gene o una empresa privada responem. Però responem en funció de les eines que tenim.
Sovint se'ns acusa d'arribar tard... algú s'ha plantejat el recorregut que fa la informació de la primera fins que arriba a un parc de bombers, un cotxe de mossos o una ambulància? I si arriba un camió amb 3 persones, serà perquè la resta de torn no fa res o perquè està a un altre servei? o simplement perquè no hi ha ningú més... Per això és tant important que hi hagi recursos tant humans com tècnics a les organitzacions d'emergències.
No pot ser que en 6 anys no hagi entrat ningú. Al nostre torn s'han jubilat dos bombers i un altre ha causat baixa després d'una operació important a l'esquena. Durant l'any hi van haver dues baixes llargues per malaltia greu de companys, per sort ja han tornat, un altre va tenir un accident al caure de dalt el camió.... I aquests dies tenim dues baixes (una per una cardiopatia i l'altra per una lesió en un peu) cap d'aquests té recanvi. I si l'han tingut és perquè s'han reduït efectius d'altres parcs, entre ells l'aeroport. Així que si hi ha torns coixos pot ser per dues raons. Perquè la casa no ha posat els efectius humans necessaris o perquè el sistema de planificació no funciona (més si es fa a base de treure festes al personal). Després et trobes parcs tancats, torns incomplets o (sempre hi ha qui abusa del sistema) algun espavilat que s'ha trobat indisposat.

La solució comença tenint un nombre de bombers suficients a les necessitats dels torns, i respectant les carències de calendari/horari de cadascú, així ni faltarà gent ni ningú es sentirà molest per un canvi en l'assignació de festes (en que sempre hi sortim perdent).