dilluns, 24 de març del 2014

Que no ens "embauquin" !

En referència a l'incert futur bomberil, fa dies que no tinc les coses gaire clares. Més que res perquè una cosa és el que jo penso, una altra la que alguns tècnics amb una mica de seny i coneixement poden pensar i l'altra és el que pensa i decideix la "cúria" i tots aquells que estan per sobre, o sigui aquells que es posen a dit (càrrecs de confiança) i els que son votats cada 4 anys.
Primer que sembla força incomprensible que algú que és renovat cada 4 anys vulgui imposar la seva "llei" a algú que d'aquí a 20 anys encara estarà per aquí. En els 20 anys que porto he vist un bon grapat de parcs, companys, instruccions i protocols i sobretot m'he anat fent gran com a bomber i per això em costa pensar que algú que només coneix els despatxos i l'enfrontament amb el personal que en teoria està al seu càrrec no aprengui a dialogar ni a buscar un acord que vingui be a totes les parts. O sigui allò tant senzill de dir que és que totes les parts surtin beneficiades. Però no, aquest no és el pensament de qui ens està regint. Els seus actes denoten (o això sembla) que son uns mals gestors del servei i tant sols son uns "bons" gestors econòmics. Els números son els números, evidentment estem en crisi i la "casa" no té un duro. Ho sabem. Els bombers hem deixat de cobrar molts diners, però molts! I aquesta no ha de ser l'excusa per a una compensació econòmicament ridícula a la seva proposta d'ampliació d'horari.
És curiós i alhora decebedor veure a gent a qui li agrada aquesta meravellosa feina, com està cada dia més desencantada. Com la feina ens agrada ens desvivim en la gran majoria de serveis, vaja, en aquells que son realment importants. Ens la juguem en situacions perilloses com son alguns incendis d'habitatge o fem l'impossible per a treure algú del seu cotxe estimbat. Però la gent al parc cada cop té més ganes de que no soni el telèfon. Perquè som conscients i responsables que la nostra feina ben feta li dona bon nom al Cos i de fons ens sap greu veure que els seus mals gestors en treuen bon profit i apareixen a la foto. Us heu fixat? sempre surten sense americana ni corbata a les entrevistes a peu de CCB. Com si ells fossin els currantes! Tot és una cortina de fum, és pur màrqueting. Mai he estat dins el CCB i per tant desconec tot el que allí s'hi fa i s'hi diu, però segur que s'apropa més a la política que a l'extinció i coordinació. Però del que n'estic segur és de qui mana als incendis i als serveis, la gent de camisa blava i màniga llarga i d'aquests al CCB res de res.
Aquests dies s'està discutint, negociant o simplement volent imposar el nou conveni que afectarà als bombers de la Generalitat de Catalunya. Si hi ha acord, segur que serà un mal acord. Encara no he sentit a cap bomber dient que li agrada la proposta patronal. En canvi hi ha moltes i diverses opinions de com hauria de ser el nou conveni.
Intentaré ser breu en la meva i personal proposta.
Per una banda es necessita un augment de plantilla per cobrir baixes i jubilacions... be, això sol es pot fer amb una oposició, del nombre de gent que faci falta. L'any que ve, el següent o quan acabats els tràmits administratius es pugui. Però mentre tant que?
També fa falta, com es porta fent des de fa 15 anays, que hi hagi més bombers durant l'estiu. Això fins ara s'havia fet amb les "Guàrdies d'Estiu" que des dels acords del 98 funcionaven. El 2013 però es van substituir per les guàrdies en MD (major dedicació) i per tant quedaven fora de l'abast de tota la plantilla. El que es vol ara és passar d'una cobertura voluntària (que funcionava), després substituïda unilateralment per una cobertura restringida (MD) a la d'una possible cobertura de TOT el personal, sense opcions a no fer-la o a tenir-hi variables.

No ho entenc. Fa un parell d'anys en amenaçaven en imposar-nos un horari matemàticament incorrecte amb major nombre de guàrdies i hores a l'estiu i ara proposen dins l'horari de tota la vida mal-pagar unes hores addicionals per tal d'augmentar el nombre de guàrdies (que no son ni complertes!). O sigui s'han inventat una nova proposta de "guàrdies d'estiu" més barates i alhora obligatòries. Curiós. 
Jo ja comprenc que a l'estiu faci falta gent. És evident!, des del 15 de març al 15 de setembre la climatologia canvia en favor de la calor i les condicions son més favorables al desenvolupament dels incendis forestals. El que no entenc és perquè s'ha destruït un mètode que ha funcionat durant 15 anys?

El nou acord o conveni hauria de permetre a "la casa" disposar de gent suficient per l'estiu. Però qui? Jo triaria a aquells que realment volen fer-ho! Per tant hauria de ser un sistema voluntari. Caldria conèixer el nombre de guàrdies a oferir (com sempre això a casa nostra sembla una utopia, perquè els de dalt son els que no rendeixen) i poder decidir si en fas 2, 4 o 22! I el compromís signat per als propers 2 ò 3 anys, que és el temps estimat en que els nous bombers d'oposició trigarien en ser operatius.
Això és com una partida d'escacs amb la mort. (foto de la pel·lícula, El séptimo sello)
Però amb tot això hi ha algo que em grinyola... si aquestes guàrdies sols son per fer-les mentre no entrin els nous bombers, que passarà a l'estiu d'aquí a 3 anys? ja no caldrà? o és que sol tindran horari d'estiu?

El fet que es facin més guàrdies a l'estiu no té RES a veure amb el fet que manquin bombers. De debò, res a veure! I és que amb els nous bombers ja operatius seguirem necessitant augmentar les dotacions durant el període estival. Que ningú es deixi enganyar, les negociacions no son per un problema puntual de manca de personal fins que entri nou personal, és un canvi de model en la regulació horària dels bombers.
Per cert el 24 a l'ISPC, el 25 a Girona, el 26 a Lleida i el 27 a Tarragona hi haurà assemblees per dir si volem o no volem... en hi juguem molt. Més del que creiem.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per fi…….algo coheren i entenedor!!

Gràcies!!

Unknown ha dit...

Genial Alfons!!
L'únic on no hi estic del tot d'acord és en el comentari sobre el CCB: ja que sí que és una bona eina dels bombers construïda pels bombers.
Un altra cosa és que l'aprofitin les sangoneres per la foto del "marqueting"
Felicitats pel blog!!
jordi